Osaamisen kehittäminen kansainvälisessä ympäristössä
Nato School, Swiss Army Academy, Baltic Defence School, Inter European Air Force Academy, Senior Enlisted Academy ja Sergeant Major Academy tarjoavat aliupseereille eritasoisia pääosiltaan sotilasjohtamiseen ja aliupseerin rooliin keskittyviä opintokokonaisuuksia.
Kestoltaan opinnot vaihtelevat viikon lähiopinnoista aina yli vuoden kestäviin Puolustusvoimia laajasti hyödyttäviin koulutuskokonaisuuksiin.
Aliupseereiden koulutusjärjestelmän rakenteissa tapahtuu muutoksia vuodesta 2021 alkaen. Yksi monista muutoksista koskettaa edellä mainittujen kansainvälisten koulutusten tunnustamista ja tunnistamista osaksi aliupseereiden täydennyskoulutusta. Muutoksen myötä aliupseeri voi paremmin hyödyntää kansainvälisissä oppilaitoksissa suoritettuja opintoja osana ns. siltaopintoja perus,- yleis- ja mestaritasojen välillä. Kansainvälinen koulutus tukee kotimaassa annettavaa täydennyskoulutusta sekä antaa aliupseerille uusia eväitä johtamiseen, aliupseerin rooliin ja esimiestyön kehittämiseen.
Kansainvälinen koulutus ei ole automaatio, vaan jokaisen aliupseerin kohdalla se tulee suunnitella osana pitkäaikaista osaamisen kehittämistä. Vuosittaisissa kehityskeskusteluissa aliupseerin on esitettävä oma näkemys osaamisen kehittämistavoitteista ja keinoista tavoitteiden saavuttamiseen. Kansainvälinen koulutus on tähän yksi näistä vaihtoehdoista. Osana kehityskeskusteluihin valmistautumista tulee aliupseerin perehtyä opinto tarjontaan ja samalla miettiä perusteita koulutuksesta saatavista hyödyistä omaan tehtävään.
Opintoihin pääseminen vaatii suunnitelmallisuutta. Puolustushaaraesikunnat pyytävät joukko-osastoilta oppilasesitykset ylivuotiseen suunnitteluun yleensä alkuvuodesta, eli keväällä 2020 vuoden 2021 opintoihin sekä alustavia paikkatarpeita 2022 opintoihin. Hallintoyksikkö, esimies ja aliupseeri ovat keskiössä tässä työssä. On tärkeää, että tiedonvälitys on kaksisuuntaista. Hallintoyksikkö tiedottaa opiskelijahaun käynnistymisestä työpisteitä ja työpisteet toimittavat kehityskeskusteluissa esiin nousseet halukkuudet hallintoyksikön koulutuksesta vastaaville toimijoille.
Koulutukseen pääseminen voi viedä useitakin vuosia, joten kehityskeskusteluissa on myös syytä vuosittain arvioida koulutuksen tarve ja päivittää sitä. Hakijamäärät ovat myös kasvaneet vuosien aikana, joten tässä asiassa pitkäjänteisyys palkitaan. Runsaan hakijamäärän lisäksi opiskelupaikkojen saamiseen vaikuttaa merkittävästi se, kuin paljon varsinaisilla NATO- jäsenmailla on tarvetta kurssipaikoille.
Tietoja kansainvälisestä koulutuksesta saat oman hallintoyksikön koulutussektoreilta, PV intranet tietopankit sivustoilta, Oppilaitosten omilta internet-sivuilta sekä Ammattisotilaan aikaisemmista aihetta koskettavista julkaisuista. Luottamusmiehet ja kursseilla jo käyneet aliupseerit auttavat kiinnostuneita koulutukseen liittyvissä asiakysymyksissä.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Ylentäminen ja palvelusarvon antaminen
Ammattisotilaana palveleva aliupseeristo käyttää Puolustusvoimissa palvellessaan palvelusarvoja sotilasammattihenkilöstä sotilasmestariin. Aliupseerilla on palvelusarvonsa ohella myös oma reservin sotilasarvo, joka voi olla sama tai eri kuin aliupseerin palvelusarvo.
-
Luottamusmies tukena työelämän haasteissa
Kun ihmiset toimivat yhdessä, niin kuin pääsääntöisesti työpaikoilla toimitaan, ei yhteentörmäyksiltäkään voi välttyä. Nykyään asioita ja epäkohtia otetaan aiempaa rohkeammin esille ja siten niihin päästään myös puuttumaan aiemmin.
-
Voinko säästää vuosilomaa?
Vuosilomasopimuksen mukaan virasto (Puolustusvoimat) ja virkamies tai työntekijä voivat sopia, että virkamies tai työntekijä säästää osan vuosittaisista lomapäivistään pidettäväksi seuraavalla lomakaudella tai sen jälkeen säästövapailla.