Siirry sisältöön

Työvälineenä 7,26 ja tavoitteena maksimaalinen voimantuotto

Ammattisotilaille otsikko saattaa herättää kummastusta ja miettimistä, mikä kaliperi mahtaa olla kyseessä? Kyseessä ”miesten kuula” ja käyttöjärjestelmänä minä itse.

Tomi Malkamäki ensimmäisissä kuukantyönnön SM-kilpailuissaan. Kuva: Satu Kekkonen

Olen kuluneen kesän aikana päässyt tutustumaan kyseiseen työvälineeseen ja sen käyttöön. Näyttää yksinkertaiselta, mutta mitä enemmän aiheeseen perehtyy, sen vaikeammaksi se muuttuu. Teoriassa hyvin yksinkertaista: ”Muodosta maksimaalinen voimantuotto 0,25 sekunnissa”.

Kuulantyöntö ei ole minulle täysin vieras urheilulaji, sillä nuoruudessani harrastin sitä ja monia muita yleisurheilulajeja. Jääkiekon valikoituessa ykköslajiksi jäi yleisurheilu asteittain pois kilpatasolla. Olen kuitenkin viime vuosina miettinyt paluuta yleisurheilun pariin. Toisen ammattisotilaan innoittamana päätin tarttua haasteeseen. Elokuun 13. päivänä seisoin 30 vuoden jälkeen taas kuularingissä, Pedersöressä järjestetyissä Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) suomenmestaruuskilpailuissa.

Matkani kuularinkiin alkoi tämän vuoden kesälomalla. Keskustelin aikuisurheilussa mukana olevien tuttujeni kanssa niistä vaatimuksista ja periaatteista, joilla toimintaan voi lähteä mukaan. Tämän jälkeen tarkastin SAUL:n sivuilta, milloin järjestetään seuraavat yleisurheilukisat, mitä osallistuminen niihin vaatii ja millaisia lajivaihtoehtoja on tarjolla. Vaikka nuorempana olinkin harrastanut yleisurheilua laaja-alaisesti, eivät vuosien saliharjoittelu sekä liikunnassa ”kulutettu ja kolhittu vartalo” jättäneet oikeastaan muuta vaihtoehtoa kuin kuulantyöntö.

SAUL:n kisakalenterista selvisi, että seuraavat kilpailut olisivat yleisurheilun SM-kisat Pedersöressä Pohjanmaalla. Pohjanmaa oli luonteva paikka palata takaisin yleisurheiluradoille. Juuri siellä olin nuoruusvuosina kiertänyt eri yleisurheilukilpailuissa. Kolmen vuosikymmenen jälkeen ympyrä sulkeutui. SM-kisojen sarjaan M45 ei ollut tulosrajaa. Ennen ilmoittautumista tarkastin vielä edellisten kisojen tuloksia. Harjoitusten perustella en ollut ainakaan useita metrejä muita jäljessä, joten rohkenin ilmoittautua.

Paluukilpailuihin valmistautumiseni jäi lopulta hyvin lyhyeksi. Tilannetta ei helpottanut yhtään se, että tilaamani kilpailukuula seikkaili Postin jakelukeskuksessa melkein viikon. Kaksi viikkoa ennen kisoja sain kuitenkin ilmoituksen kuulan saapumisesta noutopisteeseen. Noutopisteen asiakaspalvelija oli lähellä loukata itseään nostaessaan pienen pahvilaatikon hyllyltä. Laatikon yllättävän painon syyn paljastuttua hän toivotti minulle onnea kisoihin pienen hymyn saattelemana.

Eläintarhan kenttä tarjosi keskellä kaupunkia rauhallisen harjoittelupaikan SM-kilpailuihin valmistautumiseen. Kuva: Tomi Malkamäki

Kaksi viimeistä viikkoa ennen kisoja illat kuluivat Helsingin Eläintarhan urheilukentällä, jossa tutustuin uuteen ”ystävääni”, 7,26 kilon miesten kuulaan. Harjoittelun myötä realismi kuulantyöntöön palasi ja arvostus lajia kohtaan kasvoi merkittävästi. Lajin periaate on hyvin yksikertainen: Tuota rautapallolle mahdollisimman kova kiihtyvyys mahdollisimman nopeasti. Kuulostaa varsin yksinkertaiselta, mutta sen toteuttamiseen vaaditaan yhtäaikaisesti monen pienen suoritteen tekemistä. Kuulantyöntö osoittautui varsin tekniseksi lajiksi. Voima ei todellakaan riitä yksinään hyvään tulokseen. Harjoittelun aikana realistinen pituustavoite asettui 10 metrin rajalle. Sen myös asetin tavoitteeksi SM-kilpailuihin.

SM-kisat pidettiin 13.8.2022 kuurosateisessa kelissä. M45-ikäluokassa kilpaili seitsemän miestä. Valtaosa tunsi toisensa jo vuosien ajalta, ja he ovat kiertäneet säännönmukaisesti eri kilpailuita Suomessa. Uutena kilpailijana minun oli helppo liittyä joukkoon. Koko kilpailun ajan kokeneemmat neuvoivat, miten parantaa omia suorituksia. Tapahtuma oli todella mukava ja pieni jännitys toi mukavasti muistot nuoruuden urheiluvuosilta.

Kilpailu oli erittäin hyvin järjestetty ja paikalla oli runsaasti eri ikäisiä osallistujia. Suomen Aikuisurheiluliiton kisoissa ikäryhmät lähtevät liikkeelle 30 ikävuodesta ylöspäin. SM-kisoihin osallistumiseksi tulee olla rekisteröity aikuisurheilijaksi johonkin 360:sta SAUL jäsenseurasta. Lajivalikoima SM-kisoissa on erittäin laaja.

Aikuisurheilu on erittäin helppo tapa  aloittaa uudelleen ehkä vuosia sitten jäänyt liikuntaharrastus. Useat jäsenseurat tarjoavat ohjattua tutustumista eri yleisurheilulajeihin sekä järjestävät paikallisia kilpailuita, joissa on mahdollisuus käydä testaamassa omia rajoja. Itse ainakin innostuin kokemuksesta siinä määrin, että pyysin seuraltani voimaharjoitteluohjelmat kuntosalille tulevalle talvelle. Ensi kesänä voin sitten mitata kirjaimellisesti oman kehittymiseni tason. Osallistuja- ja tuloslistoja lukiessani tunnistin vain muutaman ammattisotilaan nimen. Toivottavasti tulevana kesänä näen enemmän tuttuja aliupseereita urheilukentällä.

Ja niin. Se kilpailutulos oli 10,95 metriä, joten olen erittäin tyytyväinen.

Tomi Malkamäki

  • Kun reissujalkaa vipattaa, Turvan vakuutus on turvanasi

    Reissaaminen on usein merkittävä rahallinen satsaus jo ilman yllättäviä kuluja. Matkaan ei kannatakaan lähteä ilman matkustajavakuutusta. Jos ulkomaanmatkalla sairastuu tai joutuu tapaturmaan, kustannukset saattavat muutoin olla kovat.

  • Pidä matkatavarat turvassa lomalla

    Pakatessa hyvä muistisääntö on ottaa matkalle mukaan vain tavaraa, jonka häviäminen ei kaada maailmaasi. Matkalla sattuu ja tapahtuu ja korvaamattomin omaisuus kannattaa jättää kotiin.

  • Mika Oranen suosittelee street artia

    ”Street artiksi minä sitä kutsun”, sanoo Mika Oranen kertoessaan harrastuksestaan. Street art on taidesuuntaus, joka kokoaa yhteen amerikkalaisen graffitin, 60-luvun pop- taiteen, 70-luvun punk- taiteen, sarjakuvataiteen ja poliittisen kuvasatiirin. 70-luvun punk-aikakauden nuorena yhteiskunnallinen kritiikki taiteen keinoin kiinnosti vaikka en punk-ilmiötä muilta osin omakseni omaksunutkaan.