Siirry sisältöön

Edunvalvonnan ruuhka-aikaa

Edunvalvontarintaman ruuhka-aika on käsillä. Saimme joulukuussa työmme valmiiksi Puolustusvoimien työaikalakiryhmässä. Työ luovutetaan ministerille, jonka jälkeen sen sisältö on julkista tietoa.

Olen odotellut jo jonkin aikaa työn luovuttamista, mutta vielä ei ole tällaista tietoa Valtiovarainministeriöstä tullut. Toivottavasti luovuttaminen järjestyy pian. Saataisiin tämä projekti vihdoin maaliin.

Virkaehtosopimusneuvottelut ovat myös täydessä vauhdissa ja tahti vain kiihtyy, kun mennään kohti maaliskuun viimeistä päivää ja sopimuskauden loppua. Työmarkkinakevättä ovat värittäneet aika rajut työtaistelut. Retoriikka somekeskusteluissa on ollut paikoin jo hyvien tapojen vastaista. Toivottavasti Valtion sopimus syntyy ilman työtaisteluita tai edes niiden uhkaa. Työtaistelutoimet ovat aina se viimeinen keino eikä niiden jättämät arvet umpeudu hetkessä.

Kunhan tuo valtoin pääsopimus aikanaan syntyy, saamme todennäköisesti myös neuvoteltavaksi paikallisesti sovittavan virastoerän. Paikallinen sopiminen Puolustusvoimissa tarkoittaa järjestöjen ja Puolustusministeriön välisiä neuvotteluja. Myös Pääesikunta osallistuu näihin neuvotteluihin.

Näissä neuvotteluissa voimme kehittää oman hallinnonalan tarkentavia virkaehtosopimuksia ja palkkausjärjestelmiä. Järjestöillä on ollut jo jonkin aikaa yhteiset valmistelut käynnissä näitä neuvotteluja varten. Yhteistyöllä on voimaa myös puolustushallinnon neuvotteluissa.

Meripalveluksen palvelussuhteen ehtojen kehittäminen on ollut agendalla jo yli viisi vuotta. Asian käsittely on ollut varsin haastavaa ja polveilevaa. Erilaisia versioita asioiden kehittämiseksi ja mahdollisen kokeilun käynnistämiseksi on ollut lukuisia. Kunnianhimoisimmat hankkeet, joissa olisi myllätty koko järjestelmä, on haudattu.

Viimeiset kuukaudet on haettu pienempää, rajattua kokeilua. Näyttäisi siltä että tällainen kokeilu käynnistyy kesällä 2020 yhdessä laivueessa. Kokeilun sisällöstä tiedotetaan tarkemmin heti, yksityiskohdista on sovittu. Periaatteellinen sopu asiasta on jo olemassa. Nyt seuraavan kahden viikon aikana hiotaan soveltamisohjeet kuntoon. Kokeilussa haetaan kokemuksia ja malleja Merivoimien tulevaisuuden tarpeita varten. Toiminnan muodoissa huomioidaan myös tulevan Pohjanmaaluokan alusten käyttöönottoa tulevaisuudessa.

Uusien luottamusmiesten toimikausi on alkanut 1.3. Luottamusmiespalvelut on edunvalvonnan tärkein tuote. Toivottavasti saamme jouhevasti kauden käyntiin ja uudet toimijat koulutettua mahdollisimman pian.

Keväisin terveisin

Jyrki Surkka

puheenjohtaja


  • Muutoksen aika

    Aliupseeriliitossa alkoi muutoksen aika, kun puheenjohtaja Mika Oranen ilmoitti luopuvansa tehtävästään ja tähtäävänsä uusiin haasteisiin. Orasen aikana tehtiin paljon liiton toimintaa kehittäviä ja toiminnan tehokkuutta parantavia toimia, jotka jäävät osaksi myös tulevaisuuden toimintaa.

  • Ylimääräisen edustajakokouksen jälkeistä aikaa

    Kiitän lämpimästi saamastani luottamuksesta aliupseeriliiton puheenjohtajan vaalissa. Liitossamme ei ole ollut vuosikausiin puheenjohtajan vaalissa useita ehdokkaita. Nyt ehdolle asettui neljä kokenutta ja osaavaa ehdokasta. Useamman ehdokkaan mielenkiinto tärkeää tehtävää kohtaan on mielestäni osoitus siitä, että kentällä aletaan aktivoitumaan yhteisten asioiden hoitoon.

  • Kohti kiireistä syksyä

    Lomat on vietetty ja akut ladattu syksyn koitoksia varten. Puolustusvoimien johdossa tapahtui merkittäviä muutoksia kun komentaja ja pääesikunnanpäällikkö vaihtuivat 1.8. Kenraali Kivinen on jo ennättänyt toteamaan asian, jonka me varsin hyvin tiedämme: henkilöstön määrä on liian vähäinen.