Siirtovelvollisella oikeus korvauksiin
Puolustusvoimien virkamiehellä on lain mukainen siirtovelvollisuus toiseen virkaan tai tehtävään. Mikäli siirto aiheuttaa paikkakunnan vaihdon, on virkamiehellä oikeus muutosta ja siirrosta johtuvien kustannusten korvauksiin tietyin edellytyksin.

Puolustusvoimien virkamiehen velvollisuus siirtyä toiseen virkaan tai tehtävään siirrettiin lain tasolle 1990-luvulla. Siirtymisvelvollisuuden osalta kysymys oli lakiteknisestä muutoksesta, ja sillä ei ollut merkitystä silloiseen käytäntöön. Lakiin kirjattuna virkamiehelle tuli oikeus valittaa tehtävään määräyksestään, mikäli määräys velvoittaa virkapaikkakunnan vaihtamista. Puolustusvoimien henkilöstö on jo alalle hakeutuessaan tiennyt siirtymisvelvollisuudesta ja näin hyväksynyt sen olevan osana henkilöstöjärjestelmää.
Henkilöstöjärjestöt ja pääesikunta ovat vuosien saatossa selvittäneet siirto- ja muuttokustannuksiin liittyviä ongelmia, sekä sitä, miten siirtojen aiheuttamia todellisia kustannuksia voitaisiin kattaa entistä oikeudenmukaisemmin. Valtion virka- ja työehtosopimuksessa muuttokustannuksista on sovittu, mutta puolustusvoimilla on oma tarkentava virkaehtosopimus muutto- ja siirtokustannusten korvaamisesta. Sopimus on painotuksiltaan ja korvauksiltaan erityyppinen, muun muassa perheestään erillään asuvat ns. ”reppurit” on huomioitu paremmin.
Virkamiehelle korvataan siirrosta toiselle paikkakunnalle aiheutuneista muuttokustannuksista seuraavia korvauksia:
- Virkamiehen ja perheenjäsenten matkustamiskustannukset muuttomatkalta
- Päiväraha virkamiehelle muuttoon käytetyltä ajalta
- Tavanomaisen koti-irtaimiston kuljetuksesta aiheutuneet välttämättömät kustannukset
- Muuttoraha korvauksena muista tarpeellisista muutosta aiheutuneista kustannuksista
- Virkamiehen ja hänen perheenjäsenensä tekemät tutustumismatkat uudelle sijoituspaikkakunnalle
- Majoittumiskorvausta
- Perheellisille virkamiehille erityiskrvausta erillään aseumisesta
- Uuden asunnon hallintakustannuskorvaus
Muutto- ja siirtokustannusten korvaamista koskevaa virkaehtosopimusta pyritään edelleen parantamaan vastaamaan nykypäivän tarpeeseen. Rohkaisen kaikkia jäseniämme kertomaan sopimukseen liittyvistä kehitysajatuksista omalle yhdistykselleen. Yhdistyksillä on osaamista jalostaa ajatukset neuvottelutavoitteiksi Aliupseeriliiton neuvottelijoille vietäväksi eteenpäin.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Oikeilla yhteystiedoilla on väliä
Ammattiyhdistyksen tehtävänä on valvoa jäsentensä etuja työelämässä. Sotilaita koskevien virkaehtosopimusten noudattamisen valvonta ja jäsenten aseman ja oikeuksien puolustaminen edellyttää jatkuvaa yhteydenpitoa jäsenten kanssa. Siksi on tärkeää, että luottamusmiehillä ja yhdistysjohdolla on käytössään jokaisen jäsenen ajantasaiset yhteystiedot.
-
Muutoksen takana on ajatus
Aliupseerien palvelussuhteiden ehdot ovat syntyneet ja kehittyneet yksittäisten jäsenten esille tuomista ajatuksista ja havainnoista. Myös työolosuhteet ovat kehittyneet, koska työntekijät ovat halunneet korjata epäkohtia ja parantaa työolojaan. Yksittäiset aliupseerit ja mekaanikot ovat avainasemassa omien ja yhteisten asioiden muutoksessa.
-
Yhteistoiminta hallintoyksikössä
Yhteistoiminta on työtehtäviin, työskentelytapoihin, työympäristöön, työkaluihin ja työaikoihin vaikuttamista. Työnantajan erityispiirteistä johtuen vaikuttamisen on Puolustusvoimissa oltava oikeaaikaista ja tapahduttava oikeassa paikassa.