Siirry sisältöön

Ensiapukoulutus aliupseeriopinnoissa

Aliupseerien perustason yhteiset opinnot sisältävät myös ensiapukoulutusta. Perustason yhteisten opintojen kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen kertoo, että kaikki aliupseerit osallistuvat koulutuksen aikana Puolustusvoimien ensiapuhenkilökoulutukseen ja SPR:n EA1 -koulukseen.

Opinnot sisältävät Puolustusvoimien varomääräyksien  vaatimat asiat liittyen ammuntojen lääkinnällisen pelastustoiminnan järjestelyihin. Opinnoissa keskitytään erityisesti ammunnoissa tapahtuvissa onnettomuuksissa tarvittaviin ensiaputaitoihin. Koulutuksen laajuus on 1 osaamispiste.

Opinnot sisältävät myös taistelupelastajakoulutusta. Metelisen mukaan tämä koulutus tähtää tyypillisimmissä taistelukentän potilastilanteissa tarvittaviin henkeä pelastaviin ensiaputaitoihin.

–  Näitä taitoja ovat esimerkiksi massiivisen verenvuodon tyrehdyttäminen taistelukosketuksessa vihollisen tulen alla. Koulutuksessa painotetaan myös tehtävän jatkamisen tärkeyttä ja lisätappioiden välttämistä. Koulutuksen laajuus on 1 osaamispiste. Lisäksi kyseisiä taitoja harjoitellaan taistelutekniikkakoulutuksen yhteydessä erilaisissa taistelutilanteissa ja olosuhteissa.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Henri Hakulinen, Markus Viitanen

  • Oikeaa tietoa ja vertaistukea

    Porin prikaatissa työskentelevä kriisinhallinta-asioiden sosiaalikuraattori Dina Varjamo tapaa vuosittain suuren määrän kriisinhallintaoperaatioihin osallistuvia ja heidän läheisiään.

  • Meluvammat edelleen sotilaiden kiusana

    Meluvamma on edelleen selvästi yleisin ammattitauti. Tyypillisesti meluvammat johtuvat pitkäaikaisesta melualtistuksesta. Sotilaille puolestaan tyypillisiä ovat äkillisen trauman aiheuttamat meluvammat.

  • Aliupseeritehtävien määrä kasvussa

    Vuoden 2020 henkilöstötilinpäätöksen mukaan Puolustusvoimissa työskenteli vuoden 2020 lopulla 12520 ihmistä. Heistä 3223 oli aliupseereita ja sopimussotilaita. Aliupseerien määrä kasvaa ja heille on tulossa yhä vaativampia tehtäviä.