Siirry sisältöön

Taisteluvälineenä kamera

Ylikersantti Thomas Litchfield (34) työskentelee taistelukamerayksikössä erityisoperaattorina. Yksikön tehtävänä on informaatiovaikutuksen tukeminen poikkeusoloissa ja Puolustusvoimien viestinnän tukeminen rauhan aikana.

Litchfield lähti lukion jälkeen Englantiin opiskelemaan televisiotuotantoa yliopistossa. Opinnoissa hän keskittyi erityisesti mediatuotantoon ja käsikirjoituksiin. Valmistuttuaan vuonna 2010 hän palasi Suomeen suorittamaan varusmiespalveluksen.

Suunnitelmani oli suorittaa opiskelun jälkeen varusmiespalvelus kuudessa kuukaudessa ja palata heti sen jälkeen Englantiin. Halusin perustaa media-alan yrityksen ja työskennellä Englannissa.

Lukiokaveri vihjaisi Litchfieldille mahdollisuudesta suorittaa varusmiespalvelus taistelukamerayksikössä. Media-alan ammattilaiselle sopiva palveluspaikka kiinnosti siinä määrin, että kuuden kuukauden tavoiteaikataulu meni uusiksi.

Litchfield pääsi suorittamaan varusmiespalveluksen taistelukamerayksikköön. Kahdeksan viikon peruskoulutuskauden jälkeen hän pääsi tositoimiin.

–  Ensimmäinen kokemus yksikössä oli Northern Coasts -harjoituksessa. Se kesti kaksi viikkoa. Merivoimiin perehtyminen tapahtui menomatkalla autossa, jolloin tutustuin merivoimien arvomerkkeihin.

Litchfield pääsi harjoituksen aikana laajalti perehtymään meripuolustuksen eri toimintoihin, aluksiin ja johtopaikkoihin. Esimies oli erittäin tyytyväinen Litchfieldin suoritukseen harjoituksessa ja tarjosi nuorelle miehelle työpaikkaa varusmiespalveluksen päätyttyä. Lyhyen sopimussotilasjakson jälkeen hän sai aliupseerin viran ja on siitä lähtien työskennellyt yksikössä.

Mediatuotantojen asiantuntija

Taistelukamerayksikkö kuvaa Puolustusvoimien toimintaa Suomessa ja ulkomailla. Litchfield toimii tuotantopäällikkönä yksikön mediatuotannoissa. Hän osallistuu asiantuntijana henkilökunnan ja varusmiesten koulutuksissa ja suunnittelee varusmiesten käyttöä tuotannoissa. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös muun muassa tuotantoihin liittyvät hankinnat, kuvauksiin liittyvät käytännön järjestelyt ja käsikirjoittaminen.  Litchfield osallistuu myös kansainväliseen yhteistyöhön omalla toimialallaan.

–  Tässä tehtävässä tulee tuntea kaikkien puolustushaarojen ja toimialojen toimintaa niin laajalti, että tuotantojen suunnitteleminen onnistuu. Meidän tulee tietää, miten eri toimialat työskentelevät ja minkälaista kalustoa niillä on käytössä. Siksi henkilökunnan kunnollinen sisään ajaminen tehtävään kestää jopa pari vuotta.

Yksikössä työskentelee viisi media-alan ammattilaista, kolme aliupseeria, yksi opistoupseeri ja yksi siviili. Jokaisesta saapumiserästä koulutetaan lisäksi 6-8 varusmiestä. Varusmiehet saavat jalkaväkitaistelijan peruskoulutuksen sekä olosuhdekoulutuksen maa-, meri- ja ilmavoimissa. Heidän tulee pystyä kuvaamaan taistelutoimintaa kaikissa puolustushaaroissa taistelujen keskellä. Heidän on kyettävä toimimaan joukkojen osana niin, että heidän läsnäolonsa ei haittaa joukon omaa toimintaa. Heidän on kyettävät myös taistelemaan kuvaamansa joukon mukana.

Halu kehittyä ja oppia uutta

Litchfield on työskennellyt yksikössä kaksitoista vuotta. Hän on edelleen hyvin innostunut työstään ja haluaa kehittää ammattitaitoaan.

Työhöni liittyy paljon asioita, joissa haluan kehittyä. Näitä ovat esimerkiksi hankintaosaaminen, kameroiden tekniikka, johtamisjärjestelmät ja Open-source Intelligence. Olen suorittanut aliupseerin perustason opinnot. Yleistason opinnot ovat suunnitelmissa noin vuonna 2024.

Liikkuva työ on kuljettanut Litchfieldiä laajalti Puolustusvoimien toiminta-alueella. Hän on käynyt kaikissa joukko-osastoissa ja kuvannut niissä käytettävää kalustoa. Ihan kaikkea kokemustoiveitaan hän ei kuitenkaan ole saanut täytettyä kahdentoista vuoden työurallaan.

–  Haluaisin vielä päästä hävittäjän kyytiin ja sukellusveneeseen. Toivon pääseväni myös Casa-kuljetuskoneeseen kuvauslennolle. Haluan päästä kuvaamaan Puolustusvoimien näyttävintä kalustoa kuten hävittäjiä ja panssarivaunuja. Kaikkea, mikä kulkee nopeasti. 

Kansainväliset tehtävät kiinnostavat Litchfieldiä. Nato-jäsenyys tuo tällekin toimialalle uusia verkottumismahdollisuuksia. Eri maiden taistelukamera-asiantuntijat pitävätkin yhteyttä toisiinsa ja jakavat kokemuksiaan.

Haluan jatkossakin tavata samaa työtä tekeviä ammattilaisia eri maista ja vaihtaa kokemuksia heidän kanssaan. Mahdollisuus osallistua esimerkiksi Nato MIlitary Audio Visual Working Groupin työskentelyyn kiinnostaa.

>>Taistelukamerayksikön töitä Puolustusvoimien YouTube-kanavalla(avautuu uuteen ikkunaan)

Thomas Litchfieldin kuva-arkiston helmiä

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Asta Ruuskanen, Thomas Litchfield

  • Arvokas huomionosoitus aliupseerille

    Ylikersantti Joonas Lampi palkittiin arvokkaalla Adolf Ehrnrooth-tunnustuspalkinnolla helmikuussa. Lampi jakoi palkinnon viiden muun ammattisotilaan kanssa. Juhlallinen palkitsemistilaisuus pidettiin perinteiseen tapaan Helsingin Säätytalolla.

  • Watch Your Six (WY6) tähtää maailmalle

    Enrico Annus ja Matias Petäistö ovat taustaltaan erikoisjääkäreitä. Miehet päättivät tämän vuoden alussa perustaa yhtyeen nimeltä WY6 ja tähtäävät nyt maailmalle myös musiikilla.

  • Merivoima-aliupseerien Nordefco-yhteistyö

    Working Group Navy Senior Non-Commissioned Officer (WG SNCO) on ensimmäinen yhteispohjoismainen merivoima-aliupseerien välinen työryhmä Nordefco-yhteistyön piirissä. Ryhmää johtaa suomalainen aliupseeri.