Siirry sisältöön

Virastoeräsopimuksen toimeenpanossa viivästyksiä

Virastoeräneuvotteluissa sovitut sopimusmuutokset astuvat voimaan 1.5.2021. Kaikkia sovittuja muutoksia ei ole toimeenpantu sovitussa aikataulussa.

Sain tänään 19.5. tiedon, että viimeisiä ohjeita hallintoyksiköille ollaan antamassa vasta nyt. Aikaa ohjeistamiseen työnantajalla on ollut riittävästi. Tuntuu jokseenkin turhauttavalta kirjoittaa tästä aiheesta taas. Mieleeni tulee edellinen sopimuskierros. Myös silloin erään sovitun lisäpalkkion maksuun saattaminen kesti kuukausia. Näin ei hyvää hallintoa ja henkilöstöään arvostava organisaatio toimi. Viivyttely sopimusten toimeenpanossa ei edesauta työrauhan ylläpitämistä. Tähän molemmat sopimusosapuolet ovat sitoutuneet.

Koronavirusrokotukset ovat hyvässä vauhdissa. Valtion työmarkkinalaitos on ohjeistanut virastoja niin, että rokotuksissa voidaan käydä työajalla. Puolustusvoimat ei tainnut olla ihan hereillä tämänkään asian jalkauttamisessa. Me sotilaat puhumme kovasti siitä, kuinka osaamme johtaa ja tehdä nopeita päätöksiä. Myös henkilöstöjohtamisessa olisi hienoa päästä toteuttamaan tätä jaloa periaatetta. Rokottamalla huolehditaan henkilöstön, sen tärkeimmän voimavaran hyvinvoinnista.

Toivon, että rokotukset vihdoin taittavat pandemian laskuun ja voimme viimeistään syksyllä tavata taas toisiamme. Etänä asiat ovat kyllä sujuneet ja hoituneet, lähikontaktia on kuitenkin vaikea korvata monessa tilanteessa. Varmasti etätöitä tehdään jatkossa enemmän ja näin kuuluu asioiden ollakin. Monet kokoukset ja palaverit hoidetaan jatkossakin verkossa. Aikaa ja rahaa säästyy, kun virkamatkustaminen vähenee.

Aliupseeriliiton toiminnassa jäsenistön pariin jalkautuminen ja kasvokkain kohtaaminen tulee olemaan edelleen vallitseva toimintatapa. Heti kun se on turvallisesti mahdollista.

Kuntavaalit lähestyvät. Valtuustoissa päätetään kaikkien kansalaisten perusarkeen vaikuttavista asioista. Sotilaiden oikeudet osallistua kunnallispolitiikkaan tunnetaan varsin huonosti jäsenistömme keskuudessa. Vaikka sotilaat eivät voi kuulua poliittiseen puolueeseen, he voivat olla vaaleissa ehdolla sitoutumattomana ehdokkaana. Olen ilokseni pannut merkille useiden aliupseereiden asettuneen ehdolle kuntavaaleissa. On hienoa, että ammattikuntamme edustajilla on rohkeutta ja halua asettua ehdolle ja lähteä vaikuttamaan yhteisiin asioihimme. Toivotan kaikille ehdolla oleville aliupseereille, menestystä vaaleihin!

Lopuksi vielä perinteiset onnen toivotukset kaikille lippujuhlanpäivänä ylennetyille ja palkituille!

Hyvää lippujuhlapäivää!!


Jyrki Surkka

Puheenjohtaja

  • Vaalien jälkeistä havinaa ja Nato-integroitumista

    Kesän aikana on tapahtunut kaikenlaista. Maahan saatiin muodostettua hallitus ennätyspitkien neuvottelujen jälkeen. Hallitusohjelmassa on paljon hyviä asioita. Sen työmarkkinoita koskevat kirjaukset ovat kuitenkin kuin suoraan ”työnantajajärjestöjen toiveet” nimisestä kirjasta.

  • Kohti kiireistä syksyä

    Lomat on vietetty ja akut ladattu syksyn koitoksia varten. Puolustusvoimien johdossa tapahtui merkittäviä muutoksia kun komentaja ja pääesikunnanpäällikkö vaihtuivat 1.8. Kenraali Kivinen on jo ennättänyt toteamaan asian, jonka me varsin hyvin tiedämme: henkilöstön määrä on liian vähäinen.

  • Edunvalvonnan ruuhka-aikaa

    Edunvalvontarintaman ruuhka-aika on käsillä. Saimme joulukuussa työmme valmiiksi Puolustusvoimien työaikalakiryhmässä. Työ luovutetaan ministerille, jonka jälkeen sen sisältö on julkista tietoa.