Siirry sisältöön

Antin jäähyväiset

Antin kynästä -palstallaan terävällä kynällä kirjoittavan Antti Kymäläisen viimeisen kolumni julkaistaan tässä lehdessä. Viiden vuoden aikana Ammattisotilaassa on julkaistu 33 Antin kynästä -kolumnia.

Kymäläinen ottaa kolumneissaan kantaa yhteiskunnan arvojen ja toimintatapojen muuttumiseen ja sen näkymiseen Puolustusvoimissa. Hän käsittelee myös ajankohtaisia teemoja kuten Ukrainan sotaa, asevelvollisuuden kehittämistä ja koronaa sekä monia ammattisotilaiden arkeen liittyvä asioita.

–  Pyrin teksteissäni aina jollakin tavalla ajankohtaisuuteen. Monesti teemat tupsahtavat mieleeni luonnossa kävellessä.

Kapteeni evp Kymäläinen teki pitkä uran Puolustusvoimissa, pääosin henkilöstöalan tehtävissä. Hän työskenteli useita vuosia myös omassa ammattiliitossaan, Päällystöliitossa ensin pääluottamusmiehenä ja myöhemmin järjestöpäällikkönä. Kymäläinen jäi eläkkeelle vuoden 2014 lopussa Länsi-Suomen huoltorykmentistä.

Erilaiset viestintätehtävät sisältyivät Kymäläisen tehtäväkuvaan 1980-luvun puolivälistä alkaen. Hän opiskeli työn ohella viestintää ja suoritti työn ohella Markkinointi-instituutissa tiedottajan tutkinnon (MTi). Hän perehtyi Internetiin, kotisivujen tekoon ja digitaaliseen kuvankäsittelyyn jo 90-luvulla, kun nämä uudet viestimisen muodot olivat vasta tuloillaan suuren yleisön tietoisuuteen.

Kymäläinen ryhtyi kirjoittamaan Päällystölehteen vuonna 1990. Ammattisotilas-lehden kolumnistina hän aloitti vuonna 2017. Viimeiset kirjoitukset molempiin lehtiin on nyt julkaistu.

Kun jäin eläkkeelle, halusin vielä jatkaa Päällystölehteen kirjoittamista. Sen lisäksi tuli Ammattisotilas-lehti. Lopetan nyt molempien kolumnien kirjoittamisen. Aikaa on mennyt ja etäisyyttä tullut niin paljon siitä, kun olen ollut Puolustusvoimissa ja Päällystöliitossa töissä. Etäisyyden myötä kokonaiskuva siitä, missä Puolustusvoimissa mennään ja mitä ammattisotilaat ajattelevat arjessa, miten he asiat kokevat, karkaa.

Ammattisotilas_AnttiKun Kymäläinen jäi eläkkeelle, hän päätti rytmittää elämäänsä kolmen koon ympärille: Kirjoittaminen, kuntoilu ja kodinhoito. Kirjoittaminen jää nyt vähemmälle. Tosin hän ei sulje kokonaan pois mahdollisia tulevia tekstejä.

Ehkä joskus vielä jotakin, mahdollisesti. Lyhyiden tekstien tuottaminen kiinnostaa edelleen.

Kaksi muuta koota, kuntoilu ja kodinhoito, saavat nyt elämässä hieman enemmän tilaa. Kävely, sauvakävely ja pyöräily sekä lihaskuntoharjoitteet kuuluvat Kymäläisen liikuntavalikoimaan. Kodinhoitosektorilla Kymäläistä kiinnostaa erityisesti ruoanlaitto

Ruoanlaitto on mukava intohimo. Erityisesti italialainen ruokamaailma kiinnostaa. Seuraan lehdistä ja verkosta reseptejä. Meillä on myös aika laaja ruokakirjasto.

Kun lehtien aineistopäivät eivät enää pakota tuottamaan sisältöjä tietyn aikataulun mukaan, antaa se Kymäläisen perheelle lisää joustavuutta eläkepäiville. Mahdollisesti matkustamiselle.

Tulevia kirjoittajia Kymäläinen kannustaa lukemaan paljon.

– Kirjoittamaan oppii lukemalla ja kirjoittamalla. Lukekaa hyvien kirjoittajien kirjoituksia ja pohtikaa, mikä tuntuu mielestänne hyvältä ja mikä toimii. Hyvä otsikko ja aloitus ovat kirjoituksissa tärkeitä. Niiden perusteella lukija päättää, lukeeko tekstin loppuun. Juttu paranee aina kun sitä lyhentää. On tärkeää muistaa kenelle kirjoittaa. Itse olen pyrkinyt välttämään sivistyssanoja, koska en niiden kaikkien merkitystä itsekään tunne.

>> Antti Kymäläisen kolumnit Ammattisotilas-lehdessä vuosina 2017-2022

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Rissasesta Kunnon kohentaja

    Mikkelin Aliupseerit ry valitsi vuoden 2017 Kunnon kohentajaksi pääluottamusmies Riku Rissasen. Vuosi sitten käynnistetyn kuntoilumittelön tavoitteena on herättää liikunnan iloa jäsenissä ja kannustaa monipuoliseen liikkumiseen.

  • Alpolan ensimmäinen kesä

    Alpolan varauskalenteri alkoi täyttyä heti kun jäsensivujen uusi varauskalenteri avattiin toukokuussa. Lomakauden aikana Alpola toimi tukikohtana monen jäsenen lomamatkalla.