Siirry sisältöön

Uusi ura eläkkeellä

Ylivääpeli Tapani Back (59) jäi eläkkeelle tilannevalvojan tehtävästä vuonna 2013. Vuoden mittaisen vapaan ja perusteellisen pohtimisen jälkeen hän aloitti kiinteistönvälittäjänä vuoden 2015 alussa. Hänellä on nyt takanaan viisi vuotta menestyksekästä uraa uudessa ammatissa.

Back aloitti työt Puolustusvoimissa 27-vuotiaana. Siihen mennessä hän oli kouluttautunut metsäkoneasentajaksi ja -kuljettajaksi ja työskennellyt alalla viisi vuotta. Back huomasi lehdessä ilmoituksen, missä Jääkäriprikaati haki pioneerijoukkueen kouluttajaa. Hän pääsi haastatteluun ja valittiin tehtävään 62 hakijan joukosta.

– Olin hyvin ylpeä, kun pääsin Puolustusvoimiin töihin. Pääsin heti joukkueen varajohtajaksi ja toimin pari vuotta konekouluttajana.

Kun Back tapasi nykyisen puolisonsa, pariskunta pohti, missä perhe haluaa asua. Backin puoliso asui tuolloin Kokkolassa ja pari päätti perustaa kodin sinne. Back vaihtoi työpaikkaa ja aloitti koiranohjaajana ja vartiomiehenä Kokkolassa.

Vuonna 1994 Backin vaimo sai työpaikan Espoosta ja pari muutti etelään. Backin työpaikka vaihtui merivoimiin.

– Monen mutkan jälkeen pääsin sotalaivalle konemieheksi miinalaivalle. Kun kävelin sotasatamaan, mietin, että siihen asti olin ainoastaan soutanut Kemijoella! Olin aluksella neljä vuotta ja tuona aikana minulla oli 100 purjehduspäivää vuodessa. Pääsin kiinni myös paloturvallisuustyöhön ja toimin aluksen savusukeltajana.

Kun Backin perhe kasvoi 1990-luvun lopulla, he halusivat muuttaa takaisin Kokkolaan. Backin seuraava työpaikka oli Kokkolan varasto-osastolla, tehtävänä vartiopäällikkö. Vuonna 2005 Back sai tiedon, että varasto-osastoa ollaan lopettamassa ja edessä olisi taas uuden työpaikan haku.

– Olimme juuri rakentaneet Kokkolaan oman talon, poika oli jalkapallojoukkueessa ja vaimolla hyvä työ Kokkolassa.  Tilanne ei ollut meille helppo. Minulle tarjoutui silloin mahdollisuus työskennellä Kaartin jääkärirykmentissä.

Back toimi myös oman aliupseeriyhdistyksensä puheenjohtajana.

Back aloitti vuoden 2006 alussa Kaartin jääkärirykmentissä vartiopäällikkönä. Hän työskenteli ensin joitakin kuukausia reppurina. Pian koko perhe muutti Helsinkiin, Santahaminaan.  Viimeiset viisi vuotta Back palveli Etelä-Suomen sotilasläänin esikunnassa vartiopäällikkönä. Sieltä hän jäi sotilaseläkkeelle vuoden 2013 lopussa.

Lähes kaikilla työpaikoillaan Back toimi erilaisissa luottamustehtävissä kuten luottamusmiehenä, YT-edustajana ja ammattiyhdistyksensä hallituksen jäsenenä tai puheenjohtajana. Eläkkeelle jäätyään hän liittyi Aliupseeriliiton EVP-yhdistykseen.

– EVP-yhdistyksen jäsenyys on minulle side vanhaan. Saan Ammattisotilas-lehden jäsenyyden myötä. Minulla oli hieno ura ja hienot työkaverit ja olen halunnut seurata toimialaa.

Kuin joulupukkia odottaisi…

Backilla oli mahdollisuus jäädä sotilaseläkkeelle jo 53-vuotiaana. Hän pohti pitkään, käyttääkö tämän mahdollisuuden vai jatkaako tehtävässään 55-vuotiaaksi.

– Viimeisinä vuosina tein jatkuvasti vuorotyötä.

Aliupseeriliitto palkitsi Backin liiton hyväksi tehdystä työstä hopeisella ansiomitalilla

Se ei tuntunut enää hyvältä ja kun minulla oli mahdollisuus, päätin jäädä eläkkeelle vuoden 2013 lopulla. Tein kesällä 2013 Kevalle eläkekyselyn ja sain tiedon eläkkeeni suuruudesta.

Kun päätös oli tehty, Back odotti eläkkeelle jäämistä kuin joulupukkia. Hän ilmoitti työnantajalle hyvissä ajoin etukäteen suunnitellun eläköitymispäivän. Näin työnantajalle jäi riittävästi aikaa seuraajan valitsemiselle ja kouluttamiselle. Ennen eläkkeelle jäämistä sotilaan tulee luovuttaa varusteensa ja käydä terveystarkastuksessa.

– Työnantaja antoi listan varastoista, mitkä tuli kiertää ja mihin tuli mikin tavara luovuttaa. Terveystarkastuksessa käytiin monipuolisesti läpi minun terveydentilani. Sain kirjallisen todisteen siitä, missä kunnossa olen. Lähdin puolustusvoimista terveenä miehenä. Viimeisenä päivänä sain sotilaspassin käteen.

Back pohti yhdessä vaimonsa kanssa sitä, miten arki lähtee pyörimään eläkkeellä. Perheen piti myös suunnitella elämänsä pienempien tulojen mukaan.

– Vaimo sanoi, että koska olen valvonut niin paljon viime vuosina, käytä ensimmäinen eläkevuosi siihen, että nukut rästiunet pois. Näin myös tein. Eläkkeellä arki tulee rytmittää uudelleen. Luin hyviä kirjoja, vietin aikaa poikani kanssa ja liikuin paljon. Oli selvää, että kun olen kotona, hoidan kodin askareita.

Takaisin työelämään

Backille oli selvää, että hän tulee jossakin vaiheessa palaamaan työelämään. Sapattivuoden aikana hän pohti paljon, minkälaista työtä hän jatkossa haluaisi tehdä. Hän pohti myös sitä, mitä työtä 53-vuotiaalle ylipäätään olisi tarjolla.

–  Helpointa olisi ollut mennä turvallisuus- tai konealalle tai hallintotehtäviin. En kuitenkaan halunnut enää tehdä näitä töitä, koska olin niitä tehnyt jo niin pitkään.

Kiinteistöt, sisustaminen ja ihmiset ovat aina kiinnostaneet Backia. Hän sanoo olevansa palvelualtis ja tarkka ihminen. Hänellä on myös kiinnostusta talotekniikkaan ja tekninen koulutus.

–  Lokakuussa 2014 pyysimme kiinteistönvälittäjältä arvion silloisesta kodistamme. Haastattelin samalla häntä kiinteistönvälittäjän työstä. Sen keskustelun pohjalta pääsin työhaastatteluun ja töihin.

Back aloitti työt kiinteistönvälittäjänä vuoden 2015 alussa. Hän pääsi heti myyntikoulutukseen ja kokeneen mentorin ohjattavaksi. Pian Back ryhtyi valmistautumaan LKV-tutkintoa varten.

– LKV-pätevyys on tärkeä asia toimialalla. Marraskuussa 2015 menin tenttiin ja valmistauduin siihen hyvin. Työnantaja järjesti tehokkaan preppauskurssin ennen tenttiä. Läpäisin sen kirkkaasti. Se oli hieno tilanne!

Tutkinnon jälkeenkin Back on opiskellut aktiivisesti ja monipuolisesti erilaisia kiinteistönvälitysalalla hyödyllisiä asioita. Viiden vuoden aikana Backilla on ollut kaksi työnantajaa. Myös tehtävät ovat muuttuneet. Vuonna 2019 työnantaja houkutteli hänet uudiskohteiden vuokranvälitystehtäviin. Uusi työ vapautti viikonloput enemmän omaan ja perheen käyttöön.

Tapani Back sanoo tekevänsä kiinteistönvälittäjän töitä niin pitkään, kun jaksaa ja niin pitkään, kun työ tuntuu hyvältä. Työ on hänelle tärkeä moottori elämässä. Työhön liittyviä haaveitakin hänellä on.

– Ehkä jonakin päivänä minulla on oma kiinteistönvälitystoimisto.

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Aliupseerit viettivät Vöyrin päivää

    Maasotakoulussa vietetään vuosittain Vöyrin päivää. Tapahtuma johtaa juurensa itsenäisen Suomen ammattisotilaiden ja ammattialiupseerien koulutuksen alkamiseen Vöyrissä, tammikuussa 1918

  • Opiskelijana U.S ARMY Sergeants Major Academyssä

    Vuosi on nyt vierähtänyt. Neljä viidestä SMC:n (Sergeants Major Course) opintojaksosta on suoritettu. Neljäs opintojakso käsitteli yhteistyötä eri puolustushaarojen, viranomaisten, siviilitoimijoiden sekä ulkomaalaisten joukkojen kanssa.

  • Ylikersantti Hartikaisesta Vuoden urheilija

    Ylikersantti Toni Hartikainen (33) on Aliupseeriliiton vuoden 2020 urheilija. Pitkään amerikkalaista jalkapalloa pelannut Hartikainen oli mukana viemässä oman joukkueensa Kuopion Steelersin SM-voittoon viime vuonna.