Siirry sisältöön

Työsuojeluvaalit 2019

Tuleva syksy on työsuojelun kannalta merkittävä. Hallintoyksiköiden työ- ja palvelusturvallisuustoimikuntien kausi päättyy kuluvan vuoden lopussa. Toimikausi on nelivuotinen.

Edelliset työsuojeluvaalit käytiin syksyllä 2015. Tuolloin työntekijät valitsivat työsuojeluhenkilöstön vuosille 2016 – 2019. Nykyisissä työsuojeluorganisaatioissa aliupseerien edustus on hyvällä tasolla. On ollut hienoa kuulla palavasta tahdosta oppia uutta ja soveltaa oppimaansa edustettaessa puolustusvoimissa palvelevaa henkilöstöä, henkilöstöryhmästä riippumatta. Pidän tärkeänä, että aliupseeriston edustus toimikunnissa otetaan huomioon kartoitettaessa halukkaita ja kyvykkäitä toimikuntien eri rooleihin esimerkiksi yhdistysten hallituksien kokouksissa.

Työsuojelu on lain mukaan työnantajan vastuulla. Työpaikoilla toimivat lain vaatimat työsuojelupäällikkö ja työsuojeluvaltuutettu. Puolustusvoimissa lainsäädäntöä täydennetään sotilaallisen koulutuksen osalta palvelusturvallisuusnormeilla ja puolustusvoimien muilla turvallisuusohjeilla. Tällä tavalla puolustusvoimien työ- ja palvelusturvallisuustoiminta täyttää yleiset yhteiskunnalliset vaatimukset. Tavoitteena on taata turvalliset ja terveelliset työolot kaikille työntekijöille sekä tukea työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä kaikissa olosuhteissa ja valmiustiloissa. Tavoite on saavutettavissa työnantajan ja työntekijöiden kanssa.

Hallintoyksikön työ- ja palvelusturvallisuuspäällikkö (työsuojelupäällikkö) huolehtii työnantajan ja työntekijöiden välisen yhteistoiminnan järjestämisestä, ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Henkilöstöä edustaa henkilöstön valitsema työsuojeluvaltuutettu. Lisäksi toimikuntaa kuuluu henkilöstöstä valitut toimikunnan jäsenet.

Opistoupseeripoistuma tulee vaikuttamaan aliupseerien määrään. Heiltä vapautuvia tehtäviä tulee myös aliupseerien hoidettavaksi. Työ- ja palvelusturvallisuuden tavoitetilan saavuttamiseksi on aliupseerien edustus työsuojeluorganisaatioissa äärettömän tärkeää. Tärkeää sen takia, että me aliupseerit suuressa kuvassa olemme sitä konkreettista käsillä työtä suorittavaa porrasta. Sitä kautta kokemusta karttuu ja konemontussa mutteria vääntämällä tunnistetaan se varsinainen työ ja mitä vaaratekijöitä siihen mahdollisesti kuuluu.

Aliupseereita toimi työsuojeluvaltuutettuna useissa eri joukko-osastoissa. Heidän näkemyksensä, kokemuksensa ja halunsa vaikuttaa terveellisen ja turvallisen työpaikan eteen tukee työnantajan toimintaa lain vaatimalla tavalla. On hyvä muistaa, että yleinen virkaehtosopimus tukee myös työsuojeluvaltuutetun työajan käyttöä ja kouluttautumista. Luonnollisesti sopimusmääräykset koskevat työsuojeluvaravaltuutettua myös.

Tarttukaa rohkeasti haasteeseen ja varoituksen sanana: imu saattaa olla niin kova, että se vie mennessään!


Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • TIP-kyselyn hyödyntäminen – tuloksista kehittämiseen

    Työilmapiirikysely tehdään kaikille yli puoli vuotta Puolustusvoimien palveluksessa olleille. Nimettömänä suoritettavan kyselyn tehtävänä on seurata työilmapiiriin kuuluvia tekijöitä, kuten henkilöstön työmotivaatiota, me-henkeä ja esimiestyötä.

  • Tavoitteena ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilöstö

    Puolustusvoimien henkilöstöstrategian mukaan Puolustusvoimilla on tavoitetilassa ammattitaitoinen ja motivoitunut henkilöstö, joka on laadultaan ja määrältään riittävä sodan, erilaisten kriisien ja rauhan ajan tehtävien täyttämiseksi. Henkilöstön osaamisen ja toimintakyvyn kehittämisen tärkeimpänä kriteerinä on operatiivisten vaatimusten täyttyminen.

  • Sodan kasvot avautuivat ammattisotilaille

    Lähes 40 Satakunnan Aliupseerit ry:n jäsentä osallistui yhdistyksen jäsentilaisuuteen vakavan aiheen äärelle. Tilaisuuden teemana oli sodan kasvot. Asiantuntijoina paikalla oli kaksi taistelukokemusta omaavaa reserviläistä.