Siirry sisältöön

Arvokas huomionosoitus aliupseerille

Ylikersantti Joonas Lampi palkittiin arvokkaalla Adolf Ehrnrooth-tunnustuspalkinnolla helmikuussa. Lampi jakoi palkinnon viiden muun ammattisotilaan kanssa. Juhlallinen palkitsemistilaisuus pidettiin perinteiseen tapaan Helsingin Säätytalolla.

Jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin tunnustuspalkinnot jaettiin kahdettatoista kertaa helmikuussa Helsingin Säätytalolla. Louise ja Göran Ehrnroothin säätiön kustantama rahapalkinto jaettiin kuuden sotilaan kesken. Palkitut olivat ylikersantti Lammen lisäksi majuri Jouni Kaunismäki, kapteeni Marko Koskinen, kapteeniluutnantti Kimmo Raanti, kapteeniluutnantti Sami Sorri ja kapteeni Tino Torro.  Palkinnot jakoi puolustusvoimain komentaja kenraali Timo Kivinen.

Palkitut ovat kokeneita ammattisotilaita, joiden esimerkillisyyttä, vahvaa johtamista ja luotettavuutta haluttiin nostaa esille. Ainoana aliupseerina tilaisuudessa palkittu Lampi on mielissään huomionosoituksesta.

Koen pientä ylpeyttä siitä, että ponnisteluni ja tekemiseni on huomattu myös esimiesten keskuudessa. Pyrin toteuttamaan minulle asetetut tehtävät niin hyvin kun pystyn. Kyllä tämä lämmittää mieltä ja auttaa jaksamaan omissa työtehtävissä.

Vuonna 1862 valmistunut Ritarihuone on juhlava ympäristö arvokkaalle palkitsemistilaisuudelle. Lampi kuvaa itse tilaisuuttaa sotilaalliseksi ja yksinkertaiseksi.

Palkitsemisen jälkeen Lampi antoi erityiskiitokset mentorilleen.

Kiitin henkilökohtaisesti omaa mentoriani, joka on seissyt vierelläni tukena ja kasvattanut minua sotilaana yli 15 vuoden ajan. Tämä henkilö on ollut itselleni lähes isähahmo siitä lähtien kun oma isäni menehtyi, joten suurin kiitos tästä kuuluu hänelle.

Sotilaallisuus äidinmaidosta

Sotilaallisuuden Lampi imi itseensä jo äidinmaidossa. Suku oli isänmaallista ja koti, uskonto, isänmaa arvoja, joita mies on jakanut lapsesta lähtien. Lampi kertoo, että hänen äitinsä on omaa sukua Ignatius. Sitä samaa sukua, jonka edustajat olivat aikoinaan perustamassa itsenäisen Suomen kadettikoulua.

Lampi viihtyy luonnossa ja kouluttautuikin eräoppaaksi jo ennen armeijaa. Varusmiespalveluksen jälkeen hän jäi Puolustusvoimiin töihin. Lampi aloitti sotilasuransa sopimussotilaana, kouluttajan tehtävissä. Varusmiespalveluksen jälkeen hän haki (käskettynä) Kadettikouluun ja olisi sinne päässytkin.

Kun katselin upseerien urakiertoa, reppureissaamista ja kasvavaa näyttöpäätetyötä totesin, että se ei ole minua varten. Minä kuulun paikkaan, jossa voin kohdata erilaisia ihmisiä ja nostaa heidän itsetuntoaan ja taistelutahtoa. Ja ennen kaikkea: olla ulkona enkä toimistossa

Lampi on työskennellyt Porin prikaatissa parikymppisestä lähtien. Hän on ollut kouluttajana, joukkueenjohtajana ja vääpelinä ja nykyisin myös työpaikkaohjaajana. Lampi kävi katsomassa maailmaa Puolustusvoimien ulkopuolella vuoden verran, mutta palasi takasin.

Olin vuoden virkavapaalla ja kävin kokeilemassa siipiäni satamassa koneahtaajana. Tällaiset kokeilut tuovat erilaisen näkemyksen työntekoon. Kokeilu nosti arvostustani Puolustusvoimia ja omaa työpistettäni kohtaan. Sellaista yhteenkuulumisen tunnetta ja kaverin tukemista ei missään muualla ole ollut.

Lampi on kouluttautunut laajalti jalkaväen aselajeihin ja hänellä on vankka näkemys siitä, että aliupseeristoa tulisi kouluttaa nykyistä laajemmin ristiin eri aselajeihin.

Mielestäni aliupseereita olisi pitänyt jo alun alkaen kouluttaa ristiin eriaselajeihin. Tietysti oman yksikön tarpeet huomioiden. Tämä mahdollistaisi monipuolisuuden perusyksiköissä.

Hyvä fyysinen kunto on tärkeää

Lampi suorittaa tällä hetkellä yleistason aselajiopintoja liikunta-alalla. Hän kokee, että sotilaalla tulee olla hyvä fyysinen kunto riippumatta siitä, tekeekö hän kenttä- tai toimistotyötä. Lammella on yhtäläinen huoli niin varusmiesten kuin henkilökunnankin ja laajalti koko Suomen kansan fyysisen kunnon tilasta.

Jokainen sotilas on lähtö kohtaisesti kiväärimies. Kansainvälisissä tehtävissä käytetään sanontaa ”Every man is a rifle man!” arvoon tai tehtävään katsomatta. Sotilaat toimivat esimerkkinä alaisilleen, niin henkilökunnalle kuin varusmiehille.

Lampi liikkuu monipuolisesti ja näyttää omalla toiminnallaan esimerkkiä muille sotilaille. Hän tietää, että monet kivut on vältettävissä aktiivisella ja säännöllisellä liikunnalla.

Käyn punttisalilla treenaamassa voimaa, juoksemassa, uimassa, maastopyöräilemässä ja kävelemässä luonnossa. Ja nyt olen hieman hurahtanut toiminnalliseen harjoitteluun, joka parantaa liikkuvuutta, reaktionopeutta ja kehonhallintaa ja ennaltaehkäisee vammoja. Tämä on mielestäni sotilaille sopiva treenimuoto.

Lammen motto: LIIKE ON LÄÄKE!

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Petri Saarelainen

  • Laitetaan hyvä kiertämään

    Ylikersantti Petteri Burman sai joulukuussa Maanpuolustuksen aloitesäätiön stipendin tekemistään 31 aloitteesta. Vuosien 2012 – 2016 aikana tehtyjen aloitteiden tarkoituksena on lisätä materiaalin käytettävyyttä ja kehittää palvelusturvallisuutta.

  • Vuoden 2022 aliupseeri – Enrico Annus

    Vuoden 2022 aliupseeri, vääpeli Enrico Annus palvelee Utin jääkärirykmentissä esikuntamestarina. Palkitsemisperusteiden mukaan Annus on laajalti arvostettu ammattisotilas, joka asettaa aina yhteisen edun oman etunsa edelle.

  • Kuljetusalan ammattilainen

    Ylivääpeli Matti Manerus (41) on kuljetusalan ammattilainen. Hän työskenteli alalla jo ennen armeijaa ja siirtyi Puolustusvoimiin töihin pian armeijan jälkeen.