Siirry sisältöön

Nimikirja taltioi virkamiehen palvelushistoriaa

Valtionhallinnossa palvelevien virkamiesten tietojen hallintaa ylläpidetään nimikirjalla. Nimikirjalaki antaa valtion virastoille velvoitteet, mitä tietoja virkamiehistä nimikirjalle tallennetaan.

Nimikirjalaki- ja asetus määrittää mitä tietoja virkamiehestä nimikirjalle tallennetaan. Nimikirjalle tallennetaan esimerkiksi koulutus-, palvelussuhde- ja niiden palkkauksen tiedot sekä muut henkilöstöasioiden hoitamiseen liittyvät tiedot. Lisäksi nimikirjalle tallennetaan kurinpitorangaistukset sekä tuomioistuimen virkarikoksesta tai sotilasvirkarikoksesta tuomitsema rangaistus. Nimikirjalle ei tallenneta sotilasrikoksesta kurinpitorangaistuksena määrättyä muistutusta.

Nimikirjan ylläpito Puolustusvoimissa on henkilöstötoimialan vastuulla. Nimikirjalain perusteella virkamies voi pyytää nimikirjan itselleen esimerkiksi tietojen tarkastamista varten. Lisäksi nimikirja toimii virkamiehen virallisena ansioluettelona haettaessa toiseen valtion-, kunnan- tai muuhun julkishallinnolliseen tehtävään. Vuosien aikana aliupseereiden ja aliupseeritehtävissä palvelevien mekaanikoiden virkatiedoissa on tapahtunut muutoksia, kuten viran muuttuminen sotilasammattihenkilöstä aliupseeriksi. On huomioitava, että tietojen tallentamisessa voi käydä myös inhimillisiä virheitä, tai jotain oleellista on jäänyt tallentamatta. Nimikirja on siis syytä tarkastaa aika-ajoin.

Tällä hetkellä on käynnissä säädöstyö nimikirjalain kumoamiseksi. Mahdollisella muutoksella pyritään parantamaan valtion palvelussuhteessa olevien henkilötietojen käsittelyä suhteessa julkisuuslakiin, sekä parantamaan henkilöstön tietojen hallintaa ja tietosuojaa. Aika näyttää toteutuuko lakimuutos, mutta yksittäinen aliupseeri voi varautua mahdolliseen muutokseen tarkastamalla nimikirjansa.

Nimikirjan voi tarkastaa PVSAP itsepalvelusta kohdasta ”omat tiedot ja tarkasta nimikirja- ja henkilötiedot”.  Tulostetun nimikirjan saa tarvittaessa joukko-osaston henkilöstöalalta.

Jussi Niemi

Pääluottamusmies

Ilmavoimat

  • Aliupseerit tehtävä- ja seuraajasuunnittelun piiriin

    Aliupseereille on tullut viime vuosina tullut yhä vaativampia tehtäviä. Viime vuoden aikana vaativimmat aliupseeritehtävät kartoitettiin. Vuoden vaihteessa puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö vahvisti kaikkiaan 292 tehtävää aliupseerien keskitettyyn tehtävä- ja seuraajasuunnitelmaan (AUKES).

  • Luottamusmies tukena työelämän haasteissa

    Kun ihmiset toimivat yhdessä, niin kuin pääsääntöisesti työpaikoilla toimitaan, ei yhteentörmäyksiltäkään voi välttyä. Nykyään asioita ja epäkohtia otetaan aiempaa rohkeammin esille ja siten niihin päästään myös puuttumaan aiemmin.

  • Vaativuus oikein kirjoitettuna

    Aliupseerien palkkausjärjestelmä perustuu tehtävän vaativuuden arviointiin ja sen määrittämiseen palkkausjärjestelmäsopimuksen mukaisesti. Tehtävänkuvauksen tekstisisällön perusteella määritetään jokaisen tehtävän vaativuuden taso väliltä AU3-AU8.