Siirry sisältöön

Uutta virtaa hallitustyöskentelyyn

Satakunnan Aliupseerien hallitus vieraili syyskuussa Suomen Nato-edustustossa Brysselissä. Vierailusta jäi käteen runsaasti ideoita yhdistystoiminnan kehittämiseen.

Satakunnan Aliupseerit ry:n varapuheenjohtaja  Joni Wallin kertoo, että Nato-tehtävät ovat herättäneet jäsenistössä paljon keskustelua.  Yhdistyksen hallituksen jäsen Antti Heino työskentelee esikunta-aliupseerina Suomen EU- ja Nato-edustustoissa Brysselissä. Hallitus halusi lähteä paikan päälle tutustumaan Heinon työpaikkaan ja vapaa-ajan arjesta.

Tapasimme useita Brysselissä työskenteleviä suomalaissotilaita. Heino esitteli meille edustustoja ja niiden toimintaa ja historiaa ja kertoi Brysselissä työskentelystä.

Satakunnan Aliupseerien hallituksen jäsenet asuvat ja työskentelevät eri puolilla Satakuntaa. Siksi hallitus työskentelee pääosin etäyhteydellä. Wallin kertoo, että kaikki hallituksen jäsenet osallistuvat aktiivisesti kokouksiin.

–  Etäkokoukset mahdollistavat nopean reagoinnin päätöstä vaativiin asioihin. Kokouksemme etenevät aina sujuvasti ja innokkaassa ilmapiirissä.

Hallitus piti Brysselissä ollessaan hybridikokouksen. Yhdistyksen puheenjohtaja Aleksi Viikinkoski osallistui siihen Suomesta käsin, etäyhteydellä. Wallin kertoo, että kokouksessa ja kokouksen ulkopuolella yhdistyksen ja koko Aliupseeriliiton toiminnan kehittämistä koskeva keskustelu oli vilkasta ja antoisaa.

Koska vietimme koko viikonlopun yhdessä, pystyimme keskustelemaan erittäin kattavasti yhdistystoiminnastamme ja keskustelut venyivätkin aamuyön pikkutunneille asti.  Keskustelimme hallituksen työnjaosta ja muun muassa yhdistyksen viestinnästä. Lisäksi aiheita, joissa olemme hyviä ja missä meidän tulee olla rohkeampia. Meillä on hyviä suunnitelmia ja niitä lähdemme toteuttamaan.

Hallitus keskusteli myös tulevasta Aliupseeriliiton edustajakokouksesta ja siellä päätettävistä asioista.

Puhuimme Aliupseeriliiton toiminnan kehittämisestä ja jäsenten edunvalvonnasta. Käytimme paljon aikaa lähetettyjen asemaan ja palvelussuhteisiin liittyviin keskusteluihin. Parannuksille on edelleen tarvetta, sillä tärkeintä on että perhe- ja vapaa-ajan asiat ovat kunnossa, jotta virkamies pystyy keskittymään työhön ulkomailla.

Wallin korostaa, että yhdistystoiminta on vapaaehtoistoimintaa. Hallituksen Brysselin matka tehtiin vapaa-ajalla ja hallituksen jäsenten omalla kustannuksella.

Matka oli meille hyvin palkitseva, vaikka maksoimme itse kaikki kulut. Hallitukselle ei myöskään makseta kokouspalkkioita. Koska hallituksemme työskentelee pääosin etänä, nautimme joka hetkestä, kun pääsimme keskustelemaan asioista kasvotusten, kaikessa rauhassa.

Wallin suosittelee muillekin yhdistyksille vapaa-ajalla toteutettavia yhdistysten hallitusten seminaareja. Ne mahdollistavat pitkäjänteisemmän ja syvällisemmän keskustelun tärkeistä asioista.

Ajatusten vaihto oli ihan erilaista, kun ei ollut aikapainetta. Meidän oli mahdollista pureutua esimerkiksi yhdistyksen talousstrategiaan ja toiminnan pitkäjänteiseen suunnitteluun.

 

Teksti: Asta Ruuskanen

Kuvat: Henri Hakulinen

  • Frisbeegolf-mestaruutta metsästämään

    Aliupseeriliiton Frisbeegolf-mestaruuskilpailut järjestetään lauantaina 20.5.2017 Urheiluopisto Kisakeskuksessa Pohjankurussa ja Kodin tavaratalo Frisbeegolf-parkissa. Kilpailuun voivat osallistua kaikki aliupseeriliiton jäsenet.

  • Jäsenet haluavat ammattimaista edunvalvontaa

    Aliupseeriliitto toteutti syys-lokakuussa jäsentutkimuksen. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää erityisesti Puolustusvoimien palveluksessa olevien jäsenten näkemyksiä edunvalvonnan tavoitteista ja niiden toteuttamisesta sekä käytännön edunvalvontatyöstä.