Virkapukuhankintojen toinen tilauskierros
Olethan huomannut, että tämän vuoden toinen virkapukujen tilauskierros on startannut? Nyt on jälleen mahdollisuus päivittää omaa virkavaatekaappia.

Hankintojen helpottamiseksi on Järjestelmäkeskus laatinut käskyn BU23565 SOTILAS- JA VIRKAPUKUHANKINNAT VUONNA 2025. Juuri alkanut toisen tilauskierroksen tilausaika on 2.6. – 15.8.2025 klo 12.00. Tilattujen tuotteet lähetetään viimeistään marraskuun lopulla.
Kaksi kertaa vuodessa tapahtuvilla tilauskierroksilla voi tilata ylläpito- tai kymmenen vuoden perioditilaustuotteita. Vuosittainen ylläpitotilaus sisältää kaksi paitapuseroa mallia M58 sekä palveluspuvun housut tai hameen. Naiset voivat valita joko housut tai hameen.
Kymmenen vuoden perioditilaus sisältää laajemmin tuotteita ja asukokonaisuuksia. Periodi tarkoittaa nimensä mukaisesti jaksoa, jolloin virkamiehellä on mahdollisuus tilata niitä pukineita, joihin hänellä on oikeus. Virkamies voi tilata tuotteita tarpeensa mukaisesti kymmenen vuoden periodituotteita vuosittain tilauskierrosten yhteydessä niin pitkään, kun henkilöllä on etuuksia (kiintiö) käyttämättä.
Juhla- ja messipuvun hankinta
Juhlapukuun liittyvään hankintaan vaikuttavat useat tekijät, esimerkiksi se, oletko ollut nimitettynä ensimmäisen kerran virkaan ennen vuotta 2012 vai sen jälkeen. Jos sinut on nimitetty virkaan ennen vuotta 2012, ja olet hankkinut joko perushankintana tai ensihankintana juhlapuvun, sinulla ei ole oikeutta enää juhlapukuun valtion korvaamana. Ainoana poikkeuksena ovat sotilassoittajat, joille juhlapuku kuuluu kymmenen vuoden periodituotteisiin. Jos juhlapuku on hankkimatta, ja sille olisi tarvetta, hankinta onnistuu omalla rahalla tai hyväksytyllä anomuksella. Anomus tehdään PVAH-anomuksena. Anomuksessa tulee perustella, miksi juhlapukua ei ole aikoinaan hankkinut.
Vuoden 2012 jälkeen ensimmäiseen virkaan nimitetyillä aliupseereilla on oikeus juhlapuvun tilaukseen, kun heidät on nimitetty vakinaiseen virkaan. Määräaikaisen aliupseerin kohdalla oikeus täyttyy hänen suoritettuaan hyväksyttävästi aliupseerien perusopinnot.
Tilauskierrosten ulkopuolella tapahtuvat tilaukset
Onko ylennys tulossa, tai oletko siirtymässä toiseen puolustushaaraan? Näihin tilanteisiin liittyviä tilauksia voi tehdä myös tilauskierrosten ulkopuolella. Tilauskierrosten ulkopuolisia hankintoja ovat myös ensihankinnat. Toki tilauskierrosten aikaan edellä mainittuja asioita voi hoitaa, mutta kunhan niitä ei sotke tilauskierrosten tuotteisiin.
Nyt viimeistään kannattaa varmistella, että tilaustunnuksesi toimii ja pääset tilaussivuille ilman hampaiden kiristelyä. Tutustu asiakirjaan huolella. Nimetyt vastuuhenkilöt auttavat vaikka puhelimitse.
Sotilaspuku on järjestäytyneen armeijan tunnus
Sotilaspuvut ovat tärkeä osa Puolustusvoimien identiteettiä ja toimintaa. Sotilaspuku on merkki järjestäytyneestä armeijasta. Yhtenäinen pukeutuminen erottaa joukon muista, esimerkiksi vihollisesta, ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Puolustusvoimista annetun lain mukaan ammattisotilas on velvollinen palveluksessa käyttämään Puolustusvoimien sotilaspukua. Virkatehtävien laadun tai muun syyn vuoksi asiasta voidaan toisinkin määrätä.
Puolustusvoimissa käytettävät sotilaspuvut, niiden kuosit, värit ja kokoonpanot määrää Pääesikunta. Sotilaspuvuissa saa käyttää vain niiden kokoonpanoihin kuuluvia sotilaspukineita sekä erikseen vahvistettuja merkkejä ja tunnuksia.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Virkamies- ja rikosoikeudellinen prosessi
Elämä ja virkatehtävät eivät aina välttämättä mene suunnitellusti. Mitä tapahtuu, kun virkamieheen kohdistetaan häiriötilanteessa työnantajatoimia ja mahdollisia virkamies- tai rikosoikeudellisia toimenpiteitä?
-
Unettomuuden voi selättää
Unihäiriöiden oireet ovat yleisiä vuorotyöntekijöillä. Työterveyslaitoksen mukaan noin 40 prosentilla oireet ovat merkittäviä. Unihäiriöistä yleisin on unettomuus, joka jatkuessaan altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille ja heikentää työkykyä.
-
Työkyvytön vai ei?
Työkyvyttömyys on kipeä asia. Vielä kipeämpi se on, jos työkyvyttömyyseläkettä hakee, mutta ei saa sitä. Miksi niin käy? Miten työkykyä arvioidaan työeläkeyhtiössä?