Siirry sisältöön

Tehtävänkuvaukset uudessa järjestelmässä

Jokaisella Puolustusvoimien aliupseerilla ja määräaikaisella aliupseerilla tulee olla vahvistettu tehtävänkuvaus tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. Tehtävänkuvaus on virkamiehen työjärjestys ja palkanmaksun peruste.

Puolustusvoimien palkkausjärjestelmäsopimuksessa on sovittu, että tehtävän vaativuusluokka määritetään alaisen ja esimiehen yhdessä laatimalla ja allekirjoittamalla tehtävänkuvauksella. Tehtävänkuvauksilla esimies jakaa organisaationsa tehtävät alaisilleen ja organisoi omien resurssiensa käytön.

Kaikkiin Puolustusvoimien tehtäväkokoonpanoon kuuluviin tehtäviin laaditaan tehtävänkuvaus. Aloitteen tehtävänkuvauksen tarkastamista voi tehdä esimies, tehtävänhoitaja tai häntä edustava luottamusmies. Tehtävänkuvaukset tulee tarkastaa aina kehityskeskustelujen yhteydessä.

Tehtäväkuvauksen laadinnassa on oleellista, että kuvaus vastaa todellisia tehtäviä. Kuvaukseen kirjoitettujen vastuiden ja tehtävien tulee olla aidosti tehtävänhoitajan vastuulla ja hoidettavana. Kun tehtävänhoitaja saa uusia vastuita organisaation tehtävistä, esimiehen tulee tarkastaa mahdolliset vaikutukset muihin organisaation tehtävänkuvauksiin ja tarvittaessa päivittää nekin.

Tehtävänkuvaukset on aiemmin laadittu PVAH-järjestelmän tehtävänkuvaussovelluksessa. Vuoden 2023 aikana Puolustusvoimissa on otettu käyttöön uusi PVSAP-tehtäväkuvaustoiminnallisuus. Jokaisen on nyt syytä tarkastaa oman tehtävän vaativuusluokan paikkaansa pitävyys uudessa järjestelmässä. Tehtäväkuvaukset ovat sidottuja PVSAP-positioon. Jos vanhaan tehtäväkuvausjärjestelmään on tehty vaativuusluokan muutoksia, tiedot eivät ole siirtyneet automaattisesti PVSAP-tietoihin, vaan ovat vaatineet henkilöstöhallinnon toimenpiteitä. Uuden PVSAP Fiori-tehtävänkuvausjärjestelmän löydät Torni-portaalin työkalut osiosta.  Jos havaitset virheen oman tehtävänkuvauksen vaativuusluokassa, ilmoita siitä välittömästi joukko-osastosi henkilöstöhallintoon.

Tehtäväkuvauksen laadintaan harjaantuu, kuten muihinkin tehtäviin, kokemuksen myötä. Tehtävänkuvausta kirjoitettaessa pyydä apua tarvittaessa toimialan asiantuntijoilta tai luottamusmieheltä, ennen kuin tehtävänkuvaus allekirjoitetaan ja se siirtyy arviointikoneiston rattaisiin.

Jussi Niemi

Ilmavoimien pääluottamusmies

  • Kehityskeskustelut 2020-2021

    Vuoden taas lähestyessä loppua, tietää se joulun odotuksen lisäksi kehityskeskustelun aikaikkunan avautumista. Pääesikunta on laatinut kehityskeskusteluja ohjaavan käskyn (AQ12586) elokuussa.

  • Vahvistettu tehtävänkuvaus on palkanmaksun peruste

    Vuosittainen kehittämiskeskustelukierros lähenee loppuaan. Keskustelun yhteydessä jokaikinen virassa oleva aliupseeri on tarkistanut oman tehtävänkuvauksensa ajantasaisuuden. Jos vahvistetun tehtävänkuvauksen sisältöön on todettu tulleen muutoksia, on samantien aloitettu kuvauksen päivitystyö.

  • Työterveyshuollon toimintasuunnitelma työn alla

    Työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Työterveyshuolto on toimintaa, jonka järjestää ja kustantaa työnantaja ja joka tukee työntekijöiden työkykyä. Työterveyshuolto edistää terveellistä työympäristöä ja turvallisia työoloja.