Kehityskeskustelusta potkua työuralle
Kuluvan vuoden kehityskeskustelukierros käynnistyy 1.11. Nyt viimeistään on jokaisen aika pohtia mihin tehtävään haluaisi tulevaisuudessa.

Vuosittaiset kehityskeskustelut ovat ensisijaisesti mahdollisuus rakentavalle vuorovaikutukselle oman esimiehen kanssa. Huolellinen valmistautuminen alaisen ja esimiehen toimesta varmistavat kehityskeskusteluita ohjaavan normin HJ840 toteutumisen. Tilaisuudessa alaisella on mahdollisuus keskustella esimiehen kanssa häiriöttä menneestä vuodesta ja tulevaisuudesta. Keskustelu ei ole palkkaneuvottelu, vaan normin mukaisesti suunnittelu- ja palautteenantotilaisuus. Kiireisen arjen keskellä ”käsketty kaksituntinen” on arvokas hetki esimiehen ja alaisen välillä, eikä sen merkitystä tule aliarvioida.
Hallintoyksiköt julkaisevat vuosittain käskyn, joka täydentää kehityskeskusteluja käsittelevää normia. Käskyssä määritellään muun muassa keskustelujen aikataulu sekä toimintatapa. Hallintoyksikön omalla käskyllä ei kuitenkaan voida ohittaa normin ohjausta esimerkiksi määräaikojen osalta.
Suoritusarvioinnissa arvioidaan työntekijän suoriutumista tehtävänkuvauksen mukaisista tehtävistä, eikä tarkoituksena ole arvioida suoriutumista suhteessa yksikön muihin työntekijöihin. Jos koet, että esimiehesi on arvioinut suoriutumisesi epäoikeudenmukaisesti, arviointia ei ole pakko hyväksyä. Tällaisessa tapauksessa prosessiin liittyy esimiehesi esimies ja halutessasi luottamusmiehesi normissa kuvatulla tavalla.
Työnantaja edellyttää henkilöstösuunnittelua koskevassa määräyksessään HS744 esikuntien, joukkojen ja toimialojen avaintehtävien tehtävänhoitajilta kokemusta kansainvälisistä tehtävistä. Kansainväliset, kuten kotimaisetkin tehtävät täytetään ensisijaisesti vahvistettujen tehtävä- ja seuraajasuunnitelmien kautta.
Oma nimi näihin suunnitelmiin on mahdollista saada ilmoittamalla halukkuus kehityskeskusteluissa. Halukkuutensa yksilöityihin tehtäviin voi ilmaista muunakin aikana, mutta vain kehityskeskustelujen kautta oma nimi päätyy valmisteluun ilman karsintaa esimerkiksi osaamisen tai mahdollisen irrotettavuuden perusteella (//HS744). On tärkeää muistaa, että sotilastehtävään määräyksessä pelkkä oma halukkuus ei ole ainut määräävä tekijä. Työnantajan tarpeella on keskeinen merkitys.
Kansainväliset tehtävät jakautuvat kansainvälisen avun, kriisinhallinnan sekä Naton joukkorakenne- ja esikuntatehtäviin. Kaikkiin näihin tehtäviin tulee ilmaista erikseen halukkuus.
Kannustan jokaista aliupseeria hakeutumaan uralla eteenpäin ja keräämään arvokasta kokemusta myös kansainvälisessä toimintaympäristössä.
Kehityskeskusteluiden muistilista
- Edellisen kauden arviointi
- Seuraavan kauden tavoitteet ja tehtävät
- Yksikön yhteiset tavoitteet
- Tehtävähalukkuudet: AUKES, KV-avun tehtävät, Kriha-tehtävät, Naton joukkorakenne- ja esikuntatehtävät
- Koulutushalukkuudet: Puolustusvoimien oma ja kansainvälinen täydennyskoulutus
- PVSAR (suoritusarviointi): Valmistele perustelut jokaiseen kohtaan
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Palkitseminen ja ylentäminen
Puolustusvoimien työntekijöiden arvostaminen ja hyvästä työstä palkitseminen on Puolustusvoimissa mahdollistettu monella tavalla. Hyvän johtamisen kannalta tärkeintä on tietenkin esimiehen ja alaisten välisen palautteen antaminen päivittäisessä työssä.
-
Valmistautuminen kehityskeskusteluun
Perusteet avoimelle, oikeudenmukaiselle ja tasapuolisille kehityskeskusteluille luodaan huolellisella valmistautumisella, joka aloitetaan perehtymällä menneen kauden toimintaan, tavoitteisiin ja resursseihin sekä yksilön ja organisaation kehittämissuunnitelmiin.
-
Säilytä kunniamerkkisi huolella
Kunniamerkit ovat saajalleen arvokas kunnianosoitus. Kun merkit eivät ole käytössä, niitä kannattaa säilyttää huolellisesti ja mahdolliset tahrat ja muut käytön jäljet korjata mahdollisimman pian.