Siirry sisältöön

Osaamisen kehittäminen kansainvälisessä ympäristössä

Nato School, Swiss Army Academy, Baltic Defence School, Inter European Air Force Academy, Senior Enlisted Academy ja Sergeant Major Academy tarjoavat aliupseereille eritasoisia pääosiltaan sotilasjohtamiseen ja aliupseerin rooliin keskittyviä opintokokonaisuuksia.

Kestoltaan opinnot vaihtelevat viikon lähiopinnoista aina yli vuoden kestäviin Puolustusvoimia laajasti hyödyttäviin koulutuskokonaisuuksiin. 

Aliupseereiden koulutusjärjestelmän rakenteissa tapahtuu muutoksia vuodesta 2021 alkaen. Yksi monista muutoksista koskettaa edellä mainittujen kansainvälisten koulutusten tunnustamista ja tunnistamista osaksi aliupseereiden täydennyskoulutusta. Muutoksen myötä aliupseeri voi paremmin hyödyntää kansainvälisissä oppilaitoksissa suoritettuja opintoja osana ns. siltaopintoja perus,- yleis- ja mestaritasojen välillä. Kansainvälinen koulutus tukee kotimaassa annettavaa täydennyskoulutusta sekä antaa aliupseerille uusia eväitä johtamiseen, aliupseerin rooliin ja esimiestyön kehittämiseen.

Kansainvälinen koulutus ei ole automaatio, vaan jokaisen aliupseerin kohdalla se tulee suunnitella osana pitkäaikaista osaamisen kehittämistä. Vuosittaisissa kehityskeskusteluissa aliupseerin on esitettävä oma näkemys osaamisen kehittämistavoitteista ja keinoista tavoitteiden saavuttamiseen. Kansainvälinen koulutus on tähän yksi näistä vaihtoehdoista. Osana kehityskeskusteluihin valmistautumista tulee aliupseerin perehtyä opinto tarjontaan ja samalla miettiä perusteita koulutuksesta saatavista hyödyistä omaan tehtävään.

Opintoihin pääseminen vaatii suunnitelmallisuutta. Puolustushaaraesikunnat pyytävät joukko-osastoilta oppilasesitykset ylivuotiseen suunnitteluun yleensä alkuvuodesta, eli keväällä 2020 vuoden 2021 opintoihin sekä alustavia paikkatarpeita 2022 opintoihin. Hallintoyksikkö, esimies ja aliupseeri ovat keskiössä tässä työssä. On tärkeää, että tiedonvälitys on kaksisuuntaista. Hallintoyksikkö tiedottaa opiskelijahaun käynnistymisestä työpisteitä ja työpisteet toimittavat kehityskeskusteluissa esiin nousseet halukkuudet hallintoyksikön koulutuksesta vastaaville toimijoille. 

Koulutukseen pääseminen voi viedä useitakin vuosia, joten kehityskeskusteluissa on myös syytä vuosittain arvioida koulutuksen tarve ja päivittää sitä. Hakijamäärät ovat myös kasvaneet vuosien aikana, joten tässä asiassa pitkäjänteisyys palkitaan. Runsaan hakijamäärän lisäksi opiskelupaikkojen saamiseen vaikuttaa merkittävästi se, kuin paljon varsinaisilla NATO- jäsenmailla on tarvetta kurssipaikoille.

Tietoja kansainvälisestä koulutuksesta saat oman hallintoyksikön koulutussektoreilta, PV intranet tietopankit sivustoilta, Oppilaitosten omilta internet-sivuilta sekä Ammattisotilaan aikaisemmista aihetta koskettavista julkaisuista. Luottamusmiehet ja kursseilla jo käyneet aliupseerit auttavat kiinnostuneita koulutukseen liittyvissä asiakysymyksissä.

Tomi Malkamäki

Ilmavoimien pääluottamusmies

Kannen kuva: Janne Maula

  • Muutoksen takana on ajatus

    Aliupseerien palvelussuhteiden ehdot ovat syntyneet ja kehittyneet yksittäisten jäsenten esille tuomista ajatuksista ja havainnoista. Myös työolosuhteet ovat kehittyneet, koska työntekijät ovat halunneet korjata epäkohtia ja parantaa työolojaan. Yksittäiset aliupseerit ja mekaanikot ovat avainasemassa omien ja yhteisten asioiden muutoksessa.

  • Mestaritason tehtävänimikkeiden käyttö

    Mestaritason tehtävänimikkeitä käytetään aliupseerien vaativimmissa tehtävissä. Nämä tehtävät sijoittuvat vaativuusluokkiin AU6-AU8. Kaikki mestarien tehtävänimikkeet löytyvät puolustusvoimien SAP-järjestelmästä ja tehtävänkuvaussovelluksesta.

  • Siirtovelvollisille tukea muuttoihin

    Laki Puolustusvoimista määrittää aliupseerivirkojen olevan Puolustusvoimien yhteisiä. Virkamiehille tämä tarkoittaa siirtovelvollisuutta Puolustusvoimien eri työpisteiden välillä.