Siirry sisältöön

Nimikirja taltioi virkamiehen palvelushistoriaa

Valtionhallinnossa palvelevien virkamiesten tietojen hallintaa ylläpidetään nimikirjalla. Nimikirjalaki antaa valtion virastoille velvoitteet, mitä tietoja virkamiehistä nimikirjalle tallennetaan.

Nimikirjalaki- ja asetus määrittää mitä tietoja virkamiehestä nimikirjalle tallennetaan. Nimikirjalle tallennetaan esimerkiksi koulutus-, palvelussuhde- ja niiden palkkauksen tiedot sekä muut henkilöstöasioiden hoitamiseen liittyvät tiedot. Lisäksi nimikirjalle tallennetaan kurinpitorangaistukset sekä tuomioistuimen virkarikoksesta tai sotilasvirkarikoksesta tuomitsema rangaistus. Nimikirjalle ei tallenneta sotilasrikoksesta kurinpitorangaistuksena määrättyä muistutusta.

Nimikirjan ylläpito Puolustusvoimissa on henkilöstötoimialan vastuulla. Nimikirjalain perusteella virkamies voi pyytää nimikirjan itselleen esimerkiksi tietojen tarkastamista varten. Lisäksi nimikirja toimii virkamiehen virallisena ansioluettelona haettaessa toiseen valtion-, kunnan- tai muuhun julkishallinnolliseen tehtävään. Vuosien aikana aliupseereiden ja aliupseeritehtävissä palvelevien mekaanikoiden virkatiedoissa on tapahtunut muutoksia, kuten viran muuttuminen sotilasammattihenkilöstä aliupseeriksi. On huomioitava, että tietojen tallentamisessa voi käydä myös inhimillisiä virheitä, tai jotain oleellista on jäänyt tallentamatta. Nimikirja on siis syytä tarkastaa aika-ajoin.

Tällä hetkellä on käynnissä säädöstyö nimikirjalain kumoamiseksi. Mahdollisella muutoksella pyritään parantamaan valtion palvelussuhteessa olevien henkilötietojen käsittelyä suhteessa julkisuuslakiin, sekä parantamaan henkilöstön tietojen hallintaa ja tietosuojaa. Aika näyttää toteutuuko lakimuutos, mutta yksittäinen aliupseeri voi varautua mahdolliseen muutokseen tarkastamalla nimikirjansa.

Nimikirjan voi tarkastaa PVSAP itsepalvelusta kohdasta ”omat tiedot ja tarkasta nimikirja- ja henkilötiedot”.  Tulostetun nimikirjan saa tarvittaessa joukko-osaston henkilöstöalalta.

Jussi Niemi

Pääluottamusmies

Ilmavoimat

  • YT-edustajalla on oikeus koulutukseen

    Aliupseeriliiton yksi edunvalvonnan kokonaisuuksista on aktiivitoimijoiden kouluttaminen. Koulutetut ja osaavat luottamusmiehet, yhteistoimintaelimen jäsenet ja yhdistysten puheenjohtajat ovat parasta palvelua jäsenillemme.

  • Osaamisen kehittäminen on osa virkauraa

    Aliupseerikoulutus lukeutuu Puolustusvoimissa annettavaan henkilöstön täydennyskoulutukseen. Miten se siis eroaa upseerikoulutuksesta? Täydennyskoulutus ei johda tutkintoon. Aliupseereiden täydennyskoulutuksella on kuitenkin tärkeä merkitys osaamisen nousujohteisessa kehittämisessä sekä suora vaikutus tehtävätasoilla etenemiseen.

  • KIKY muutti työaikaa

    Kilpailukykysopimuksen vaikutuksista ammattisotilaan työaikaan on päästy sopimukseen. Työajan pidennys koskee myös kaikkia aliupseereita.