Siirry sisältöön

Viikkolevon korvaaminen

Puolustusvoimien työaikasopimuksessa on jo pitkään ollut määräys, joka käsittelee virkamiehelle annettavaa vähintään 36 tuntia kestävää yhdenjaksoista viikkolepoa. Päättyneellä virkaehtosopimuskierroksella määritettiin se, miten mahdollisesti pitämättä jäänyt viikkolepo korvataan virkamiehelle.

Saamatta jääneen viikkolevon korvaaminen ei koske tilanteita, joissa vähintään 36 tunnin viikkolepo ei toteudu seuraavista syistä:

  • sotilaallinen harjoitus
  • meripalvelu
  • päivystyspalvelu
  • sellainen valmiuden ylläpitoon liittyvä työtehtävä, johon ei ole voitu varautua työaikasuunnittelussa.

Kalenteriviikoksi lasketaan ajanjakso, joka alkaa maanantaina klo 00:00 ja päättyy sunnuntai-iltana klo 24:00. Kyseisen ajanjakson aikana on virkamiehelle annettava vähintään 36 tuntia kestävä yhdenjaksoinen vapaa. Viikkolepo on mahdollisuuksien mukaan sovitettava sunnuntain yhteyteen, mutta viikkolepo voidaan sijoittaa myös muun kalenteriviikon päivän yhteyteen.

Laskettaessa viikkolevon toteutumista otetaan tarkasteluun pisin yhdenjaksoinen vapaa-aika kalenteriviikon aikana. Jos pisin yhdenjaksoinen vapaa-aika on ollut vähintään 36 tuntia, on viikkolepo toteutunut sopimuksen mukaisesti. Mikäli pisin yhdenjaksoinen vapaa-aika on ollut alle 36 tuntia, on saamatta jäänyt viikkolevon osuus korvattava virkamiehelle lyhentämällä virkamiehen säännöllistä työaikaa vastaavalla ajalla.

Pisin yhdenjaksoinen vapaa-aika on ollut torstaista klo 22 lauantaihin klo 08, ajallisesti 2h+24h+8h = 34h. Sunnuntaihin liittyvä vapaa on 8h+24h = 32h. Viikkolepoa jää siis korvattavaksi 2 tuntia.

Viikkolevon korvaaminen tapahtuu lyhentämällä säännöllistä työaikaa vastaavalla ajalla. Esimerkkitapauksessani viikkolevosta jäi toteutumatta 2 tuntia. Tämä kaksi tuntia voidaan sopia käytettäväksi jo kulumassa olevalla jaksolla lyhentämällä jakson tuntimäärää vastaavalla ajalla. Nämä kaksi tuntia voidaan myös siirtää viikkolepopankkiin, josta ne ovat käytettävä kolmen kuukauden kuluessa siitä viikosta lukien, jolloin viikkolevon aikana on tehty työtä. Viikkolepopankin tunnit annetaan vapaana lyhentämällä työaikajakson säännöllistä työaikaa. Työajan kirjaukset tehdään järjestelmään samoin kuten muidenkin työaikapankkien tuntien käyttö.


Marit Lamme

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Puhdasta ilmaa, kiitos!

    Valtiovarainministeriö järjesti otsikon mukaisen sisäilmaseminaarin syyskuussa valtionhallinnon työsuojeluhenkilöille. Tilaisuus oli valtiokonttorin työsuojelun yhteistyöryhmän vetämä.

  • Palkkaus kansainvälisissä sotilasaputehtävissä

    Kansainvälisen sotilasavun tehtävien palvelussuhteen ehdoista saatiin aikaiseksi neuvottelutulos marraskuussa 2017. Sopimus on hyväksytty henkilöstöjärjestöjen ja työnantajan toimesta joulukuussa 2017. Sopimus astui voimaan heti.

  • Tulkki ja rauhanneuvottelija

    Ylivääpeli Juha Koukulla (47) on Kaartin jääkärirykmentissä satakunta edustettavaa. Koukku on toiminut aliupseereiden luottamusmiehenä pääkaupunkiseudun eri hallintoyksiköissä vuodesta 2001 alkaen.