Siir­ry si­säl­töön

Edun­val­von­ta on kes­tä­vyys­la­ji

Vuo­den lä­hes­tyes­sä lop­pu­aan tulee ai­na­kin näin van­hem­mi­ten miet­ti­neek­si men­nyt­tä vuot­ta. Mitä vuo­den ai­ka­na on ta­pah­tu­nut, mitä pi­täi­si vielä saada ai­kai­sek­si?

Omaa työ­tä­ni poh­ties­sa tulee tie­ten­kin mie­leen eri­mie­li­syys­asiat, joi­den sel­vit­tä­mi­nen on an­net­tu teh­tä­väk­se­ni. Koen suu­re­na kun­nia­na Aliup­see­ri­lii­ton hal­li­tuk­sel­ta saa­maa­ni luot­ta­mus­ta hoi­taa edel­leen am­mat­ti­kun­tam­me asioi­ta. Mutta sa­maan ai­kaan suur­ta riit­tä­mät­tö­myyt­tä siitä, että jot­kut asiat, joita olen hoi­ta­nut koko pää­luot­ta­mus­mies­pes­ti­ni ajan, ovat vie­lä­kin kes­ken. Ja vaik­ka puur­tai­sin lop­pu­vuo­den ym­myr­käi­siä työ­päi­viä, en yksin pysty saat­ta­maan asioi­ta val­miik­si.

Kes­ke­ne­räis­ten teh­tä­vien luet­te­los­ta löy­tyy eri­mie­li­syys­asia, jonka edel­tä­jä­ni on jo ker­taal­leen so­pi­nut työ­nan­ta­jan kans­sa. Kyse on useaa aliup­see­ria kos­ke­va rat­kai­su pit­kän op­pi­kurs­sin yh­den­jak­soi­suu­des­ta. Aliup­see­rin täy­den­nys­kou­lu­tuk­seen kuu­lu­vat perus-​ yleis-​ ja mes­ta­rio­pin­not on vielä tänä vuon­na jaet­tu kol­meen osioon: yh­tei­siin opin­toi­hin, puo­lus­tus­haa­rao­pin­toi­hin ja ase­la­jio­pin­toi­hin. Ovat­ko nämä osiot samaa kurs­sia? Par­haim­mil­laan (tai pa­him­mil­laan) kaik­ki edel­lä mai­ni­tut osiot voi­vat olla eri so­ta­kou­lun jär­jes­tä­miä, kai­kil­la opin­noil­la on aina omat toi­meen­pa­no­käs­kyt omal­la oh­jel­mal­la aloi­tuk­si­neen ja lo­pe­tuk­si­neen. Siitä huo­li­mat­ta työ­nan­ta­jan mie­les­tä ky­sees­sä on yksi ja sama kurs­si! Tul­kin­ta ennen vuot­ta 2018 oli työ­nan­ta­jal­la­kin toi­sen­lai­nen – tosin sil­loin suo­ri­tet­tiin SAMOK1, SAMOK2 ja SAMMO-​opintoja. Sa­mal­la kaa­val­la kyl­lä­kin.

Toi­nen eri­mie­li­syys­asia, jonka rat­kai­sun soi­sin löy­ty­vän no­peas­ti, on se mitä työtä voi­daan teet­tää so­ti­laal­li­sen har­joi­tuk­sen kor­vauk­sel­la? Onko aliup­see­ri käy­tet­tä­vis­sä 24 tun­tia vuo­ro­kau­des­sa kaik­kiin työ­nan­ta­jan mää­rää­miin teh­tä­viin, kun­han hä­nel­le mak­se­taan vuo­ro­kau­ti­nen so­ta­har­joi­tus­kor­vaus?

Edun­val­vo­jan pitää omata aimo annos sin­nik­kyyt­tä. Sin­nik­kyys on jon­kun luon­neh­din­nan mu­kaan här­kä­päis­tä päät­tä­väi­syyt­tä pi­täy­tyä kiin­ni te­ke­mi­ses­sä, joka voi vä­lil­lä tun­tua mah­dot­to­mal­ta ja ras­kaal­ta. Tämä kon­kre­ti­soi­tuu usein, kun on tarve pääs­tä yh­tei­sym­mär­ryk­seen työ­nan­ta­jan kans­sa eri­lai­sis­ta toi­min­ta­ta­vois­ta tai so­vel­ta­mis­käy­tän­nöis­tä. Sin­nik­kyyt­tä kai­va­taan myös kai­kil­ta edus­tet­ta­vil­ta. Ti­lan­teen es­ka­loi­tues­sa epä­koh­das­ta il­moi­te­taan luot­ta­mus­mie­hel­le. Luot­ta­mus­mies ottaa asian työn alle vii­vy­tyk­set­tä – mutta rat­kai­sun löy­tä­mi­nen pie­nel­tä­kin tun­tu­vaan asi­aan voi kes­tää pa­him­mil­laan jopa vuo­sia. Tämän täy­tyy tun­tua tur­haut­ta­val­ta.

Ku­lu­neen vuo­den ai­ka­na pää­sim­me so­pi­muk­seen erääs­sä eri­mie­li­syys­asias­sa, rat­kai­su oli myön­tei­nen edus­tet­ta­viem­me kan­nal­ta. Mutta miten moni eri­mie­li­syys­ti­lan­tee­seen liit­ty­vä oi­keas­ti huo­ma­si ti­lil­le tul­leen yli­mää­räi­sen vii­si­kymp­pi­sen, työs­tä ai­heu­tu­nut hait­ta kun oli tehty jo kaksi vuot­ta sit­ten. Yh­tään kii­tos­ta ei ai­na­kaan tul­lut asian ri­peäs­tä hoi­ta­mi­ses­ta.


Marit Lam­mes

Val­ta­kun­nal­li­nen pää­luot­ta­mus­mies

  • Pain­opis­te aliup­see­rin ar­jes­sa

    So­ti­las­mes­ta­ri Jyrki Surk­ka (50) va­lit­tiin Aliup­see­ri­lii­ton pu­heen­joh­ta­jak­si maa­lis­kuus­sa pi­de­tys­sä edus­ta­jis­ton ko­kouk­ses­sa. Surk­ka ha­lu­aa ke­hit­tää Aliup­see­ri­liit­toa us­kot­ta­va­na ja luo­tet­ta­va­na toi­mi­ja­na puo­lus­tus­hal­lin­non hen­ki­lös­tö­jär­jes­tö­jen pii­ris­sä.

  • Täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen vai­ku­tus palk­kauk­seen

    Pää­e­si­kun­ta jul­kai­si ke­sä­kuus­sa 2020 oh­jeen aliup­see­ris­ton täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen opin­to­ko­ko­nai­suuk­sien tar­ken­nuk­sis­ta. Oh­jees­sa vii­ta­taan Puo­lus­tus­voi­mien täy­den­nys­kou­lu­tus­nor­miin HP910.

  • Mää­rä­tie­tois­ta osaa­mi­sen ke­hit­tä­mis­tä

    Hen­ki­lös­tön edus­ta­jan osaa­mi­sen ke­hit­tä­mi­sen tulee olla mää­rä­tie­tois­ta ja ta­voit­teel­lis­ta. Pel­käs­tään ka­ris­maat­ti­nen luon­ne ja hyvät so­si­aa­li­set tai­dot eivät riitä, vaik­ka niis­tä onkin kiis­tä­mät­tä hyö­tyä.