Siirry sisältöön

Monipuolisia kansainvälisiä tehtäviä

Kansainväliset tehtävät ovat osa aliupseerin uraa. Nato-jäsenyyden myötä Puolustusvoimista on tullut olennainen ja tärkeä osa monikansallista turvallisuuden yhteisöä.

Kuva: Petri Horto

Aliupseeri ei oikeastaan voi eikä hänen tulekaan välttää yhteistoimintaa ja yhteistyötä muiden puolustusliiton ammattisotilaiden kanssa. Kahdenvälinen yhteistyö antaa aina mahdollisuuden oppia uutta, syventää osaamista ja antaa myös kuvaa omasta sekä välillisesti suomalaisten sotilaiden osaamisesta. Kaikille kansainvälistyminen ei tunnu luontevalta, mutta Itseään tulee haastaa ja on kehittävää toimia välillä epämukavuusalueilla. Kielitaito ja sen kehittäminen määrittelee hyvin pitkälti sen, millainen ulkomaan komennuksesta kokemuksena tulee. Parhaimmillaan ulkomailla työskentely tarjoaa mahdollisuuksia solmia elinikäisiä ystävyyssuhteita ja laajentaa omaa yhteistyöverkostoa. Aliupseereille on tarjolla ulkomaan kokemuksen hankkimiseen lyhyitä ja pitkiä komennuksia.

Lyhyitä ja ehkä helpommin toteutettavia ovat eri Nato-maiden tarjoamat kurssit ja koulutustilaisuudet. Pituudeltaan nämä koulutukset ovat muutamista viikoista useisiin kuukausiin. Niihin osallistuminen ei pääsääntöisesti vaadi kotimaassa erillisjärjestelyitä. Koulutuspaikkoja on runsaasti niin aliupseereiden johtamisopinnoista toimialakohtaisiin erikoiskursseihin. Koulutukset antavat hyvän pohjan pidemmille kansainvälisille komennuksille. Ne myös haastavat ja kehittävät kielitaitoa.

Kriisinhallintatehtävät ovat seuraavaksi sopivimpia komennuksia aliupseereille. Kriisinhallintatehtävät ovat turvallinen tapa kehittää omaa kieliosaamista ja saada kokemusta operaatioista ulkomailla. Kriisinhallintatehtävissä aliupseereilla on pääsääntöisesti muita suomalaisia ympärillään ja näin kielellisistä ja taidollisista tilanteista on helpompi selvitä yhdessä. Valitettavasti kriisinhallintatehtävien tarjoamien tehtävävaihtoehtojen määrä on rajallinen ja usein erityistehtäviä on tarjolla vain vähän. Joukko-osastojen halu irrottaa osaavia aliupseereita kriisinhallintatehtäviin saattaa myös rajoittaa hakumahdollisuuksia.

Pitkäkestoisimpia aliupseeritehtäviä ulkomailla ovat Naton komento- ja johtorakenteen, kansallisten edustustojen, EU-sotilasedustustojen sekä Unkarin (HAW) tehtävät. Pidempikestoisten komennusten vaikutus on laaja-alainen myös aliupseerin läheisiin. Valmistelut tulee aloittaa hyvissä ajoin keskustelemalla perheen ja läheisten kanssa onko pitkästä ulkomaan komennuksesta yhteistä tahtotilaa ja miten puolison töiden järjestelyt olisi mahdollista toteuttaa myös ulkomaan komennuksen aikana. On tietenkin huomioitava eri maiden määräykset työskentelymahdollisuuksista. Kun yhteinen tahtotila on löytynyt, on kokemuksesta mahdollista tehdä kaikin puolin yhteinen.

Kehityskeskustelu on paikka, jossa kansainvälisyyteen liittyvät halukkuudet ilmaistaan, ovat ne sitten koulutukseen, kriisinhallintaan tai kansainvälisiin pitkäkestoisiin komennuksiin liittyviä. Halukkaita on tällä hetkellä enemmän kuin tehtäviä, mutta jokainen voi aloittaa valmistautumisen omatoimisella kieliosaamisen vahvistamisella. Kielellisten taitojen kehittäminen palvelee jokaista siinäkin tapauksessa, ettei mahdollisuutta lähteä ulkomaan komennuksella tule heti.

Tomi Malkamäki

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Virkamatka ja kulukorvaukset

    Virkamatka on esimiehen määräyksestä tehtävä matka, jonka virkamies tekee virkatehtävien hoitamista varten virkapaikan ulkopuolelle. Virkamatkustamisen periaatteet määritellään matkakustannusten korvaamisesta tehdyssä valtion virka- ja työehtosopimuksessa, jota kutsutaan matkustussäännöksi.

  • Muutto- ja siirtokustannusten korvaaminen

    Aliupseerin arjessa saattaa tulla tilanteita, että on aika hyvästellä tuttu ja turvallinen työympäristö uusien haasteiden edessä. Uudet haasteet voivat tarkoittaa myös paikkakunnan vaihtoa siirtovelvollisina ja tähän kokonaisuuteen Puolustusvoimilla on sopimukseen perustuvat tukitoiminnat.

  • Osaamisen kehittäminen on osa virkauraa

    Aliupseerikoulutus lukeutuu Puolustusvoimissa annettavaan henkilöstön täydennyskoulutukseen. Miten se siis eroaa upseerikoulutuksesta? Täydennyskoulutus ei johda tutkintoon. Aliupseereiden täydennyskoulutuksella on kuitenkin tärkeä merkitys osaamisen nousujohteisessa kehittämisessä sekä suora vaikutus tehtävätasoilla etenemiseen.