Siirry sisältöön

Juho Autiosta Vuoden urheilija

Ylikersantti Juho Autio on valittu Aliupseeriliiton Vuoden 2019 urheilijaksi. Kiväärilajeissa menestynyt Autio ampui hopealle Sotilaiden MM-kilpailuissa Kiinassa, 300 metrin kiväärin pika-ammuntojen joukkuekilpailussa. Autio teki kilpailuissa myös pika-ammunnan Suomen ennätyksen.

Ammunta ei ollut Juho Aution alkuperäinen lajivalinta. Kuusivuotiaan innokkaan urheilijan ensimmäinen lempilaji oli pesäpallo. Sysäys ammuntaan syntyi sukulaismiehen aloitteesta, kun Autio oli 12-vuotias. Kokemus jäi tuolloin yhteen kertaan. Siemen jäi kuitenkin itämään.
– Muutama vuosi myöhemmin isäni huomasi lehdessä ilmoituksen, jossa mainostettiin nuorille suunnattua ampumakoulusta. Lähdin ampumakouluun ja silloin kiinnostus syttyi kunnolla ja sille tielle jäin.
Pesäpallo jäi ammunnan rinnalle 16-vuotiaaksi asti. Tuolloin tulevan arvokisaurheilijan tuli valita lajien välillä. Jo tuolloin hänellä oli tähtäin kansainvälisissä kilpailuissa. Tämä vaikutti päätökseen.
– Pesäpallossa minulla oli mahdollisuus päästä maksimissaan Suomen huipulle, jos kehityn riittävästi ja pääsen oikeaan joukkueeseen. Ammunnassa taas kaikki oli minusta itsestäni kiinni ja mahdollisuuksia menestyä aina kansainvälisellä tasolla asti.
Määrätietoisuus kantaa pitkälle
Autio kuvaa itseään urheilijana kunnianhimoiseksi, määrätietoiseksi ja periksiantamattomaksi. Hän pitää harjoittelusta ja harjoitteleekin paljon. Määrätietoisuus ja jatkuva halu kehittää itseään on pitänyt Aution jo vuosia aktiiviurheilun parissa. Hänellä on kannustajana ammattitaitoinen valmentaja, joka tekee pyyteettömästi työtä valmennettavansa eteen.
Haasteitakin urheilijan arjessa toki on. Ampumarataverkoston harveneminen eri puolilla Suomea vaikuttaa myös Aution harjoitteluun.
– Tällä hetkellä paikalliset harjoitusmahdollisuudet luovat haasteita. Olemme joutuneet vaihtamaan ampumaradan paikkaa muutamaan otteeseen, eikä kaupungilla ole ollut osoittaa meille pysyvää tilaa. Lisäksi jouduimme luopumaan 50 metrin sisäharjoittelupaikasta. Seurassa tehdään kovasti töitä, jotta harjoittelupaikka löytyisi.
Korkeimmalle saavutuksistaan Autio arvostaa joukkuemitaleita sotilaiden MM-kilpailuista vuosilta 2018 ja 2019. Myös henkilökohtaiset voitot Eurooppa Capin osakilpailuista ovat hänelle merkityksellisiä.
– Lisäksi pidän hienona saavutuksena, että olen voittanut 300 metrin makuuammunnan suomenmestaruuden viitenä vuotena peräkkäin. Ja tietenkin sitä kun, Jääkäriprikaatin joukkue voitti Häyhä 2019 tarkka-ammunnan suomenmestaruuden.
Liikuntaa työssä ja vapaalla
Autio työskentelee Jääkäriprikaatin Rovaniemen ilmatorjuntapatteriston esikunnassa liikuntakasvatusaliupseerina.  Sotilasurasta hän innostui suorittaessaan varusmiespalvelustaan Lahden Urheilukoulussa. Pian varusmiespalveluksen jälkeen hän hakeutui aliupseeriksi Lapin ilmatorjuntarykmenttiin.
– En ole katunut päätöstä. Työni on mielekästä, koska urheilu, liikunta ja fyysinen kasvatus ovat minulle tärkeitä arvoja elämässä. Sotilasuralla pyrin jatkuvasti lisäämään ammattitaitoani ja pyrin aktiivisesti kouluttautumaan ja hankkimaan tietoa työhöni liittyvistä asioista.
Autio kuuluu tällä hetkellä Puolustusvoimien valmennusryhmään ja Suomen ampumaurheiluliiton 300 metrin maajoukkueeseen.
– Työnantaja on tukenut urheiluani koko työurani ajan, mistä olen erittäin kiitollinen. Puolustusvoimat on mielestäni erittäin hyvä työnantaja. Minulla on ollut aina hyvät ja ymmärtäväiset esimiehet, joiden kanssa olen aina saanut asiat yhteisymmärryksessä sovittua.
Autio kokee merkittäväksi Vuoden urheilija -nimityksen. Hän näkee, että yhdelle ampujalle kohdistettu huomionosoitus tuo positiivista näkyvyyttä koko lajille.
– Olen ylpeä myös sen takia, koska ammunta ei ole lajina Suomessa niin tunnettu kuin esimerkiksi jääkiekko, hiihto tai yleisurheilu. On hienoa huomata, että myös ampujat huomataan.
Urheilu ja liikunta täyttävät myös Aution vapaa-ajan.
– Tykkäämme puolisoni kanssa liikkua paljon, joten myös meidän yhteinen vapaa-aikamme kuluu usein liikunnallisissa merkeissä. Tykkäämme molemmat kokeilla uusia lajeja, joten toisen innostaminen ei yleensä tuota vaikeuksia.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Suomen Ampumaurheiluliitto ja Matti Vlljakainen

  • Eräoppaaksi sotilasuran jälkeen

    Kun ylikersantti Jaana Hirsjärvi (54) tuli Puolustusvoimiin töihin 17 vuotta sitten, uusi työnantaja näyttäytyi erittäin mielenkiintoisena ja työ haastavana. Palo työhön on edelleen kova.

  • Opiskelijana U.S ARMY Sergeants Major Academyssa

    Kolmas opintojakso, The Department of Training and Doctrine, on takana. Department Of Joint Intergovernmental, Interagency, And Multinational (DJIIM) -opintojakso alkoi kolmisen viikkoa sitten. Jakso käsittelee maa-, meri- ja ilmavoimisen sekä jalkaväen yhteistyötä sotilasoperaatioissa.

  • Sopimussotilaasta aliupseerin uralle

    Monen aliupseerin ja upseerin ura puolustusvoimissa on alkanut sopimussotilaana. Useimmiten sopimussotilaat ovat juuri kotiutuneita reserviläisiä, jotka hakeutuvat varusmiespalveluksensa jälkeen Puolustusvoimiin töihin määräajaksi.