Siirry sisältöön

Luovuus kukkaan poikkeustilanteessa

Ylikersantti Markus Virtala soittaa Kaartin soittokunnassa kornettia ja toimii soittokunnan tiedottajana. Soittokunta on jatkanut toimintaansa myös poikkeustilanteessa. Suurin osa esiintymisistä on kuitenkin peruutettu ja työt tehdään pääosin etänä.

Poikkeustilanteessa soittotyön painopiste on Virtalan mukaan siirtynyt orkesterin yhteisharjoittelusta henkilökohtaisen soittokunnon ylläpitämiseen ja nauhoitusten harjoittelemiseen. Tilanne on tuonut soittokunnan elämään myös uusia tapoja toimia. Hyvänä esimerkkinä tästä on Veteraanipäivän kunniaksi julkaistu Veteraanin iltahuuto -esitys. Esityksen suunnittelu käynnisti pian poikkeustilanteen alkamisen jälkeen.
– Idea ei sinänsä ole ainutlaatuinen, mutta siinä oli vähän hakemista, että löysimme juuri meille ihanteellisen tavan tehdä se. Sotaveteraaniliiton Pysy kotona -kampanja toimi meille kannustajana tässä projektissa. Tällä videolla pystyimme samalla ilmaisemaan, että Puolustusvoimat ja sotilasmusiikki elää ja hengittää ja että kansalaisten tulee noudattaa valtiojohdon ohjeistusta välttää ei-pakollisia kontakteja.

Virtala kertoo, että Veteraanin iltahuudon toteuttaminen etätyönä toteutettiin siten, että jokainen soittaja äänitti kotonaan oman ääniraitansa ja kuvasi omaa soittoaan.

– Kaikilla oli luurit päässä ja niistä kuului taustanauha, jonka teimme tätä tallennetta varten. Nauhalla oli rummut, bassoääni ja melodiaääni. Soittokuntamme ääni- ja valomestari ylivääpeli Raine Kasper kokosi äänitallenteet yhteen ja miksasi niistä soivan lopputuloksen. Lyömäsoittaja, kersantti Oskari Auramo kuvasi ja äänitti laulusolistin osuudet salissa ja koosti ja asetteli soittajien videot.

Kaartin soittokunta on saanut valtavasti yleisöä ja positiivista palautetta Veteraanin iltahuuto -esityksestä. Esitystä verkossa katsoneet ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että vain solistit ja kapellimestari olivat pukeutuneita uniformuun. Kaikki kotoa käsin osuutensa nauhoittaneet soittajat olivat siviilivaatteissa.

– Uniformuttomuutemme on herättänyt jonkin verran keskustelua, mutta olen edelleen sitä mieltä, että teimme oikean valinnan. Kotioloissa siihen olisi voinut liittyä tahatonta komiikkaa. Uniformu on kuitenkin videossa juhlavasti esillä kapellimestari Pasi-Heikki Mikkolan, laulusolisti Tuomas Lehtisen ja käyrätorvisti Anne-Maria Auramon päällä.

Etäprojekti oli mieluisa kokemus Virtalalle. Myös etätyössä ammattimuusikko haluaa pyrkiä parhaimpaansa.

– Yllättävän monta ottoa piti tehdä, että lopputulos kelpasi itselleen, vaikka musiikki on sinänsä tuttua ja sitä on soittanut kymmeniä kertoja.

Virtala on innoissaan siitä, miten työyhteisön luovuus on puhjennut kukkaan poikkeustilanteessa. Hän uskoo, että muutokset tulevat näkymään myös yleisölle sitten kun normaaliolot taas palaavat.
– Uusia soitinkokoonpanoja on syntynyt ja olemme nauhoittaneet uudenlaista musiikkia. Vietimme viime vuonna 200-vuotisjuhlaa. Tänä keväänä kukaan ei enää katso taaksepäin ja mitään ei tehdä kuten aina ennenkin on tehty.Asta Ruuskanen

  • Lexistä Vuoden 2019 sotakoira

    Kultainennoutaja Njord "Lex" on valittu Vuoden 2019 sotakoiraksi. Nimitys julkistettiin koiramessujen yhteydessä 7.12. Samalla julkaistiin myös muiden viranomaisten palveluksessa toimivat vuoden virkakoirat.

  • Fyysinen toimintakyky ammattitaidon mittarina

    Ammattisotilailla on henkilökohtainen vastuu omasta fyysisen toimintakyvyn ylläpidosta. Monelle sotilaalle liikunnallinen elämäntapa on itsestäänselvyys. Joillekin se voi tarkoittaa erityisiä ponnisteluja esimerkiksi iän, sairauksien tai vammojen takia.

  • Yhteistoiminnasta puuttuu rohkeus tarttua asioihin

    Pelkkä tiedottaminen ja päätettyjen asioiden yhdessä käsittely ei ole avointa yhteistoimintaa. ”Ajatus siitä, että jaettu tieto on menetettyä tietoa” ei sovellu rohkeaan, tavoitehakuiseen ja muutoksiin reagoivaan yhteistoimintaan.