Siirry sisältöön

Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin vääpeli

Esikuntamestari, vääpeli Juha Vehokari (46) vastaa siitä, että Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien käytännön järjestelyt sujuvat mutkattomasti ja näkymättömästi. Tavoitteena on, että kun kurssi alkaa, jokainen yksityiskohta on kunnossa ja osallistujat voivat keskittyä opiskeluun.

Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien tarkoituksena on parantaa yhteiskunnan eri sektoreiden yhteistoimintaa poikkeusoloissa sekä edistää kokonaisturvallisuuden eri aloilla työskentelevien henkilöiden verkostoitumista.

Kurssille kutsutaan kokonaisturvallisuuden kannalta valtakunnallisesti keskeisissä tehtävissä toimivia henkilöitä. Osallistujat ovat omalla toimialallaan keskeisessä asemassa yhteiskunnan turvallisuuden takaamisessa, häiriöihin varautumisessa ja niitä tukevissa toiminnoissa. Aliupseeriliiton puheenjohtaja Jyrki Surkka suoritti kurssin vuoden 2023 alussa.

Vehokari kertoo, että kurssi kestää kolme ja puoli viikkoa ja niitä järjestetään neljä kertaa vuodessa.

Valtakunnallisten maanpuolustuskurssien lisäksi järjestämme maanpuolustuksen jatko- ja täydennyskursseja Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin suorittaneille. Maanpuolustuksen erikoiskursseja toteutamme yhteistyössä muun muassa ministeriöiden ja valtioneuvoston kanslian kanssa.

Kurssien suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa kuuden hengen tehotiimi. Tällä hetkellä tiimin muodostavat johtaja, apulaisjohtaja, esikuntamestari ja kolme kurssisihteeriä.

Hyvä valmistelu ja suunnittelu on välttämätöntä. Vuoden 2024 kurssien toimeenpanon valmistelu alkoi jo tämän vuoden alussa. Seuraavan kurssin suunnittelun rinnalla kulkevat aina kaikkien tulevien kurssien suunnittelu ja valmistelu.

Kurssivääpelin päivät ovat pitkiä kursseja valmisteltaessa ja niiden aikana. Hän kulkee kurssien mukana lähes kaikissa osiossa. Kun oppilaat lähtevät illaksi kotiin, vääpeli jää varmistamaan, että kaikki on kunnossa seuraavaa aamua varten.

Kurssivääpelin tehtävien lisäksi Vehokarilla on toimintayksikön hallintoon liittyviä tehtäviä.

Kokemusta kaikista puolustushaaroista

Varusmiespalveluksen jälkeen Vehokari jäi vuodeksi Kaartin jääkärirykmenttiin sopimussotilaaksi. Sen jälkeen hän opiskeli ammattikorkeakoulussa ja työskenteli muutaman vuoden viestintäsuunnittelijana.

Ensimmäinen askel kohti ammattisotilaan uraa oli hakeutuminen rauhanturvatehtäviin Kosovoon.  Sieltä palattuaan hän sai paikan Uudenmaan prikaatista, Pohjoismaisesta taisteluosastosta (NBG11).

–  Olin NBG11-taisteluosastossa toimistoaliupseerina.  Se oli mahtavaa aikaa. Meillä oli uusimmat vehkeet ja fiksusti suunniteltu koulutus. Komppanian 130 työntekijää oli käsin valittu.

Taisteluosaston jälkeen Vehokari työskenteli kolme vuotta Unkarin Papassa toimivassa monikansallisessa raskaassa lennostossa (HAW) toimistoaliupseerina.

Vehokari halusi takaisin Puolustusvoimiin Suomeen palattuaan. Puolustusvoimauudistuksen jäljiltä työpaikkoja ei ollut tarjolla eteläisen Suomen alueella. Karjalan lennostossa oli avoinna Hornet-tehtävätukialiupseerin paikka. Vehokari sain paikan. Perhe jäi pääkaupunkiseudulle ja Vehokari aloitti reppurielämän.

Hävittäjälentolaivueessa on kolmesta viiteen tehtävätukialiupseeria. He avustavat ohjaajia ja osallistuvat tehtäväsuunnitteluun. Työ oli haastavaa ja todella mielenkiintoista. Lisäksi HÄVLLV 31:n laivuehenki on omaa luokkaansa.

Vehokari halusi perheensä takia takaisin eteläiseen Suomeen. Vuoden 2017 lopussa hän aloitti Maanpuolustuskorkeakoulussa Puolustusvoimien kansainvälisessä keskuksessa (FINCENT) koulutusaliupseerina.  Kurssivääpelin monipuoliset tehtävät kansainvälisessä toimintaympäristössä tulivat muutaman vuoden aikana tutuksi.

Nykyisessä tehtävässä Vehokari aloitti kesällä 2021. Hän sai luottamusmieheltään tiedon, että maanpuolustuskurssien opistoupseeritehtävä muuttuisi jossakin vaiheessa aliupseerin tehtäväksi.

Tein alustavia tiedusteluja tehtävästä ja totesin, että tämä voisi olla minulle pitkän tähtäimen tavoite. Tehtävä realisoitui ajateltua nopeammin, kun edellinen tehtävänhoitaja siirtyi muualle. Minua kehotettiin hakemaan ja tässä sitä nyt ollaan.

Henkilöstöalan tehtävät kiinnostavat

Vehokari on juuri saanut valmiiksi henkilöstöalan perusopinnot Maanpuolustuskorkeakoulussa. Häntä kiinnostaa työskentely henkilöstöalalla.

Minulla on tavoitteena päästä henkilöstöalan täydennysopintoihin. Myös mestarikurssi on suunnitelmissa. Ulkomaan henkilöstöasioiden parissa työskentely kiinnostaa.

Kun Vehokari joskus siirtyy seuraavaan tehtävään, vapautuu haettavaksi monipuolinen esikuntamestarin tehtävä. Hakijalla tulee olla suoritettuna aliupseerin yleistason opinnot. Vehokari suosittelee, että tehtävästä kiinnostuneet opiskelevat henkilöstöalaa ja Puolustusvoimien toiminnan ja resurssien suunnittelun ja seurannan prosesseja, jos ne eivät ole entuudestaan tuttuja.

Tässä tehtävässä on tärkeä hallita jo valmiiksi viestintä- ja tietotekniikkaa. Esimerkiksi pilvipalveluiden, lähiverkkojen ja erilaisten esitysjärjestelmien hallinnasta on hyötyä.  Myös kielitaito, kulttuurien ymmärtäminen, hienotunteisuus, kohteliaisuus ja hyvä pelisilmä ovat tarpeellisia.

Lisäksi tehtävässä vaaditaan järjestelmällisyyttä ja organisointikykyä, kokemusta kurssien järjestämisestä sekä kykyä olla vuorovaikutuksessa hyvin monenlaisten ihmisten kanssa.

Kuntoliikunta ja mökkeily perheen kanssa auttavat palautumaan työstä. Vehokari nauttii rakentamisesta ja remontoimisesta. Pitkäaikainen rakennus- ja kunnossapitoprojekti, Unkarista tuotu Trabant, auttaa rentoutumaan ja pitämään ajatukset pois työstä.

Ajan Trabantilla joka kesä. Sen käyttökunnossa pitäminen on yksi harrastukseni. Joka vuosi se vaatii enemmän toimenpiteitä.

Teksti ja kuvat: Asta Ruuskanen

  • Värvätyille lupa ostaa alkoholia

    Värvätyt saivat vuonna 1969 oikeuden ostaa alkoholia vapaasti. Aiemmin värvätyt tarvitsivat kaikilta vaaditun alkoholinosto- eli ”viinakortin” lisäksi myös erillisen puolustuslaitoksen lupakirjan alkoholin ostoon Alkosta.

  • Historiaharrastus jalostui tietokirjoiksi

    Jukka Kyöstin kiinnostus sotahistoriaan syntyi kaksikymppisenä nuorukaisena. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin ylivääpeli Kyösti on kirjoittanut kaksi ansiokasta tietokirjaa ja hän on edelleen intohimoisen kiinnostunut sotahistoriasta.

  • Perusyksiksiköstä henkilöstöalalle

    Vääpeli Joni Wallin (37) aloitti tämän vuoden alussa Porin prikaatin esikuntamestarina. Hän toimii joukko-osastonsa aliupseerien henkilöstöasioiden hoitajana ja osallistuu myös muun palkatun henkilöstön henkilöstöasioiden valmisteluun.