Onko kesäloman jälkeistä elämää?
Kesäloman jälkeen ensimmäinen työviikko saattaa tuntua raskaalta. Loman loppuminen tuo myös univaikeudet. Väsyttää, mutta silti uni ei tule illallakaan. Mikä avuksi?

Kesäloman tarkoitus on katkaista pitkä työjakso antaa mahdollisuus palautumiseen ja irtiottoon pidemmäksi aikaa. Tyypillisesti kesäloma kestää kolme – neljä viikkoa. Siinä ajassa pitäisi pystyä irtautumaan työelämän kiireistä ja nollaamaan ajatukset tulevaa syksyä varten. Ainakin teoriassa.
Lomalle siirtymisen rituaaleja on yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Toiset ottavat hallitun kierrosten laskun mahdollisuuksiensa mukaan ennen lomaa. Toiset paahtavat vimmatusti ”maailma on saatava valmiiksi ennen lomaa” mentaliteetilla ja laskevat kierroksia sitten lomalla. Kukanenkin tyylillään.
Kesäloma onkin grilliherkkujen, hyvien ruokajuomien, yhteisen ajan ja ajoittaisen valvomisen kulta-aikaa. Saattaahan sitä lenkitkin jäädä väliin. Mutta se ei haittaa, kunhan keskittyy lomankin aikana pitämään kiinni oppimistaan hyvistä arjen asioista. Myös lomalla nukutaan hyvin, syödään pääsääntöisesti hyvällä ja tasaisella rytmillä.
Kaikesta huolimatta suurella osalla loma aiheuttaa unirytmin viivästymistä, joka vaikeuttaa työarkeen siirtymistä. Unirytmin sekoittajia voivat olla muun muassa myöhäisemmät nukkumaanmenoajat, viimeisen lomaviikon tekemättömät työt sekä stressi. Työhön palaaminen voi pyöriä päässä niin paljon, ettei nukahtaminen onnistu. Miten voisin aloittaa työt virkeänä loman jälkeen?
Kaikista paras vaihtoehto olisi aikaistaa rytmiä jo loman aikana muutamaa päivää ennen töiden alkamista. Arkielämä kannattaa muuttaa säännöllisemmäksi sekä mahdollista alkoholin käyttöä vähentää, sillä pienikin määrä heikentää unenlaatua. Töihin palattua väsymystä ei kannata hoitaa päivänokosilla. Nokoset ylläpitävät viivästynyttä unirytmiä. Kannattaa valvoa ensimmäisiä päivinä siihen saakka, että uni tulee. Nukahtaminen on iltaisin helpompaa, kun on riittävän väsynyt.
On normaalia, että työn aloittaminen loman jälkeen tuntuu jonkin verran kurjalta mutta ensimmäisen viikon jälkeen väsymys yleensä helpottaa. Hauskuuden ei tarvitse loppua, vaikka loma loppuu. Kesää voi jatkaa vaikka nauttimalla oman kotikaupungin kulttuuritarjonnasta. Se keventää työn aloittamiseen liittyvää stressiä. Myös seuraavasta lomasta haaveileminen on suositeltavaa.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Unettomuuden voi selättää
Unihäiriöiden oireet ovat yleisiä vuorotyöntekijöillä. Työterveyslaitoksen mukaan noin 40 prosentilla oireet ovat merkittäviä. Unihäiriöistä yleisin on unettomuus, joka jatkuessaan altistaa psyykkisille ja fyysisille sairauksille ja heikentää työkykyä.
-
Täydellisen sotilaan metsästys
Erikoisjääkäreinä työskennelleet Juuso Aho ja Vesapekka Larkkonen ovat koonneet sotilas-, liikunta- ja terveysalan osaamisensa yksiin kansiin. Tuosta osaamisesta syntyi kirja Military Cross-training – treenaa kuin erikoisjoukoissa.
-
Aliupseerien urasuunnittelu
Aliupseereiden keskitetty tehtävä- ja seuraajasuunnitelma (AUKES) ei ole ainoa työkalu, jolla aliupseereiden uraa suunnitellaan. Vähintään yhtä suuressa roolissa ovat joukko-osastokohtaiset seuraaja- ja tehtäväsuunnitelmat.