Muista päivittää tehtävänkuvauksesi
Jokaisella Puolustusvoimien työntekijällä on PVSAP-Fiori tehtävänkuvausjärjestelmässä kuvaus omasta tehtävästä. Esimies määrittelee järjestelmään alaisilleen ne työt, jotka alaisen on omassa tehtävässään suoritettava.

Tehtävänkuvaus tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin mahdollisten muutosten takia. Tehtävänkuvaukset tarkastetaan vähintään kerran vuodessa, kehityskeskustelujen yhteydessä.
Tehtävänkuvauksen laatimisesta, päivittämisestä ja sen sisällöstä vastaavat yhdessä sen allekirjoittajat eli tehtävänhoitajan esimies ja tehtävänhoitaja itse. Tehtävänkuvauksen tulee olla ajan tasalla ja totuudenmukainen. Allekirjoitettu ja vahvistettu tehtävänkuvaus on palkanmaksun peruste. Tehtävänkuvaukseen kirjoitetun sisällön perusteella virkamiehen tehtävän vaativuus määritellään arvioinnissa tasoille AU3-AU9.
Hyvin laaditussa tehtävänkuvauksessa virkamiehen tehtävän jokainen osio on avattu laajasti. Selkeästi otsikoitujen ja määriteltyjen työerien prosenttiosuudet kokonaistyöajasta on määritelty mahdollisimman totuudenmukaisesti.
Tehtävänkuvauksen ensimmäinen osio koostuu runkotehtävästä ja sen vaatimuksista. Otsikon alle kootaan runkotehtävän sisältö, vaativuuden mukaiseen järjestykseen. Sen jälkeen kuvaukseen kirjataan oman tehtävän ulkopuoliset, merkittävät vastuut, esimerkiksi sijaistamisroolit.
Tehtävän sisällön laatimisen jälkeen kirjataan alakohdat, joilla tulee avata yksityiskohtaisempaa tietoa sisällön tueksi. Alakohdista selviävät muun muassa tehtävässä tarvittavat työvälineet, johtamis- ja ohjaustehtävät sekä alaisten ja ohjattavien määrä. Aliupseerien arviointijärjestelmä tunnistaa lisäksi vuorovaikutuksen laajuuden mutta myös työolosuhdetekijät. Työolosuhdetekijät kertovat muun muassa, tekeekö virkamies toimistyötä vai onko hän alttiina maasto-olosuhdetekijöille. Myös alakohdilla on merkitystä tehtävänvaativuutta arvioitaessa.
Viimeisimpänä tehtävänkuvauksissa on kohta ”Muut asiat/tehtävässä tapahtuneet olennaiset muutokset”. Jos tehtävänkuvaus on muuttunut, tähän kohtaan kirjataan tarkasti ja lyhyesti ne olennaiset asiat, jotka tehtävässä ovat muuttuneet. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi, mitä vaatimuksia tehtävään on lisätty tai mitä siitä on poistettu.
Luottamusmies auttaa jäseniä tehtävänkuvauksiin liittyvissä asioissa. Varsinaiseen sisältöön hän ei kuitenkaan ota kantaa. Myös työpaikan henkilöstöasioiden hoitaja pystyy auttamaan tehtävänkuvauksen kirjoittamisessa. Virkamies itse ja hänen esimiehensä ovat kuitenkin parhaita asiantuntijoita tehtävän sisällön määrittelyssä.
Tehtävänkuvaus
- Tarkasta tehtävänkuvauksesi vähintään kerran vudessa
- Hyvässä kuvauksessa on 2-3 hyvin otsikoitua ja avattua prosenttiosuutta
- Henkilöstöasioiden hoitaja ja luottamusmies ovat tehtävänkuvausten asiantuntijoita
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Lomalaitumille!
Vuosiloma on tärkeä osa työntekijän hyvinvointia ja työelämän laatua. Lomalla työntekijät voivat palautua työstä, nauttia vapaa-ajasta, viettää aikaa perheen ja ystävien kanssa sekä harrastaa ja rentoutua.
-
Ammattisotilaalta edellytetty käyttäytyminen Osa III
Mitä työsyrjinnällä ja työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan ja ovatko onko ne aina selkeästi erotettavissa toisistaan?
-
Tavoitteena toimiva urakierto
Pääesikunta on julkaissut 21.9.2021 kehityskeskustelukierrosta 2021 – 2022 ohjaavan käskyn AR14534. Käsky antaa perusteita niin esimiehille kuin työntekijöillekin kehityskeskusteluun valmistautumisesta ja läpiviemisestä.