Siirry sisältöön

Luottamusmiehenä laivastossa

Pursimies Perttu Pihlajaviita edustaa Rannikkolaivaston Upinniemen toimipisteen aliupseereita. Hän innostui edunvalvonnasta toimiessaan oman ammattiyhdistyksensä hallituksessa. Pursimies tuli suurelle yleisölle tutuksi Taistelulaiva-realityssarjasta, mikä kuvattiin miinalaiva Pohjanmaalla.

Pihlajaviita toimii ensimmäistä kauttaan  aliupseerien luottamusmiehenä. Koronaviruksen aiheuttamat rajoitukset ovat estäneet luottamusmieheltä fyysiset tapaamiset jäsenistön kanssa. Henkilökohtaiset tapaamiset ovat tärkeä osa luottamusmiestyötä. Pihlajaviita kertoo, että hän on vastannut haasteeseen pitämällä jäseniin yhteyttä puhelimitse.

–  Muut tehtävään liittyvät kokoukset ovat onnistuneet etäyhteyksin varsin hyvin.

Aliupseeriliiton luottamusmiehet ovat koulutettuja asiantuntijoita. He valvovat, että työpaikoilla noudatetaan sopimuksia sekä työelämän pelisääntöjä. Pihlajaviidan luottamusmieskausi alkoi samanaikaisesti koronapandemian kanssa. Tämä toi haasteita myös uuteen, vaativaan tehtävään kouluttautumisessa.

Aliupseeriliitto järjesti kuitenkin laadukkaan verkkokoulutuksen koronan takia peruuntuneen lähiopetuksen tilalle. Tämä koulutus toimi hyvänä pohjana myöhemmin syksyllä toteutetulle lähiopetukselle.

Moniroolinen yhdistelmätehtävä

Kaksitoista vuotta Puolustusvoimien palveluksessa ollut Pihlajaviita työskentelee tällä hetkellä miinalaiva Hämeenmaan talousaliupseerina. Hän arvostaa työssään erityisesti työn itsenäisyyttä ja monipuolisuutta.

Talousaliupseeri on aluksella erikoisalansa ainoa ammattilainen. Yksikön pursimiehen sijaisuus ja lääkinnälliset tehtävät tuovat monipuolisuutta ja lisähaastetta tehtävään.  Oman mausteensa tuo myös etenkin ulkomaanpurjehdusten yhteydessä yleiset edustustarjoilut, joiden suunnittelu ja toteutus tuo vaihtelua suurtalouskeittiöarkeen.

Ruoanlaiton lisäksi aluksen talousesimies osallistuu aluksen päivittäiseen toimintaan osana aluksen huoltojoukkuetta. Huoltojoukkue vastaa sekä aluksen että sen henkilöstön päivittäisestä kunnossapidosta. Henkilökohtaisesti talousesimies vastaa muonitukseen ja päivittäishuoltoon liittyvästä suunnittelusta, tilauksista ja valvonnasta. Kuten muutkin aluspuolen aliupseerintehtävät, myös talousesimiehen tehtävä on moniroolinen yhdistelmätehtävä.

Pihlajaviita kertoo alusympäristön eroavan jonkin verran perinteistä keittiömaailmasta. Aluksen henkilöstö on ruokittava kelistä ja tilanteesta riippumatta.

Ruoanvalmistuksessa ja tarjoilussa tarvitaan paljon pienvälineistöä, jonka hallinnointi aluksen keinuessa on haasteellista. Merenkäynti aiheuttaa keittiössä myös työturvallisuushaasteita, koska käsittelemme kuumia nesteitä.

Itse ruoanvalmistus miinalaivan keittiössä on kuitenkin Pihlajaviidan mukaan hyvinkin samanlaista kuin siviilikokin työ vajaan sadan asiakaspaikan henkilöstöravintolassa.

Ero on toki se, että aluksilla valmistetaan 4-5 ateriaa vuorokaudessa kellon ympäri.

Myös aluksen valmiuden säätely vaikuttaa merkittävästi työn eroavaisuuteen siviilityöstä. Siviilissä kokit harvemmin joutuvat kesken työvuoron perustamaan lääkintäpistettä tai priorisoimaan ruoanvalmistusta muiden tärkeämpien toimintojen tieltä.

Ammattitaidon ylläpitäminen on tärkeää

Ammattikokeille tärkeä itsensä ilmaiseminen  ja kulinarististen trendien seuraaminen on taistelualusten talousaliupseereille haastavaa. Oman ammattitaidon ylläpitäminen ja ennen kaikkea ajankohtaistaminen ruonvalmistuksellisessa mielessä on kulloinkin rajatusti saatavilla olevien raaka-aineiden takia hankalaa. Omaa ammattitaitoaan, päivittäisen työnsä lisäksi, Pihlajaviita pääse kuitenkin jalostamaan Merivoimien laivakokkikurssin kouluttajana. Noin 200:sta laivapalvelukseen tulevasta varusmiehestä valitaan vuosittain noin 40 sopivinta laivakokiksi koulutettavaa.

Laivakokkien koulutus erottuu muusta laivamiehistöstä ja aliupseerioppilaista koulutushaarajakson lopussa laivakokkikurssille. Ehkä yllättävä fakta on, että suurimmalle osalle kurssilaisista laivakokkikurssi on ensimmäinen kosketus ammattimaiseen keittiömaailmaan.

Nuoria varusmiehiä koulutetaan lyhyessä ajassa vastaamaan omalta osaltaan taistelualuksen henkilöstön toimintakyvyn ylläpidosta. Käytännössä laivakokit valmistavat aterioita talousaliupseerin ohjauksessa ja valvonnassa. Lyhyehkön laivakokkikurssin jälkeen laivakokkien oppiminen jatkuukin alusyksiköissä talousaliupseerien johdolla työssäoppimalla. Talousaliupseerien ohjauksessa ja työssäoppimisen ohessa on varusmiesten mahdollista, välillä hyvinkin vaatimattomista lähtökohdista huolimatta, saavuttaa myös ammattitutkinnon osia, laivakokkikurssin ammattioppilaitosyhteistyön ansiosta.

Fyysinen toimintakyky on merellä tärkeää

Vapaa-ajallaan Pihlajaviita harrastaa salibandya, frisbeegolfia ja partiota. Fyysinen toimintakyky on merkittävässä roolissa merisotilaan työssä. Merellä olevalla aluksella on toki omat rajoitteensa fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseen, mutta vahtipalvelus mahdollistaa myös lyhyehköt liikuntasuoritukset.

Aluksen ollessa kulussa tavoitteenani on käydä kerran päivässä kuntoilemassa. Tavallisesti ohjelmassa on lenkki juoksumatolla ja kuntopiiri omapainoharjoitteena. Miinalaivalla on verrattain hyvät liikuntamahdollisuudet, mikä helpottaa fyysisestä kunnosta huolehtimista.

 

Aleksi Laurila

Merivoimien pääluottamusmies

Kuvat: Aleksi Laurila, Ville Paajanen, Perttu Pihlajaviita, Joona Haataja

  • Aliupseerit viettivät Vöyrin päivää

    Maasotakoulussa vietetään vuosittain Vöyrin päivää. Tapahtuma johtaa juurensa itsenäisen Suomen ammattisotilaiden ja ammattialiupseerien koulutuksen alkamiseen Vöyrissä, tammikuussa 1918

  • Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin vääpeli

    Esikuntamestari, vääpeli Juha Vehokari (46) vastaa siitä, että Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien käytännön järjestelyt sujuvat mutkattomasti ja näkymättömästi. Tavoitteena on, että kun kurssi alkaa, jokainen yksityiskohta on kunnossa ja osallistujat voivat keskittyä opiskeluun.

  • Watch Your Six (WY6) tähtää maailmalle

    Enrico Annus ja Matias Petäistö ovat taustaltaan erikoisjääkäreitä. Miehet päättivät tämän vuoden alussa perustaa yhtyeen nimeltä WY6 ja tähtäävät nyt maailmalle myös musiikilla.