Siirry sisältöön

Työterveyshuolto ammattisotilaan tukena

Työterveyshuolto on lakisääteistä toimintaa. Puolustusvoimissa työterveyshuoltoon kuuluu ennaltaehkäisevän ja työkykyä ylläpitävän työterveyshuollon lisäksi yleislääkäritasoinen työkykyä tukeva sairaanhoito ja erikoislääkärikonsultaatio.

Kuva: Riku Rissanen

Lisäksi työntekijöille voidaan tarpeen mukaan ja työterveyspsykologin kartoituksen pohjalta tarjota lyhytpsykoterapiaa.

Puolustusvoimien työterveyshuollossa on useita haasteita, jotka liittyvät fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Ammattisotilaiden työ on fyysisesti vaativaa. Tämä edellyttää jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitoa. Fyysinen työ voi johtaa tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erityisesti vanhemmilla työntekijöillä. Työ voi olla henkisesti kuormittavaa. Siksi mielenterveyden tukeminen on keskeinen osa työterveyshuoltoa. Työn liikkuvuus ja kriisinhallintatehtävät asettavat erityisiä haasteita työterveyshuollolle. Työntekijöiden hyvinvoinnista ja työkyvystä on huolehdittava myös vaativissa olosuhteissa.

Varhainen puuttuminen terveysongelmiin on tärkeää. Haasteena on ollut saada työntekijät hakemaan apua ajoissa. Onneksi viime vuosina on kuitenkin tapahtunut positiivista kehitystä avoimuuden ja avun hakemisen suhteen. Työkyvyn aktiivisen tuen malli otettiin käyttöön vuonna 2019. Siinä on tavoitteena, että työkyvyn laskun merkkejä seurataan tarkasti työpaikalla ja työterveyshuollossa. Muutoksiin myös reagoidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Ammattisotilaan työ on fyysisesti vaativaa. Tämä edellyttää jatkuvaa fyysisen kunnon ylläpitoa.

Valtakunnallinen työterveyshuollon suunnitelma laaditaan vuosittain yhteistyössä työterveyshuollon, työnantajan ja henkilöstöjärjestöjen kanssa. Vuoden 2025 työterveyshuollon painopisteet liittyvät erityisesti nuorten esimiesten ja ikääntyvien työntekijöiden jaksamiseen, yhteisen tilannekuvan luomiseen sekä työpaikkaselvitysten laadun parantamiseen. Hallintoyksikkö vastaa siitä, että sen työterveyshuoltopalveluiden tuottaja laatii työterveyshuollon toimintasuunnitelman noudattaen Puolustusvoimien valtakunnallista työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa.

Työterveyshuolto toteutetaan ensisijaisesti Puolustusvoimien omana toimintana Sotilaslääketieteen keskuksen terveysasemien toimesta ja toissijaisesti ostopalveluna. Terveysasemat täydentävät työterveyshuoltoa sopimuskumppanin tuottamilla erikoislääkäri-, työfysioterapeutti-, työterveyspsykologi- tai muilla tarvittavilla asiantuntijapalveluilla sekä laboratorio- ja kuvantamispalveluilla. Sopimuskumppanin kilpailutus vuosille 2025–2029 on meneillään, ja palveluntuottaja varmistuu joulukuun lopulla. Hansel-kilpailutuksessa edellytetään työterveyshuollon palveluiden olevan enintään 50 kilometrin päässä työpaikasta. Sotilaslääketieteen keskus laatii Torni-tiedotteen yhdessä Logistiikkalaitoksen kaupallisen osaston kanssa kilpailutuksen voittajan varmistuessa.

Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Ammattisotilaan eläketurva

    Ammattisotilaiden eläketurva eroaa yleisestä työeläkkeiden määräytymisestä. Keskeiset erot sotilaseläkejärjestelmässä ovat alhaisempi eläkeikä, eläkkeen kertyminen, loppupalkan määräytyminen, loppukarenssiehto sekä palkattomia keskeytyksiä koskevat säännökset.

  • Meluvammat edelleen sotilaiden kiusana

    Meluvamma on edelleen selvästi yleisin ammattitauti. Tyypillisesti meluvammat johtuvat pitkäaikaisesta melualtistuksesta. Sotilaille puolestaan tyypillisiä ovat äkillisen trauman aiheuttamat meluvammat.

  • Työolosuhteissa toivomisen varaa

    Lähes 60 % SAK:laisilla työpaikoilla työskentelevistä koki työolosuhteensa keskinkertaisiksi. SAK :n julkaiseman vuoden 2016 työolobarometrin mukaan useammalla kuin joka viidennellä työntekijällä on vähintään melko hyvät työolot, mutta lähes yhtä monella on melko huonot tai huonot työolot.