Siirry sisältöön

Meripalvelukokeilusta löytyi sopu

Yksi pitkäaikainen projekti on saatu neuvottelupöydässä maaliin. Merivoimissa aloitetaan helmikuussa 2021 työaikakokeilu. Kokeilun tarkoitus on tukea työssä jaksamista sekä mahdollistaa operatiivisen työn teettäminen nykyistä mallia joustavammin.

Kokeilussa suunnitellaan työt kuuden viikon jaksoissa ja se toteutetaan yhdessä laivueessa. Kokeilun sisältö on kompromissi niin kuin kaikki neuvottelutulokset ovat. Tarkemmin sisällöstä on kerrottu luottamusmiesorganisaation toimesta Merivoimissa palveleville jäsenillemme. Toivotaan että kokeilusta saadaan niitä tuloksia mitä eri osapuolet toivovat sen tuottavan.

Aliupseeriliiton historian ensimmäinen sähköisillä välineillä pidetty edustajakokous toteutettiin 4.11.2020. Kokous onnistui varsin mallikkaasti ja kaikki sääntömääräiset päätökset saatiin tehtyä ajallaan. Olemme oppineet verkon hyödyntämisestä omassa toiminnassamme todella paljon kuluneen vuoden aikana.

Virastoeräneuvottelut työllistävät edunvalvonnan osaajia loppuvuoden ja alkavan vuoden 2021 ensimmäiset pari kuukautta. Käytettävissä oleva varallisuus on merkittävän suuri. Sillä on saatava aikaiseksi useita korjauksia palkkauksellisiin asioihin. Työnantaja on jo kertonut tavoitteensa olevan palkkataulukoiden kehittämisessä. Meillä on myös lukuisa joukko omia tavoitteitamme, joita tulemme aktiivisesti ajamaan. Osa on luonteeltaan nykytilaan liittyvien ”valuvikojen” pieniä korjauksia, osa taas suurempia kokonaisuuksia. Toivon että neuvottelupöydässä syntyy aitoa halua viedä yhteistä kokonaisuutta eteenpäin. Tällaista suurta 1 %:n virastoerää tuskin nähdään ihan lähitulevaisuudessa, sen verran rajua vauhtia julkisen talouden alijäämä on viime kuukausina kasvanut.

Kävin kuultavana Eduskunnan puolustusvaliokunnassa vuoden 2021 talousarvioon liittyen. Lausunnossa totesin, että henkilöstön määrän maltillinen kasvu jatkuu myös tulevana vuonna. Budjetti ei sisällä mitään merkittäviä leikkauksia, sen sijaan taloutta ja työllisyyttä elvyttävänä toimena määräaikaisille sopimussotilaille on ehdotettu viime vuosia enemmän rahaa. Yksi elementti budjetista kuitenkin puuttuu, puolustusvoimien työaikalain päivittämiseen vaadittava määräraha. Kansanedustajat tuntevat tilanteen hyvin ja puolustusvaliokunta ottikin asiaan voimakkaasti kantaa omassa lausunnossaan. Asiaan on tartuttava ja välttämättömät muutokset lakiin tehtävä pikimmiten. Vain näin voidaan taata myös Puolustusvoimien henkilöstölle tasavertaisempi työaikasuojelu muihin kansalaisiin nähden.

Onnittelen kaikkia itsenäisyyspäivänä ylennettyjä ja palkittuja, toivotan kaikille lukijoille oikein rauhallista joulun odotusta!

Jyrki Surkka
Puheenjohtaja
Aliupseeriliitto


  • Sota Ukrainassa korostaa ammattisotilaiden merkitystä

    Euroopan turvallisuusmekanismit menivät kertaheitolla uusiksi, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24.2.2022. Sotaa maat ovat käyneet jo vuodesta 2014. Tämä sota on ollut ikävän helposti unohdettavissa taustalle.

  • Edunvalvontarintamalta

    Varma syksyn merkki on budjettikäsittelyn alkaminen eduskunnassa. Valtion talousarvioesityksessä on maanpuolustuksen kannalta positiivisia elementtejä. Puolustusvoimien toimintamenot pysyvät jotakuinkin ennallaan, eli nykyinen toiminnan taso säilyy.

  • Aliupseeri – äänestäjä – kuntapäättäjä

    Äänestäminen kuntavaaleissa on tärkeää. Miksi niin? Siksi, että kuntapolitiikassa päätetään tavallisten perheiden arkisista asioista: tonteista, kouluista, päiväkodeista, nuorisotoiminnasta, kulttuuritarjonnasta, liikunta- ja harrastetoiminnasta sekä kuntapalveluista ja elinympäristöön liittyvistä kysymyksistä. Äänestämisessä on kysymys oman elämänsä edunvalvonnasta.