Siirry sisältöön

Tessa Kakkosesta vuoden 2021 urheilija

Ylikersantti Tessa Kakkonen (29) on valittu Aliupseeriliiton Vuoden urheilijaksi. Kakkonen otteli vuoden 2021 lopussa thainyrkkeilyn MM-pronssia. Lisäksi hän voitti viime vuonna ensimmäisen euroopanmestaruutensa ammattilaisten sarjassa.

Kakkonen on otellut 15-vuotiaasta lähtien  thainyrkkeilyn 48-kiloisten sarjassa.  Alusta asti urheilijaa on kotiseurassa Lahti Thaiboxing Clubissa tukenut ja ohjannut sama valmentaja, Hannu Vappula.

Halusin 15-vuotiaana aloittaa jonkun kamppailulajin ja kävin tutustumassa eri lajeihin. Kiinnostuin thainyrkkeilystä sen fyysisyyden takia. kun aloin pärjätä, laji vei mukanaan. Tässä lajissa pystyy kehittymään ja oppimaan jatkuvasti. Siinä ei ole koskaan valmis.

Thainyrkkeily on kamppailulaji, jonka tekniikkavalikoimaan kuuluvat erilaiset lyönnit, potkut, kiinniotto- ja puolustustekniikat sekä pystypaini. Thainyrkkeily vaatii ottelijalta taitoa, tekniikkaa ja taktiikkaa. Monipuolinen urheilija harrasti ennen kilpaurheiluun siirtymistä tanssia, telinevoimistelua, yleisurheilua ja ratsastusta. Tällä hetkellä urheilijan lajivalikoimaan kuuluvat myös nyrkkeily ja potkunyrkkeily.

Kaikki muut lajit ovat edistäneet menestystäni thainyrkkeilyssä. Olen hyvin lyöntipainotteinen ottelija. Harjoittelen paljon nyrkkeilyä ja ottelenkin lajissa. Sen myötä saan parempia lyöntiharjoitteita.  Olen tunnollinen harjoittelija. Aina kun on treenimahdollisuus, menen harjoittelemaan. Myös sparraukseni ovat aina täysipainoisia.

Kokenut kilpailija

Kakkonen on kokenut kilpailija. Hän osallistui ensimmäiseen otteluunsa 15-vuotiaana, vain puoli vuotta lajin aloitettuaan. Sen jälkeen hän on kilpaillut säännöllisesti. Suomenmestaruustasolla Kakkonen on otellut vuodesta 2013 lukien. Hän on voittanut neljä suomenmestaruutta, yhden pohjoismaiden mestaruuden, kaksi euroopanmestaruutta, kaksi MM-pronssia ja kaksi maailmanmestaruutta. Lisäksi hän voitti vuonna 2021 ammattilaisten Euroopan mestaruuden omassa painoluokassaan.

Vuoden 2021 MM-kilpailuista Kakkonen lähti hakemaan kultaa. Täysipainoista kilpailemista vaikeuttivat kuitenkin käsiongelmat. Siksi kisamatka päättyi pronssimitaliin.

Kultaa lähdin hakemaan, joten tulos oli pettymys. Vasen käsi ei toiminut, eikä siinä ollut voimaa. Suomessa menin magneettikuvauksiin ja selvisi, että niskassani on välilevyn pullistuma, joka aiheutti käden toimimattomuuden. Nyt kuntoutan niskaa ja kättä fysioterapiassa ja keväällä pitäisi taas päästä kisaamaan. 

Kakkosen seuraava tavoite on voittaa kultaa keväällä järjestettävissä MM-kilpailuissa Abu Dhabissa. Myös siitä seuraavat tavoitteet ovat kirkkaana mielessä.

Haluan myöhemmin päästä ottelemaan Lumpini Stadionilla. Se on Thaimaan suurin thainyrkkeily-stadion, jossa maailman parhaat thainyrkkeilijät ottelevat. Naiset ovat saaneet otella siellä vasta muutaman vuoden ajan. Lisäksi haluan voittaa ammattilaisten maailmanmestaruuden.

Arvostettu ammattisotilas

Tessa Kakkonen on arvostettu urheilija ja  ammattisotilas omalla työpaikallaan. Hänen oma yhdistyksensä, Uudenmaan Aliupseerit ry:n totesi esittäessään häntä Vuoden urheilijaksi, että Kakkonen on aktiivinen ja esimerkillinen aliupseeri, joka ylläpitää sotilaan perustaitoihin kuuluvaa kuntoaan urheillen niin ammatissaan, harrastuksessaan kuin kilpakentilläkin.

Kakkonen innostui ammattisotilaan työstä varusmiespalveluksen aikana. Ennen sotilasuraa hän kouluttautui liikuntaneuvojaksi ja työskenteli liikunta-alan tehtävissä muutaman vuoden. Opetusaliupseerina hän on kouluttanut varusmiehiä Kaartin jääkärirykmentin eri yksiköissä. Myös oma osaamisen kehittäminen on ammattisotilaalle tärkeää. Tämän vuoden tavoitteena on saattaa loppuun aselajiopinnot.

Parasta työssäni hyvä työporukka ja monipuolinen työ. Haastavinta on työn ja kilpaurheilun yhteen sovittaminen. Varsinkin silloin kun sotaharjoituksia on paljon. Kisamatkoille olen saanut urheilukomennuksia, mikä on loistava asia.

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Olli Leppänen, Asta Ruuskanen

  • Moottoripyörä vaihtui kameraan

    Tähtitieteilijähän minusta piti tulla. Se oli lapsuuden haaveammattini. Musiikki vaan tuli jossain vaiheessa sotkemaan suunnitelmat. Taivaan havainnointi unohtui pitkäksi aikaa. Nyt olen löytänyt takaisin pimeään, tähtitaivaan alle.

  • Vääpeli Luukisesta Vuoden aliupseeri

    Sukeltaja-aliupseeri, vääpeli Janne Luukinen (31) on valittu Vuoden 2020 aliupseeriksi. Luukinen palvelee parhaillaan viimeisiä viikkojaan kriisinhallintatehtävissä Libanonissa.

  • Perinnemestari vaihtui Merisotakoululla

    Pursimies Tero Mäkirinta Gyltön vartiostosta otti merivoimien perinnemestarin tehtävän vastaan toukokuussa. Perinnemestarin tehtävänä on viedä eteenpäin aliupseeriperinteitä lähinnä merisotakoulun opiskelijoille, mutta myös koko merivoimissa.