Siirry sisältöön

Ensiapukoulutus aliupseeriopinnoissa

Aliupseerien perustason yhteiset opinnot sisältävät myös ensiapukoulutusta. Perustason yhteisten opintojen kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen kertoo, että kaikki aliupseerit osallistuvat koulutuksen aikana Puolustusvoimien ensiapuhenkilökoulutukseen ja SPR:n EA1 -koulukseen.

Opinnot sisältävät Puolustusvoimien varomääräyksien  vaatimat asiat liittyen ammuntojen lääkinnällisen pelastustoiminnan järjestelyihin. Opinnoissa keskitytään erityisesti ammunnoissa tapahtuvissa onnettomuuksissa tarvittaviin ensiaputaitoihin. Koulutuksen laajuus on 1 osaamispiste.

Opinnot sisältävät myös taistelupelastajakoulutusta. Metelisen mukaan tämä koulutus tähtää tyypillisimmissä taistelukentän potilastilanteissa tarvittaviin henkeä pelastaviin ensiaputaitoihin.

–  Näitä taitoja ovat esimerkiksi massiivisen verenvuodon tyrehdyttäminen taistelukosketuksessa vihollisen tulen alla. Koulutuksessa painotetaan myös tehtävän jatkamisen tärkeyttä ja lisätappioiden välttämistä. Koulutuksen laajuus on 1 osaamispiste. Lisäksi kyseisiä taitoja harjoitellaan taistelutekniikkakoulutuksen yhteydessä erilaisissa taistelutilanteissa ja olosuhteissa.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Henri Hakulinen, Markus Viitanen

  • Fyysinen toimintakyky ammattitaidon mittarina

    Ammattisotilailla on henkilökohtainen vastuu omasta fyysisen toimintakyvyn ylläpidosta. Monelle sotilaalle liikunnallinen elämäntapa on itsestäänselvyys. Joillekin se voi tarkoittaa erityisiä ponnisteluja esimerkiksi iän, sairauksien tai vammojen takia.

  • Työolosuhteissa toivomisen varaa

    Lähes 60 % SAK:laisilla työpaikoilla työskentelevistä koki työolosuhteensa keskinkertaisiksi. SAK :n julkaiseman vuoden 2016 työolobarometrin mukaan useammalla kuin joka viidennellä työntekijällä on vähintään melko hyvät työolot, mutta lähes yhtä monella on melko huonot tai huonot työolot.

  • Ennakointi ja vertaistuki ehkäisevät ongelmia

    Suomen Rauhanturvaajaliitto tukee monin tavoin kriisinhallintaoperaatioihin osallistuvia ja heidän läheisiään ennen lähtöä, operaation aikana ja sen jälkeen. Vertaistuki ja ennalta ehkäisevä toiminta ovat tärkeässä roolissa monien ongelmien ehkäisyssä.