Siirry sisältöön

Tehtävänkuvaus on virkamiehen työohje

Osana kehityskeskusteluun valmistautumista tulee jokaisen käydä oma tehtävänkuvauksensa huolellisesti läpi. Erityisesti jos tehtävänkuvauksen vahvistamispäivästä on yli 2 vuotta aikaa, sen sisältöä tulee tarkastella kriittisesti ja tarvittaessa päivittää.

Kriittisellä tarkastelulla tulee selvittää, että onko tehtävän sisällössä tapahtunut muutoksia, tehtävään tullut uusia asioita tai onko siitä jäänyt mahdollisesti jotain kokonaisuuksia pois.

Tehtävänkuvaus on yksittäisen virkamiehen työohje ja parhaassa tapauksessa tehtävänkuvasta selkeyttämällä parannetaan myös yksilön työssäjaksamista. Hyvä tehtävänkuvaus on laadittu siten, että kuka tahansa saa siitä käsityksen mitä tehtävässä tehdään. Tehtävänkuvaus on tarkastettava ja päivitettävä aina, kun tehtävässä tapahtuu muutoksia.

Tehtäväkohtainen palkanosa vaikuttaa jokaisen henkilökohtaiseen palkanosaan. Tehtäväkohtainen palkanosa maksetaan aliupseereille suoritettavan tehtävän ja siitä laaditun tehtävänkuvauksen arvioidun vaativuuden (AU3-AU8) mukaan.

Esimiesten täyttämässä kehityskeskustelulomakkeessakin on kohtansa työntekijän tehtävänkuvauksen päivitystarpeesta, joten vastuu päivitystarpeen tunnistamisesta ei ole kokonaan yksittäisen työntekijän harteilla. Luottamusmiehet muistuttavat edustettaviaan säännöllisesti tehtävänkuvausten ajanmukaisuudesta, mutta vastuu tehtävänkuvauksen oikein kirjoittamisesta sisältöineen on sen allekirjoittajilla, eli esimiehellä ja työntekijällä.

Aloitteen tehtävänkuvauksen sisällön tarkastamisesta voi tehdä esimies, tehtävänhoitaja tai tehtävänhoitajaa edustava luottamusmies. Tehtävänkuvausta päivittäessä tarkastetaan myös tehtävän vaativuus. Päivitettäessä tehtävänkuvausta on syytä kiinnittää huomiota työntekijän ja esimiehen allekirjoittamispäivämääriin. Tehtävänkuvauksen palkkaukselliset vaikutukset tulevat voimaan allekirjoittamispäivämäärää seuraavan kuun alusta lukien.

Aliupseeriliiton jäsenkyselyn mukaan 44 % jäsenistämme ei tarkasta omaa tehtävänkuvastaan vuosittain, vaikka se on hyvin selkeästi työnantajan kehityskeskustelunormissakin määrätty.

Tehtävänkuvauksen tarkastaminen on parasta edunvalvontaa mitä virkamies voi itselleen tehdä. Apua ja neuvoja tehtävänkuvausten päivittämiseen saa Aliupseeriliiton paikallisilta luottamusmiehiltä, olit sitten esimiehen tai työntekijän asemassa.


Aleksi Laurila

Pääluottamusmies

Merivoimat

  • Suoritusarvioinnilla on palkkavaikutuksia

    Suoritusperusteinen henkilökohtainen palkanosa perustuu virkamiehen suoriutumiseen työtehtävistään ja muodostuu lähes aina kahden viimeisimmän vahvistetun suoritusarvioinnin tuloksesta.

  • Työterveyshuollon toimintasuunnitelma työn alla

    Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on toimintaa, jonka järjestää ja kustantaa työnantaja ja joka tukee työntekijöiden työkykyä. Työterveyshuolto edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja.

  • Jäsenet päättävät tavoitteista

    Sopimuskierros 2018 - 2020 on saatettu onnistuneesti maaliin. Kahden neuvottelukierroksen aikana ratkaistiin useita keskeisiä asiakokonaisuuksia palvelussuhteiden ehdoista. Edellisiin neuvottelukierroksiin verrattuna meillä oli aidosti myös liittokohtaisia eriä käytössä.