Siirry sisältöön

Sotilaspuvun käytön periaatteet

Sotilaan on pukeuduttava sotilas- ja virkapukumääräyksen mukaisesti esiintyessään sotilaspuvussa. Puolustusvoimien yleinen palvelusohjesääntö määrittää, että sotilaspuvun tulee olla ehjä, puhdas ja sopivan kokoinen.

Sotilaspuvun kanssa on pääsääntöisesti käytettävä ulkona liikuttaessa päähinettä. Yleinen palvelusohjesääntö kieltää muiden kuin sotilaspäähineiden käytön. Sateenvarjojen, aurinkolasien, korvalappujen, muiden kuin sotilasmallisten laukkujen ja reppujen, hiuspidikkeiden, solmioneulojen ja kalvosinnappien käytön on oltava ohjeen mukaan hyvän maun mukaista.

Ammattisotilas on Puolustusvoimista annetun lain perusteella velvollinen palveluksessaan käyttämään puolustusvoimien sotilaspukua, jollei virkatehtävien laadun tai muun syyn vuoksi ole toisin määrätty. Sotilaspuvun käyttö on tarkemmin avattu sotilas- ja virkapuvut puolustusvoimissa määräyksessä HK904.

Sotilas- ja virkapuvuissa kannettavista merkeistä ja tunnuksista on määrätty yksityiskohtaisesti pääesikunnan normeilla (Sotilaspuvussa ja virkapuvussa kannettavat merkit ja tunnukset, Kunnia- ja ansiomerkkien kantaminen). Normit löytyvät Puolustusvoimien Torni-portaalista.

Aleksi Laurila

Merivoimien pääluottamusmies

Kuva: Sami Mersnli

  • Ammattisotilaalta edellytetty käyttäytyminen Osa II

    Tässä artikkelissa ammattisotilaan käyttäytymisvelvoitetta tarkastellaan lakia alempitasoisten Puolustus-voimien normien, määräysten ja käskyjen näkökulmasta. Näistä tärkeimpiä ovat Yleinen Palvelusohjesääntö (YLPALVO), erilaiset varomääräykset sekä käskyt.

  • Aliupseerin ylentäminen

    Sotilaallista esimiesasemaa, koulutusta, kokemusta ja tehtävää osoitetaan sotilasarvolla tai palvelusarvolla. Ylentäminen tapahtuu Puolustusvoimien säädöksissä annettujen ylennysperusteiden mukaisesti.

  • Sairastuminen vuosilomalla

    Kauan odotettu vuosiloma on juuri alkanut ja sairastuminen yllättää. Lomasuunnitelmat peruuntuvat ja mielen valtaa epäusko, näinkö tämä loma menee? Miten tilanteessa kannattaa toimia?