Siirry sisältöön

Uudet keskitetyt tehtävä- ja seuraajasuunnitelmat voimaan

Vuosittainen henkilöstösuunnitteluprosessi Puolustusvoimissa käynnistyy toden teolla kehityskeskustelukierroksen yhteydessä aina vuoden vaihteessa.

Puolustusvoimien henkilöstösuunnittelua johtaa Pääesikunnan henkilöstöosasto. Henkilöstösuunnittelusta on kirjoitettu oma normi (PVHSM HENKILÖSTÖALA 086 – PEHENKOS HENKILÖSTÖSUUNNITTELU PUOLUSTUSVOIMISSA, HQ179), joka antaa määräyksenä suuntaviivat palkatun henkilöstön henkilöstösuunnitteluun sekä tehtävä- ja seuraajasuunnitteluun.

Vuodenvaihteessa kehityskeskusteluista käynnistyy Puolustusvoimien henkilöstösuunnittelu. Henkilöstö kertoo omat halukkuutensa kehityskeskustelujen yhteydessä mahdollisesti tehtävän, palveluspaikan ja paikkakunnan tarkkuudella. Kehityskeskustelukierroksen päätyttyä työnantaja saa käyttöönsä henkilöstön halukkuudet ja voi hyödyntää tietoa suunnittelutyön edetessä. Keskitetyt tehtävä- ja seuraajasuunnitelmat valmistellaan alkukeväästä hallintoyksikkö tasalla, sen jälkeen puolustushaaroissa (vast.) sekä lopuksi Pääesikunnan johtamana koko Puolustusvoimien suunnitelmat nivoutuu yhteen.  

Aliupseereiden ja opistoupseereiden keskitetyt tehtävä- ja seuraajasuunnitelmat on hyväksytty Pääesikunnan päätöksellä kesäkuussa (AS12409 ja AS12422). Molemmat suunnitelmat ovat oleellisia aliupseereiden kannalta, koska poistuvien opistoupseereiden tehtäviin voidaan suunnitella myös aliupseereita, jolloin henkilöstöryhmä voidaan muuttaa suoraan tehtävään määräyksellä ilman henkilöstöryhmämuutos prosessia. Tämä taas pienentää viiveitä tehtävien täytössä ja tehostaa henkilöstön tehtäväkiertoa.

Kesäkuussa vahvistetut mahdolliset suunnitellut tehtävät tulisi näkyä henkilöillä PV SAP HCM- järjestelmässä lokakuun aikana. Henkilölle suunnitellut tehtävät tulee näkymään PSAP- itsepalvelun ura ja työ välilehdellä. Lisätietoja suunnitelluista tehtävistä voi tiedustella oman joukko-osaston henkilöstöalalta.  

Puolustusvoimien tehtäviä voidaan tehtävä- ja seuraajasuunnittelun lisäksi täyttää sisäisen liikkuvuuden, virkajärjestelyn ja julkisen haun kautta. On syytä muistaa, että sisäisen liikkuvuus on myös osa henkilöstösuunnittelua, jossa henkilö ilmoittaa käytettävyytensä Puolustusvoimien avoimeen tehtävään. Sisäisen liikkuvuuden tehtäviin voivat ilmoittautua kaikki Puolustusvoimissa palvelevat henkilöt, mukaan lukien esimerkiksi määräaikaisessa virkasuhteessa sijaisena palvelevat ja sopimussotilaat.   


Jussi Niemi

Ilmavoimien pääluottamusmies

Kuva: Mikko Partiainen

  • Aliupseerien tehtävä- ja koulutuspolku

    Aliupseerit tekevät monipuolista työtä oman erityisosaamisensa mukaisissa tehtävissä. Perusta omalle osaamiselle on hankittu ensimmäisen ja toiseen asteen koulutuksessa, varusmiespalveluksessa Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa sekä mahdollisesti sopimussotilaana hankitulla kokemuksella.

  • Ensiapukoulutus aliupseeriopinnoissa

    Aliupseerien perustason yhteiset opinnot sisältävät myös ensiapukoulutusta. Perustason yhteisten opintojen kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen kertoo, että kaikki aliupseerit osallistuvat koulutuksen aikana Puolustusvoimien ensiapuhenkilökoulutukseen ja SPR:n EA1 -koulukseen.