Siirry sisältöön

Kriisinhallintapalveluksesta arvokasta kokemusta työpaikoille

Vierailin Puolustusvoimien henkilöstöpäällikön tarkastusmatkalla suomalaisessa kriisinhallintajoukossa Libanonissa. Tapasin kattavasti rauhanturvaajia eri henkilöstöryhmistä. Keskustelut olivat avoimia ja informatiivisia. Joukossa vallitsi silmiinpistävän hyvä henki ja tekemisen meininki.

Aliupseeriston kohdalla esiin nousivat erityisesti tehtävien sisällöt ja tehtävänkuvausten paikkaansa pitävyys sekä rekrytointiin liittyvät haasteet. Myös taulukkopalkoissa on korjattavaa, niin reserviläisten kuin ammattisotilaiden osalta.

Aliupseereiden tehtävät ovat kehittyneet vaativampaan suuntaan muutaman viimevuoden aikana. Rekrytoinnin osalta haasteen aiheuttaa kuitenkin se, että edelleen on olemassa tehtäviä, missä palkkaus jää 4A-tasolle. Harvalla aliupseerilla löytyy kannustinta lähteä näihin tehtäviin. Osa näin kuitenkin lähtee siitä huolimatta, että ansiotaso kotimaan tehtäviin verrattuna voi laskea. Syy tähän on toinen rekrytoinnin haaste, nimittäin irrotettavuus kansainvälisiin tehtäviin. Osa aliupseereista on odottanut irrotettavuutta useita vuosia.  Kun sen lopulta saa, kelpaa myös heikommin palkattu tehtävä. Osa aliupseereista tosin luopuu tässä kohtaa haaveestaan kriha-palvelukseen, hinnalla millä hyvänsä ei olla valmiita lähtemään.

Näin ei tarvitsisi asioiden olla. Kriisinhallintapalveluksesta saadaan paljon hyötyä myös kotimaan palvelukseen. Työnantajan intressissä on saada mahdollisimman moni ulosmittaamaan arvokasta kokemusta ja kehittämään osaamistaan. Kotimaan haasteet henkilöstön riittävyydestä tietysti vaikuttavat irrotettavuuksiin. Huolellisella suunnittelulla tämäkin asia saadaan paremmalle mallille. Palkkaukseen taas vaikutetaan siten, että tehtävän sisällöt on kuvattu oikein ja aliupseerille suunnitellaan riittävän vaativia tehtäviä osaamiseen nähden.

Aliupseeriston tehtäväkenttä kansainvälistyy myös muuten. Lisää tehtäviä syntyy esimerkiksi EU-, Ruotsi- ja NATO-yhteistyön tuloksena. Aliupseereita koulutetaan koko ajan enemmän myös kansainvälisillä kursseilla.

Kansainvälisen koulutuksen yhteensovittaminen on yhtenä osana laajemmassa koulutuksen kehittämishankkeessa. Aliupseeriston koulutusta on tarkoitus hioa niin, että sitä suunnataan entistä paremmin osaamistarpeen mukaan. Saamani tiedon mukaan kurssien pituuksiin ei ole tulossa merkittäviä muutoksia. Muutokset keskittyvät sisältöihin. Työ on tärkeä ja sillä vastataan työnantajan tarpeisiin kouluttaa aliupseereille entistä laajempaa osaamista ja valmiuksia esimerkiksi esimies- ja suunnittelutehtäviin.

Aliupseeriston koulutusjärjestelmän uudistustyö on vielä suunnitteluvaiheessa. Nyt on syytä odotella rauhassa miten suunnittelutyö etenee ja mihin suuntaan koulutuksen kehittäminen lähtee. Positiivisena asiana on todettava, että aliupseereiden ääntä on kuunneltu hyvin, niin tarpeiden kuin koulutuksen sisältöjen osalta. Merisotakoululla syksyllä 2018 järjestetyn aliupseereiden neuvottelupäivän anti on suunnittelijoiden käytössä. Lisäksi koulutuspäällikön johdolla järjestettiin tilaisuus, mihin osallistui runsaasti kansainvälisillä kursseilla kouluttautuneita aliupseereita. Tämä on yhteistoimintaa hyvässä hengessä. Näin asioiden kuuluukin edetä.

Onnittelen kaikkia lippujuhlapäivänä ylennettyjä ja palkittuja!

Hyvää kesää ja vuosiloma-aikaa kaikille!

Jyrki Surkka
Puheenjohtaja


  • Virastoeräneuvottelut jatkuvat

    Helteinen kesä alkaa olla vietetty ja syksyn eri asiakokonaisuuksien valmistelut on aloitettu. Tärkeimpänä kokonaisuutena ovat virastoeräneuvottelut. Ne alkavat 25.10 ja tavoitteena on saada sopimus valmiiksi helmikuun 2019 loppuun mennessä.

  • Ammattisotilaiden työaikasuojelu puhuttaa kentällä

    Osallistuin vuoden 2019 aikana valtiovarainministeriön työryhmään. Ryhmän tehtävänä oli selvittää, mitä muutoksia vuonna 1970 säädettyyn lakiin puolustuslaitoksen virkamiesten työajasta olisi tehtävä. Toimeksianto edellytti, että ryhmän tuli kiinnittää huomiota erityisesti työaikasuojelullisiin asioihin.

  • Virastoeräneuvotteluja ja soveltamiskysymyksiä

    Uusi vuosi ja uudet kujeet, niin sanotaan. Valitettavasti alkanut vuosi ei ole karkottanut meitä riivaavaa pandemiaa. Näyttää siltä, että poikkeusolot jatkuvat enemmän tai vähemmän myös alkaneen vuoden loppuun saakka, ainakin joiltain osin.