Siirry sisältöön

Säilytä kunniamerkkisi huolella

Kunniamerkit ovat saajalleen arvokas kunnianosoitus. Kun merkit eivät ole käytössä, niitä kannattaa säilyttää huolellisesti ja mahdolliset tahrat ja muut käytön jäljet korjata mahdollisimman pian.

Käyttö, säilytystapa ja ajan patina näkyvät usein kunniamerkeissä. Sotainvalidien Veljesliiton kunniamerkkipalvelunhoitaja Silja Myllyniemi ohjeistaa, että kunniamerkit kannattaa pitää pois valosta. Mitaleita voi säilyttää kunniamerkkirasiassa tai muussa sellaisessa paikassa, että nauhat pysyvät sileinä ja metalliosat puhtaina.

Myllyniemi kertoo, että vaikka mitalien hyvä kunto on useimmille kunnia-asia, jotkut kantavat mitaleitaan hieman elämää nähneenä.

– Joskus asiakas sanoo, että kun naamakin on vanha, ei nauhojenkaan tarvitse olla uusia.

Myllyniemi on työskennellyt pitkään veteraanien kanssa. Kunniamerkkipalvelu eli erityisen vilkasta aikaa 1990-luvulla, kun veteraanien arvostus nousi. Veteraanit kaivoivat tuolloin sodanaikaiset kunniamerkkinsä piiloistaan ja toivat niitä kunniamerkkipalveluun kunnostettavaksi.

– Monien mitalit olivat olleet vuosikymmeniä piirongin nurkassa tai muuten huonosti säilytettynä ja kunto oli mitä tahansa.

Paula Hermansson

Sotainvalidien Veljesliiton kunniamerkkipalvelu ompelee ja huoltaa kunniamerkit kantokuntoon. Kunniamerkkiompelija Paula Hermansson kertoo, että he auttavat myös mitalien kunnostuksessa. Tyypillisiä ongelmia ovat likaiset ja rispaantuneet nauhat.

– Kunniamerkkipalvelu voi myös tarjoutua kunnostamaan mitaleita ja nauhoja. Mielellämme ehdotamme niiden kunnostamista, kun mitalit tuodaan tänne muutenkin ommeltavaksi.

Mitaleita voi koittaa puhdistaa myös kotikonstein. Kuitenkin suurta varovaisuutta käyttäen. Hermansson huomauttaa, että esimerkiksi Vimiä ei kannata käyttää.

– Hopeanpuhdistusliinalla voi puhdistaa hopeisia mitaleita. Liinoja saa esimerkiksi kultasepänliikkeistä.

 

 

Kätevästi etäpalveluna

Helsingissä toimiva kunniamerkkipalvelu saa työstettäväkseen kunniamerkkejä joka puolelta Suomea. Siksi merkittävä osa niistä lähetetäänkin palveluun postitse. Kunniamerkkipalvelun verkkosivuilla on selkeät ohjeet siitä, miten merkit kannattaa pakata, kun ne lähetetään huollettavaksi. Hermansson korostaa, että näitä ohjeita noudattamalla arvotavarat tulevat varmasti ehjänä perille.

– Tärkeää on, että mitalit pakataan erittäin hyvin. Esimerkiksi emalimerkit kannattaa suojata erikseen kuplamuoviin tai talouspaperiin. Mitalit kannattaa pakata tukevasti pahviin ja vielä suojata koko hoito talouspaperilla. Lähetämme mitalit takaisin asiakkaalle erityisissä suojakirjekuorissa, jotta ne tulevat asiakkaalle turvallisesti perille.

Kunniamerkkipalvelun verkkosivuilla on myös eri palvelujen hinnasto sekä perustietoa kunniamerkeistä ja niiden käytöstä. Asiakas saa kunniamerkkinsä takaisin huolellisesti pakattuna joko kirjattuna kirjeenä tai postiennakolla. Sivuille on lähitulevaisuudessa tulossa uusi tilauslomake, mikä helpottaa palvelun käyttöä ja samalla kertoo nykyistä tarkemmin kunniamerkkipalvelun tarjoamista palveluista.

Lippujuhlapäivää ja itsenäisyyspäivää edeltävät viikot ovat kunniamerkkipalvelussa erityisiä ruuhka-aikoja. Jos asiakkaan merkit kaipaavat ompelua tai huoltoa ennen näitä juhlapäiviä, ne kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen juhlapäiviä kunniamerkkipalveluun.

 

Tarkkaa käsityötä

Kunniamerkkien ompelu on perinteistä käsityötä. Sekä Myllyniemi että Hermansson ovat tähän työhön valittaessa antaneet ompelutyönäytteen ennen työhön ottoa. Molemmat ovat tarkkasilmäisiä ja huolellisia neulan käyttäjiä. Kunniamerkit saavat kunnioittavan käsittelyn heidän siisteillä työpöydillään.
 

Myllyniemi näyttää, miten hän asentaa asiakkaan kunniamerkkejä uuteen kannakkeeseen. Jokainen mitali käydään huolella läpi. Neulan pistot pieniä ja tiiviitä.

–    Irrotan ensimmäiseksi mitalin nauhasta ja silitän nauhan. Sitten katson mitalille oikean paikan. Sen jälkeen ompelen käsin mitalin paikoilleen.

Myllyniemi kertoo, että kunniamerkkien kantojärjestykseen tuli muutoksia tänä vuonna.

–    Viralliset kunniamerkit eivät muuttuneet. Esimerkiksi puolivirallisilla kunniamerkeillä ei ole tähän mennessä ollut asemaa. Nyt ne on määritelty ohjeissa. Sotilaspuvussa kannettavat mitalit määritellään hyvinkin tarkasti, siviilipuvussa on puolestaan vapaammat käytännöt.

Hermansson kertoo, että kun asiakas lähettää merkkinsä ommeltavaksi, kunniamerkkipalvelun ompelijat varmistavat, että merkit ovat varmasti oikeassa järjestyksessä.

–    Jos järjestyksessä on korjattavaa, olemme yhteydessä asiakkaaseen. Kun ne täältä lähtevät, ne ovat virallisessa järjestyksessä. Tai jos asiakas haluaa, asiakkaan haluamassa järjestyksessä.

Kunniamerkkien kantaminen virkapuvussa

Kunniamerkkien kantamisesta suomalaisissa sotilaspuvuissa ja puolustusvoimien virkapuvuissa määrätään pääesikunnan normissa (HQ69). Sotilas- ja virkapuvussa käytetään vain normissa lueteltuja kunnia- ja ansiomerkkejä.

Sotilas- ja virkapuvussa kannetaan virallisia kotimaisia kunniamerkkejä. Virallisen kunniamerkin antaa tasavallan presidentti tai se annetaan hänen nimissään tai muuten valtiovallan puolesta.

Puolivirallisia kunnia- ja ansiomerkkejä voidaan kantaa vain myöntäneen tahon omissa juhlatilaisuuksissa ainoastaan juhla- ja paraatipuvussa. Puolivirallisia kunniamerkkejä ei saa ommella kiinni muihin kunniamerkkeihin.

Sotilas- ja virkapuvussa voi kantaa Puolustusvoimien normissa määriteltyjen järjestöjen myöntämiä ansioristejä ja -mitaleita. Jos henkilö on saanut samalta järjestöltä useampia, niistä kannetaan vain arvoltaan korkeinta.

Normissa on määritelty myös kansainvälisten järjestöjen mitalien ja ulkomaisten kunnia- ja ansiomerkkien kantamisesta.

Kunnia- ja ansiomerkkien kantojärjestys on määritelty Pääesikunnan normissa kunnia- ja ansiomerkkien kantamisesta. Normissa on myös ohjeet kunnia- ja ansiomerkkien kantamisesta eri puvuissa.

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Palvelussuhdeasuntojen vuokraus

    Palvelussuhdeasunnolla tarkoitetaan puolustushallinnon henkilöstön tukemista asunnon vuokraamisessa. Palvelun ensisijaisena kohteena ovat paikkakunnalta toiselle siirretty, valmistuva ja rekrytoitu henkilöstö.

  • Valmistautuminen kehityskeskusteluun

    Käsky kehityskeskusteluista Puolustusvoimissa käynnistää jokavuotisen palaute ja suunnitteluprosessin, joka koskettaa jokaista henkilökohtaisesti. Näin vuoden viimeisten kuukausien aikana on hyvä pysähtyä ja kääntää hetkeksi ajatus kehityskeskusteluiden suuntaan.

  • Opintovapaalle hankkimaan osaamista

    Ammattisotilas voi anoa virkavapaata opintoja varten. Virkamiehellä on oikeus virkavapaaseen, jos palvelussuhde samaan työnantajaan on kestänyt vähintään vuoden.