Siirry sisältöön

Täydennyskoulutuksen vaikutus palkkaukseen

Pääesikunta julkaisi kesäkuussa 2020 ohjeen aliupseeriston täydennyskoulutuksen opintokokonaisuuksien tarkennuksista. Ohjeessa viitataan Puolustusvoimien täydennyskoulutusnormiin HP910.

Normin liitteessä 1 määritetään se, miten aliupseereiden täydennyskoulutus toimeenpannaan vuoden 2021 alusta alkaen. Ohjeen tavoitteena on myös yhtenäistää toimintatavat ennen vuotta 2021 opintonsa aloittaneiden osalta.

Riippumatta siitä, milloin opinnot on suoritettu, tulee opintokokonaisuudet todeta suoritetuiksi vuoden 2020 loppuun mennessä kaikille yhteiset ja puolustushaaraopinnot suorittaneille. Jatkossa toimiala- tai aselajiopinnot suoritetaan ”siltaopintoina” ennen seuraavan tason opintojen suorittamista. Ohjeen mukaan todistukset ja kurssimerkit tulee jakaa joko puolustushaaroittain erillisinä jakotilaisuuksina tai yhdistettynä puolustushaarakoulujen tai joukko-osastojen juhlatilaisuuksiin.

Merkittävän tästä opintokokonaisuuden valmiiksi toteamisen perusopinnoissa tekee oikeus B-maksuluokkaan. Vuonna 2010 tehdyn sopimuksen mukaan henkilölle, joka on suorittanut perustason opintokokonaisuuden, maksetaan palkkaus vaativuusluokissa AU3, AU4 ja AU5 B-tasolla korotettuna.

Toinen asia, joihin suoritetulla opintokokonaisuudella on merkitys, on vakituiseen aliupseerin virkaan nimittämisellä. Pääesikunta pitää sääntönä, että aliupseerin virkaan nimitettävältä edellytetään kahden vuoden määräaikaisessa virassa oloa, suoritettuja perusopintoja ja hyväksytysti suoritettuja kuntotestejä.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisempänä on opintokokonaisuuksien suorittamisen vaikutus palvelusarvoihin. Ylikersantti-, vääpeli- ja sotilasmestariylennyksen perusteena on paitsi palvelusaika sotilastehtävässä, myös suoritettu opintokokonaisuus.

Puolustushaarojen sotakoulut ovat ryhtyneet toimeen ja uuden määritelmän mukaisia opintokokonaisuuksia on todettu suoritetun. Tämän perusteella hallintoyksiköissä on tehty palkkauspäätöksiä B-maksuluokan maksamisesta. Oletettavaa on, että tällaisen suht’ suuren muutoksen kynnyksellä ihan jokaista opintoja suorittanutta ei ole huomioitu. Epäselvissä tilanteissa kannattaa jokaisen tarkistaa suoritetut opinnot joko nimikirjan otteesta tai sotakoulusta saaduista opintotodistuksista. Mikäli epävarmuutta on, niin yhteydenotto luottamusmieheen on suositeltavaa.


Marit Lammes

Valtakunnallinen pääluottamusmies

Kuvat: Asta Ruuskanen, Marit Lammes

  • Avointa ja rakentavaa keskustelua

    Luottamusmiehet ja varaluottamusmiehet kokoontuvat kerran vuodessa oman puolustushaaransa koulutuspäiville. Tuolloin luottamusmiehillä on mahdollisuus syventyä puolustushaaransa edunvalvonnan ja sopimustoiminnan erityispiirteisiin ja ajankohtaisiin asioihin.

  • Yhteistoiminta puolustusvoimissa

    Yhteistoiminta on työpaikalla tapahtuvaa vuorovaikutusta, jonka muotoja ja sisältöjä säädetään lakien ja sopimusten avulla. Se on työhön liittyvistä asioista keskustelemista, sopimista ja neuvottelemista.

  • Kansainvälisen avun antamisen ehdot käyttöön

    Laki kansainvälisen avun antamisesta ja siihen tarkoitetut palvelussuhteen ehdot sovittiin vuonna 2017. Lakia ei ole sovellettu ennen elokuussa 2021 toteutettua suomalaisten evakuoinnin suojaamisoperaatiota Afganistanissa