Siirry sisältöön

Haluatko luottamusmieheksi?

Aliupseeriliiton jäsenet valitsevat oman työpaikkansa luottamusmiehet tämän vuoden lopussa. Luottamusmies on aliupseerien, au-palkkausjärjestelmään kuuluvien mekaanikkojen ja sopimussotilaiden edustaja työpaikalla.

Luottamusmiehen asema perustuu lakiin ja virkaehtosopimukseen. Luottamusmies saa käyttää työaikaa toimen hoitamiseen Aliupseeriliiton ja Pääesikunnan allekirjoitetun sopimuksen mukaisesti. Aliupseereilla on eri hallintoyksiköissä yhteensä 46 luottamusmiestä ja saman verran varaluottamusmiehiä. Luottamusmiehet valitaan vaaleilla Aliupseeriliiton vaaliohjeen mukaisesti. Luottamusmiehen kausi on neljä vuotta ja seuraava kausi alkaa 1.3.2024.

Luottamusmiehen tehtävät ovat mielenkiintoisen moninaisia. Luottamusmiehet selvittävät perusteita palkkaukseen, korvauksiin, lisiin, työaikaan, virkamatkustamiseen, perhevapaisiin, ylentämisiin ja oikeudelliseen tukeen liittyviin kokonaisuuksiin. Edustettavien kuunteleminen ja auttaminen virkasuhteeseen liittyvissä asioissa vie taatusti mukanaan

Virkaehtosopimuksen mukaan luottamusmiesten tehtäviin kuuluu sopimusten noudattamisen valvominen työpaikalla, jäsenten edustaminen yhteistoimintaneuvotteluissa ja tiedottaminen jäsenille Aliupseeriliiton toiminnasta.

 Aliupseeriliiton tarjoama koulutus antaa luottamusmiehelle hyvät valmiudet tehtävän hoitamiseksi. Luottamusmiehellä on käytössään Aliupseeriliiton koko luottamusmiesorganisaation tuki. Tehtävän hoidossa asenne ratkaisee, myös rohkeus heittäytyä uusiin haastaviin tilanteisiin on eduksi.

Oletko sosiaalinen, ulospäin suuntautunut, haluat auttaa ihmisiä ja haluat myös sopivasti haasteita virkatyön rinnalle? Luottamusmiestehtävä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden osallistua oman työpaikan työolosuhteiden parantamiseen yhdessä työnantajan ja edustettavien kanssa.

Ole rohkeasti yhteydessä omaan yhdistykseesi ja anna itsesi ilmi!

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Terveiden tilojen vuosikymmen

    Pääministeri Juha Sipilä on asettanut hankeryhmän valmistelemaan Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelmaa ja ehdotusta ohjelman toimeenpanon organisoimiseksi. Tavoitteena on julkisiin tiloihin liittyvän terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen.

  • Työpaikkakäynnit – luottamusmiestyön perusta

    Luottamusmies tupsahtaa työpaikalle keskeyttämään työn tekemisen. Mitä asiasta pitäisi ajatella? Onko käynnin takana kyttäily? Tai haluaako luottamusmies osoittaa tärkeyttään kulkemalla ympäriinsä työpisteeltä toiselle? Eikö luottamusmiehellä ole mitään muuta tekemistä?

  • Kriisinhallinnan veteraaniohjelma

    Puolustusministeriö laati ensimmäisen kansallisen kriisinhallinnan veteraaniohjelman vuonna 2013. Alkuvuodesta saatiin valmiiksi kolmas, vuosille 2020-2023 laadittu ohjelma. Nyt kirjoitetun ohjelman tavoitteissa on korostettu erityisesti kriisinhallintatehtävissä toimineiden vertaistuen kehittäminen.