Aliupseerien tehtävä- ja koulutuspolku
Aliupseerit tekevät monipuolista työtä oman erityisosaamisensa mukaisissa tehtävissä. Perusta omalle osaamiselle on hankittu ensimmäisen ja toiseen asteen koulutuksessa, varusmiespalveluksessa Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa sekä mahdollisesti sopimussotilaana hankitulla kokemuksella.

Aliupseerin työuran aikana osaamisen kehittäminen tapahtuu täydennyskoulutuksen kautta. Nykyistä koulutusjärjestelmää on harjoiteltu hyvän matkaa nyt kolmatta vuotta. Koulutusjärjestelmän rakenne on vakiintunut perus-, yleis- ja mestaritason opintokokonaisuuksiksi. Opintokokonaisuuksien sisältö ja tavoitteet tarkennetaan säännöllisesti Puolustusvoimien tarpeen mukaan.
Vastuu aliupseerien osaamisen kehittämisen suunnittelussa on ensisijaisesti hallintoyksiköissä. On äärimmäisen tärkeää jokaisessa puolustushaarassa tunnistaa, millä aloilla aliupseerit palvelevat ja minkälaisissa tehtävissä. Eri tehtävätasoilla on erilaisia osaamisvaatimuksia ja jokaisen taistelijan osaamisen vaatimuksiin vastaamiseen tulee olla keinot kehittämisen tukena. Tulee siis pystyä vastaamaan kysymykseen ”Mitä osaamista hallintoyksiköissä tarvitaan 1 – 5 vuoden aikavälillä”.
Merivoimien malli
Tehtävä- ja koulutuspolkuajattelussa Merivoimat on tehnyt loistavaa työtä miettiessään Merivoimissa palvelevien aliupseerien tehtävä- ja koulutuspolkumalleja. Toivottavasi tämän mallin kaltainen prosessiohjaus saa kunnolla tuulta purjeisiin. Aliupseerien tehtäväkenttä jakaantuu pienempiin tehtäväaloihin (erikoisalat, toimialat, aselajit yms.), joihin kuvataan tehtäväalakohtaisia tehtävä- ja koulutuspolkuja. Tehtäväpolku kuvaa sitä, minkälaisissa tehtävissä aliupseeri voi työskennellä uransa eri vaiheissa. Koulutuspolku kuvaa sitä, miten osaamista kehitetään suhteessa tehtäväpolkuun.
Useimmilla tehtäväaloilla tehtävä- ja koulutuspolkumalleja voidaan kuvata perustasolta mestaritasoon asti. Ihan kaikkien tehtäväalojen polut eivät ulotu mestaritasolle asti. Suunnitelmallisen organisaation tarpeeseen perustuvan osaamisen kehittämisen ja henkilöstösuunnittelun kautta mestaritason tehtäviin voi siirtyä toiselle tehtäväalalle.

Työpaikkaohjaajat
Tehtävä- ja koulutuspolut palvelevat loistavasti hallintoyksiköiden ja yksittäisten aliupseerien henkilöstö- ja koulutussuunnittelua. Työpaikkaohjaajien rooli ja tehtävät korostuvat aliupseerien osaamisen kehittämisen kartoittamisessa. Henkilöstö ja esimiehet tarvitsevat työpaikkaohjaajaorganisaation tukea koulutukseen, perehdytykseen ja työssä oppimiseen liittyvissä asioissa. Työpaikkaohjaajat tulee ottaa osaksi aliupseerien osaamisen kehittämisen suunnittelua ja koulutushallintoa. Työpaikkaohjaajat ovat erinomainen tuki ja lisäresurssi työyksikkötasolla.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Ammattisotilaan eläketurva
Ammattisotilaiden eläketurva eroaa yleisestä työeläkkeiden määräytymisestä. Keskeiset erot sotilaseläkejärjestelmässä ovat alhaisempi eläkeikä, eläkkeen kertyminen, loppupalkan määräytyminen, loppukarenssiehto sekä palkattomia keskeytyksiä koskevat säännökset.
-
Ammattisotilaan käyttäytymisestä säädetään lailla
Ammattisotilasta velvoittava käyttäytymis- ja nuhteettomuusvelvoite ulottuu yllättäviinkin yhteyksiin. Joskus virkamies- ja rikosoikeudelliseen prosessiin päätymiseen riittää pelkästään saapuminen työpaikalle tai sitten huono tuuri tai seura vapaa-ajalla.
-
Ensiapukoulutus aliupseeriopinnoissa
Aliupseerien perustason yhteiset opinnot sisältävät myös ensiapukoulutusta. Perustason yhteisten opintojen kurssinjohtaja, kapteeni Tero Metelinen kertoo, että kaikki aliupseerit osallistuvat koulutuksen aikana Puolustusvoimien ensiapuhenkilökoulutukseen ja SPR:n EA1 -koulukseen.