Siirry sisältöön

Ensiapukoulutus aliupseeriopinnoissa

Aliupseerien perustason yhteiset opinnot sisältävät myös ensiapukoulutusta. Perustason yhteisten opintojen kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen kertoo, että kaikki aliupseerit osallistuvat koulutuksen aikana Puolustusvoimien ensiapuhenkilökoulutukseen ja SPR:n EA1 -koulukseen.

Opinnot sisältävät Puolustusvoimien varomääräyksien  vaatimat asiat liittyen ammuntojen lääkinnällisen pelastustoiminnan järjestelyihin. Opinnoissa keskitytään erityisesti ammunnoissa tapahtuvissa onnettomuuksissa tarvittaviin ensiaputaitoihin. Koulutuksen laajuus on 1 osaamispiste.

Opinnot sisältävät myös taistelupelastajakoulutusta. Metelisen mukaan tämä koulutus tähtää tyypillisimmissä taistelukentän potilastilanteissa tarvittaviin henkeä pelastaviin ensiaputaitoihin.

–  Näitä taitoja ovat esimerkiksi massiivisen verenvuodon tyrehdyttäminen taistelukosketuksessa vihollisen tulen alla. Koulutuksessa painotetaan myös tehtävän jatkamisen tärkeyttä ja lisätappioiden välttämistä. Koulutuksen laajuus on 1 osaamispiste. Lisäksi kyseisiä taitoja harjoitellaan taistelutekniikkakoulutuksen yhteydessä erilaisissa taistelutilanteissa ja olosuhteissa.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Henri Hakulinen, Markus Viitanen

  • Turvaa työttömyyden varalta

    Ammattisotilaiden parissa ei ole juurikaan työttömyyttä. Aliupseeriliiton jäsenistössä on kuitenkin merkittävä määrä määräaikaisessa aliupseerin virassa ja määräaikaisessa virkasuhteessa palvelevia sopimussotilaita. Erityisesti heille työttömyyskassaan kuuluminen on hyvä tapa turvata oma talous työttömyystilanteessa.

  • Onko kesäloman jälkeistä elämää?

    Kesäloman jälkeen ensimmäinen työviikko saattaa tuntua raskaalta. Loman loppuminen tuo myös univaikeudet. Väsyttää, mutta silti uni ei tule illallakaan. Mikä avuksi?

  • Muutoksia työkyvyn tukiohjelmaan

    Puolustusvoimat on uudistanut työkyvyn tukiohjelmaa. Toimintamallin tarkoituksena on tukea työkykyä ja työssä jatkamista mahdollisimman pitkään.