Siirry sisältöön

Mestarien kurssitapaaminen

Maavoimien ensimmäinen mestarikurssi järjestettiin vuonna 2007. Kurssilta valmistui yhdeksän aliupseeria. Kurssitapaamisessa mestarit palasivat Maasotakouluun 17 vuoden jälkeen.

Vuoden 2007 mestarikurssin kuopus, sotilasmestari Heikki Iittanen on kurssin viimeinen palveluksessa oleva aliupseeri. Iittasella on työvuosia jäljellä vielä neljä. Kurssitoverit ovat jo sotilaseläkkeellä.

Kurssilta valmistui yhdeksän mestaria.  Kurssitapaamiseen pääsi monen sattumuksen jälkeen heistä kolme.

Meitä oli alun perin tulossa kuusi. Vain kolme pääsi lopulta paikalle. Sotilasmestari Vesa Tuovinen toimi isäntänämme Maasotakoulussa. Hän oli jo vuonna 2007 meidän kurssivääpeli. Myös kurssinjohtajamme Mika Haapiainen tuli tapaamaan meitä.

Kurssitapaamisen aikana mestareilla oli mahdollisuus päivittää tietoja Puolustusvoimien toiminnasta. Maasotakoulun johtaja Janne Mäkitalo kertoi heille Maasotakoulun toiminnasta ja Ukrainan tilanteesta. Vesa Tuovinen kertoi aliupseerien koulutusjärjestelmästä ja sen uudistamissuunnitelmista sekä aliupseerien kansainvälisestä koulutuksesta.

Ajankohtaiskatsaus oli hyöyllinen, erityisesti paikalla olleille kahdelle evp-miehelle. Heillä oli paljon kysyttävää aliupseerikoulutuksesta ja sen muutoksista. Mestarikurssi on kyllä kehittynyt kovasti vuodesta 2007. Myös Ukrainaan liittyvät asiat herättivät keskustelua.

Vierailun päätteeksi mestarit pääsivät muistelemaan menneitä ja käymään arkistossa läpi vuoden 2007 kurssimateriaaleja ja 17 vuotta sitten otettua kurssikuvaa.

Maasotakouluvierailun jälkeen majoituimme Hotelli Rakuunaan. Siellä oli aikoinaan kurssimajoituksemme. Illan muistelimme menneitä rauhallisissa tunnelmissa. Oli hienoa nähdä äijiä ja vaihtaa kuulumisia. Illan keskustelut pyörivät paljon metsästyksen ja kalastuksen ympärillä. Muistelimme menneitä ja naureskelimme kurssin aikaisille sattumuksille.

Iittanen kokee, että mestarikurssi hänen sotilasuransa paras virkaurakurssi. Kurssi antoi valmiuksia sekä normaaliolojen työnjohdollisiin tehtäviin että sodan ajan tehtäviin. Erityisen hyvin on mieleen jäänyt Vierumäen liikuntaleiri ja opit fyysisen kunnon ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.

Oli hienoa päästä pilottikurssille. Kaikki muut kurssilaiset olivat minua vanhempaa ja kokeneempaan porukkaa. Meillä oli myös erinomainen kurssinjohtaja. Paras kurssi ikinä!

Ammattisotilas-lehti kertoi maavoimien ensimmäisestä mestarikurssista vuonna 2007.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuva: Maasotakoulu

  • Huikeatkin tavoitteet ovat saavutettavissa

    Jääkiekkoilija Tanja Niskanen (27) on valittu Aliupseeriliiton Vuoden urheilijaksi. Kersantti Niskanen työskentelee Karjalan lennostossa tilannevalvonta-aliupseerina. Suomen kansalle Niskanen tuli tutuksi jännittävässä jääkiekon MM-turnauksessa, jossa naisten joukkue taisteli Suomelle hopeaa.

  • Rangers Lead The Way

    U.S. Army Ranger Schoolissa taotaan käytännön sotilasjohtajia korpraalista majuriin. Selvisin taistelutehtävistä läpi vuorten ja soiden. Lopulta sain väsyneenä ja nälkäisenä olkavarteeni mustakultaisen ”Ranger Tab” -hihamerkin.

  • Eräoppaaksi sotilasuran jälkeen

    Kun ylikersantti Jaana Hirsjärvi (54) tuli Puolustusvoimiin töihin 17 vuotta sitten, uusi työnantaja näyttäytyi erittäin mielenkiintoisena ja työ haastavana. Palo työhön on edelleen kova.