Aliupseerikoulutus puolustushaaroissa
Aliupseerit hakeutuvat perustason koulutukseen vuoden kuluessa siitä, kun henkilö on rekrytoitu aliupseerin määräaikaiseen virkaan. Aliupseeriston koulutusnormin mukaan opinnot suunnitellaan niin, että pääosa opintokokonaisuudesta suoritetaan yhden vuoden aikana.

Perustason opintokokonaisuuden, eli perustason yhteisten ja puolustushaaraopintojen, jälkeen aliupseerien perustason opinnot jatkuvat ase- ja toimialakohtaisilla opintokokonaisuutta täydentävillä opinnoilla. Näiden opintojen vähimmäisvaatimus perustasolla on 15 osaamispistettä.
Maavoimat määritteli perustason ase- ja toimialaopintojen toteutuksen uudelleen Pääesikunnan vaatimuksesta. Opinnot ovat edelleen modulaarinen, useita täydennyskoulutus- ja opetustilaisuuksia sisältävä ”koulutusputki”. Tavoitteena on Maavoimien aliupseereiden aselajiosaamisen vahvistaminen ja kehittäminen heti työuran alkuvaiheessa. Maavoimien ase- ja toimialakoulutuksen sisällöt ja kestot on kuvattu asiakirjan MU14459 (Aliupseereiden aselajikoulutus maavoimissa 20205) liitteessä. Maavoimien käskyssä on määritelty myös huollon toimialaopinnot.
Myös Merivoimien täydennyskoulutukseen tulee tarkennuksia. Esimerkiksi syksyllä 2025 merivalvonnan osalta on tarjolla kokonaisuus, johon opiskelija voi osallistua. Tarjolla on myös opintojaksoja ja moduuleja, joita opiskelija voi suorittaa tarpeensa mukaan. Perustason opintoiin kuuluu myös pidempiä kokonaisuuksia, kuten merenkulkualan ja konealan opinnot. Opinnoista pyritään tekemään joustavampia modulaarisuuden kautta.
Ilmavoimissa perustason ase- ja toimialakoulutusta jatketaan vuoden 2020 mallilla. Ilmavoimien näkökulmasta tämä malli on ollut joustava ja työelämän tarpeita tukeva. Ilmavoimien perustason ase- ja toimialaopinnoissa opetusta tarjotaan johtokeskus-, johtamisjärjestelmä ja lentokonehuollon aloille.
Ase- ja toimialakoulutukseen voi hakeutua tehtävän mukaan myös muiden kuin oman puolustushaaran järjestämään koulutukseen. Lisätietoa aselaji- ja toimialakohtaisista koulutuksista löytyy myös Torni -portaalista. Työnantaja kannustaa henkilökuntaa omaehtoiseen itsensä kehittämiseen.
Liittouman tuomat kansainväliset tehtävät vaativat ammattienglannin osaamista vaativissa aliupseeritehtävissä sekä yhteistoiminnassa kansainvälistenjoukkojen kanssa. Omaa ymmärrystä Natosta sekä ammatillista kielitaitoa voi kehittää NATO e-Learning verkkosivustolla, JADL:ssa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Nato-jäsenyys vaikuttaa aliupseerien täydennyskoulutukseen
Suomi jätti Nato-hakemuksensa toukokuussa. Jäsenyys tulee vaikuttamaan myös aliupseerien koulutusjärjestelmän sisältöihin tulevina vuosina. Pääesikunnan koulutuspäällikkö eversti Kari Pietiläinen kertoo, että täydennyskoulutuksen sisällöt valjastetaan palvelemaan muuttuvaa toimintaympäristöä.
-
Hyvä johtaminen ja hyvät työolot vähentävät unihäiriöitä
Unihäiriöitä voidaan vähentää ja työkykyä parantaa paremmalla johtamisella ja hyvillä työoloilla. Työstressi ja johtamisen epäoikeudenmukaisuus puolestaan lisäävät unihäiriöitä, osoittaa Työterveyslaitoksen tutkimus. Tutkimuksessa seurattiin lähes 25 000 kunta-alan työntekijää vuosina 2000–2012.
-
Työsuojelun ajankohtaispäivät
Jäsenmaksua maksava edustettavamme on ansainnut kaiken mahdollisen tiedon ja työn tuen, mitä virkaehtosopimuksin voidaan toteuttaa. Työsuojelukoulutus kuuluu valtion virkaehtosopimuksen mukaan työnantajan tukemaan ammattiyhdistykoulutukseen.