Siir­ry si­säl­töön

Toi­min­ta­kult­tuu­ris­sa on va­lu­vi­ka

Aliup­see­ri­liit­to kysyi jä­se­nil­tään kesän 2021 ai­ka­na työn te­ke­mi­seen ja jak­sa­mi­seen liit­ty­viä asioi­ta. Tu­lok­set oli­vat mo­nil­ta osin odo­tet­tu­ja. So­ti­laal­li­set har­joi­tuk­set ja me­ri­pal­ve­lus kuor­mit­ta­vat. Pit­kät työ­si­don­nai­suu­det ovat edel­leen ar­ki­päi­vää, vaik­ka pa­rem­mal­la suun­nit­te­lul­la on saatu ai­kaan myös pa­ran­nus­ta.

Se mikä yl­lät­ti laa­juu­del­laan, oli niin sa­no­tun har­maan työn te­ke­mi­sen suuri määrä. Vas­taa­jis­ta noin 30 % il­moit­ti te­ke­vän­sä sel­lais­ta työtä, jota ei mer­ki­tä työ­ai­ka­kir­jan­pi­toon. Yk­si­kin täl­lai­nen ta­paus on lii­kaa. Kuin­ka täl­lai­nen ti­lan­ne on mah­dol­li­nen? Us­kal­lan väit­tää, että Puo­lus­tus­voi­mien toi­min­ta­kult­tuu­riin on ra­ken­tu­nut vi­nou­tu­ma. Yli­töi­den vält­tä­mi­ses­tä on tul­lut niin suuri pe­lo­te, että hen­ki­lös­tö tekee mie­luum­min tal­koo­tun­te­ja kuin tais­te­lee esi­mies­ten kans­sa yli­työ­mää­räyk­sis­tä.

Vä­li­por­taan esi­mie­het ovat tässä puun ja kuo­ren vä­lis­sä. Hei­dän tulee huo­leh­tia alais­ten­sa jak­sa­mi­ses­ta ja työ­hy­vin­voin­nis­ta. Toi­saal­ta ylem­mät esi­mie­het pai­nos­ta­vat yli­töi­den vält­te­lyyn ja palk­ka­ra­ho­jen sääs­tä­mi­seen. Ky­se­lyyn vas­tan­neet aliup­see­rit ko­ke­vat pää­osin esi­mies­työn ja esi­mies­ten kiin­nos­tuk­sen alais­ten­sa jak­sa­mi­seen hy­vä­nä. Kä­sis­säm­me on siis outo yh­tä­lö. Yk­sit­täi­nen aliup­see­ri ha­lu­aa olla lo­jaa­li lä­hie­si­mie­hel­leen, koska ar­vos­taa häntä ja kokee että hän vä­lit­tää. Niin­pä syn­tyy ”maan tapa”, ei mer­ki­tä kaik­kia teh­ty­jä tun­te­ja. Ti­lan­ne on muo­dos­tu­nut kes­tä­mät­tö­mäk­si ja se vää­ris­tää en­ti­ses­tään hen­ki­lös­tön mää­rän riit­tä­vyy­den il­luusio­ta. Huo­les­tut­ta­vin­ta asias­sa on, että ai­na­kin jois­sa­kin hal­lin­to­yk­si­köis­sä tämä har­maa­na tehty työ siu­na­taan ylim­män joh­don toi­mes­ta. Um­mis­te­taan sil­mät, vaik­ka tie­de­tään mihin tiuk­ka ku­lu­ku­ri on joh­ta­nut. Tässä koh­taa ko­men­ta­jat ot­ta­vat aika kovan vas­tuun har­tioil­leen. Ky­sees­sä on hen­ki­lös­tön ter­veys ja so­pi­mus­ten sekä työ­suo­je­lu­lain­sää­dän­nön nou­dat­ta­mi­nen.

Har­maa työ on otet­ta­va eri­tyi­seen seu­ran­taan. Toi­nen asia millä kier­re­tään työ­tun­tien to­del­lis­ta mää­rää, on työn teet­tä­mi­nen so­ti­laal­li­se­na har­joi­tuk­se­na. Tar­koi­tan tällä esi­mer­kik­si ta­pauk­sia, missä hen­ki­lös­tö käs­ke­tään te­ke­mään työ­teh­tä­viä tun­neil­la. Jos­sain vai­hees­sa huo­ma­taan, että tun­te­ja syn­tyy pal­jon. Sit­ten to­de­taan, että teh­dään jäl­ki­kä­teen har­joi­tus­käs­ky ja kui­ta­taan syn­ty­neet tun­nit so­ta­har­joi­tus­kor­vauk­sel­la. Suo­ra­sel­käis­tä hyvän työ­nan­ta­jan toi­min­taa eikö vain? Luot­ta­mus­mie­het ovat saa­neet joi­ta­kin näis­tä ta­pauk­sis­ta kiin­ni, eikä väärä me­net­te­ly ole men­nyt läpi. Pel­kään kui­ten­kin pahaa, että edel­lä mai­nit­se­mis­ta­ni syis­tä osa menee myös läpi, kun ei ha­lu­ta alkaa vään­tää asiois­ta. Va­li­taan hel­pom­pi tie, tyy­dy­tään työ­nan­ta­jan rat­kai­suun. So­ti­laal­li­sen har­joi­tuk­sen osal­ta on myös muuta har­maal­la alu­eel­la ta­pah­tu­vaa toi­min­taa, äs­kei­nen oli vain se kai­kis­ta härs­kein esi­merk­ki.

Pe­rään­kuu­lu­tan kai­kil­ta aliup­see­reil­ta te­räs­täy­ty­mis­tä asian suh­teen. Tal­koo­töi­tä ei tar­vit­se tehdä. Puo­lus­tus­voi­mien on työ­nan­ta­ja­na kan­net­ta­va vas­tuu asian­mu­kai­ses­ta pal­kan mak­sa­mi­ses­ta. Eri­tyi­ses­ti pe­rään­kuu­lu­tan työ­nan­ta­jan vas­tuu­ta asian kun­toon saat­ta­mi­sek­si. Vuon­na 2021 ei saa olla val­lal­la joh­ta­mis­kult­tuu­ri missä pai­nos­ta­mal­la tee­te­tään har­maa­ta työtä.

Ky­se­lym­me tu­lok­set tu­ke­vat vah­vas­ti ta­voi­tet­tam­me Puo­lus­tus­voi­mien työ­ai­ka­lain päi­vit­tä­mi­ses­tä. Kir­jaa­mal­la la­kiin ny­ky­ai­kai­set mi­ni­mit saa­daan ai­kai­sek­si lain ta­sois­ta työ­ai­ka­suo­je­lua. Lain muu­tos ei mis­sään ta­pauk­ses­sa sulje pois so­pi­mus­ten tar­peel­li­suut­ta. Edel­leen voi­daan sopia lain tasoa pa­rem­min. Laki paa­lut­taa vain mi­ni­mi­ta­son. Lain­sää­tä­jän on myös osoi­tet­ta­va bud­je­tis­sa rahaa tälle muu­tok­sel­le. La­ki­muu­tos­ta ei voi ra­hoit­taa toi­min­ta­me­nois­ta tai palk­ka­ra­hois­ta höy­lää­mäl­lä.

Hyvin voiva ja mo­ti­voi­tu­nut hen­ki­lös­tö on Puo­lus­tus­voi­mien tär­kein voi­ma­va­ra, näin on useam­pi hen­ki­lös­tö­pääl­lik­kö mi­nul­le to­den­nut. Pi­de­tään yh­des­sä huol­ta siitä, ettei tätä voi­ma­va­raa tu­ho­ta.


Jyrki Surk­ka

Pu­heen­joh­ta­ja

Aliup­see­ri­liit­to ry

  • Nok­ka­ko­la­riin hen­ki­lös­tön kans­sa?

    Suomi hy­väk­syt­tiin Naton tark­kai­li­ja­jä­se­nek­si ke­sä­kuus­sa. Matka kohti täys­jä­se­nyyt­tä on eden­nyt ri­peäs­ti. Vain seit­se­män jä­sen­maa­ta ei ole tätä kir­joi­tet­taes­sa ra­ti­fioi­nut Suo­men ha­ke­mus­ta.

  • Työ­rau­haa ja nouse­via an­sioi­ta

    Val­tion vir­kaeh­to­so­pi­mus saa­tiin so­vit­tua ja työ­rau­ha on taat­tu 28.2.2025 saak­ka. Neu­vot­te­lut käy­tiin epä­va­kaas­sa työ­mark­ki­na­ti­lan­tees­sa. Eri aloil­la oli käyn­nis­sä lu­kui­sia työtaistelu-​uhkia ja tais­te­lui­ta. Näis­tä muis­ta pöy­dis­tä tuli vai­ku­tuk­sia myös val­tion neu­vot­te­lui­hin.

  • Hen­ki­lös­tö­asioi­den ka­rum­pi arki

    Puo­lus­tus­voi­mis­sa eri hen­ki­lös­töön koh­den­tu­vat jär­jes­tel­mät ovat laa­jas­ti käy­tös­sä ja ne toi­mi­vat jär­jes­tel­mä­ta­sol­la pää­osin hyvin. Ke­hi­tys­kes­kus­te­lut, hen­ki­lös­tö­hal­lin­to, eri osal­lis­tu­mis­jär­jes­tel­mät ja pal­ve­lus­suh­teen eh­to­jen so­vel­ta­mi­nen palk­kaus­jär­jes­tel­mi­neen on oh­jeis­tet­tu ja or­ga­ni­soi­tu pe­rus­teel­li­ses­ti.