Siirry sisältöön

Meripalvelukokeilusta löytyi sopu

Yksi pitkäaikainen projekti on saatu neuvottelupöydässä maaliin. Merivoimissa aloitetaan helmikuussa 2021 työaikakokeilu. Kokeilun tarkoitus on tukea työssä jaksamista sekä mahdollistaa operatiivisen työn teettäminen nykyistä mallia joustavammin.

Kokeilussa suunnitellaan työt kuuden viikon jaksoissa ja se toteutetaan yhdessä laivueessa. Kokeilun sisältö on kompromissi niin kuin kaikki neuvottelutulokset ovat. Tarkemmin sisällöstä on kerrottu luottamusmiesorganisaation toimesta Merivoimissa palveleville jäsenillemme. Toivotaan että kokeilusta saadaan niitä tuloksia mitä eri osapuolet toivovat sen tuottavan.

Aliupseeriliiton historian ensimmäinen sähköisillä välineillä pidetty edustajakokous toteutettiin 4.11.2020. Kokous onnistui varsin mallikkaasti ja kaikki sääntömääräiset päätökset saatiin tehtyä ajallaan. Olemme oppineet verkon hyödyntämisestä omassa toiminnassamme todella paljon kuluneen vuoden aikana.

Virastoeräneuvottelut työllistävät edunvalvonnan osaajia loppuvuoden ja alkavan vuoden 2021 ensimmäiset pari kuukautta. Käytettävissä oleva varallisuus on merkittävän suuri. Sillä on saatava aikaiseksi useita korjauksia palkkauksellisiin asioihin. Työnantaja on jo kertonut tavoitteensa olevan palkkataulukoiden kehittämisessä. Meillä on myös lukuisa joukko omia tavoitteitamme, joita tulemme aktiivisesti ajamaan. Osa on luonteeltaan nykytilaan liittyvien ”valuvikojen” pieniä korjauksia, osa taas suurempia kokonaisuuksia. Toivon että neuvottelupöydässä syntyy aitoa halua viedä yhteistä kokonaisuutta eteenpäin. Tällaista suurta 1 %:n virastoerää tuskin nähdään ihan lähitulevaisuudessa, sen verran rajua vauhtia julkisen talouden alijäämä on viime kuukausina kasvanut.

Kävin kuultavana Eduskunnan puolustusvaliokunnassa vuoden 2021 talousarvioon liittyen. Lausunnossa totesin, että henkilöstön määrän maltillinen kasvu jatkuu myös tulevana vuonna. Budjetti ei sisällä mitään merkittäviä leikkauksia, sen sijaan taloutta ja työllisyyttä elvyttävänä toimena määräaikaisille sopimussotilaille on ehdotettu viime vuosia enemmän rahaa. Yksi elementti budjetista kuitenkin puuttuu, puolustusvoimien työaikalain päivittämiseen vaadittava määräraha. Kansanedustajat tuntevat tilanteen hyvin ja puolustusvaliokunta ottikin asiaan voimakkaasti kantaa omassa lausunnossaan. Asiaan on tartuttava ja välttämättömät muutokset lakiin tehtävä pikimmiten. Vain näin voidaan taata myös Puolustusvoimien henkilöstölle tasavertaisempi työaikasuojelu muihin kansalaisiin nähden.

Onnittelen kaikkia itsenäisyyspäivänä ylennettyjä ja palkittuja, toivotan kaikille lukijoille oikein rauhallista joulun odotusta!

Jyrki Surkka
Puheenjohtaja
Aliupseeriliitto


  • Henkilöstön määrä kasvaa

    Pääesikunta on päättänyt kuinka 100 uutta tehtävää jaetaan Puolustusvoimissa. Näistä tehtävistä 80 on aliupseerin tehtäviä. Toivottavasti rekrytointi saadaan käyntiin nopeasti ja uudet henkilöt tehtäviinsä.

  • Kun aika on

    Toimikauteni puheenjohtajana on päättymässä. Edustajistossa 1-2.11. valitaan liitolle uusi puheenjohtaja. Pitkällisen harkinnan jälkeen en asettunut ehdolle seuraavalle kaudelle. Puheenjohtajuuteni jää siis vajaan kuuden vuoden mittaiseksi. Sitä ennen ehdin työskennellä kolme vuotta päätoimisena pääluottamusmiehenä. Onhan tuossa päätoimista edunvalvontaa jo melkoinen siivu.

  • Suomen hyvät 100 vuotta

    Itsenäinen Suomi täyttää kuluvana vuonna 100 vuotta. Kuluneet sata vuotta ovat kansallinen ja kansainvälinen menestystarina vailla vertaa. Eurooppa oli ensimmäisen maailmansodan jäljiltä murroksessa ja heti itsenäistymisen jälkeen vuoden 1918 tapahtumat korvensivat kansallista yhtenäisyyttä.