Joka vuosi fyysisen toimintakyvyn testeihin
Fyysisen toimintakyvyn testien suoritusaika on 1.1.–31.10. eli valtaosa kalenterivuodesta. Olen kuullut ja kokenut itsekin kuntohuipun tähtäämisestä lokakuun lopulle. Mutta miksi? 12 minuuttia on yhtä pitkä aika sekä maaliskuussa että lokakuussa.

Fyysisistä toimintakykyä ylläpitäessä minulla pitäisi olla valmius ”hypätä kehiin” vaikka heti testijakson alkuun. Ammattisotilaan fyysinen toimintakyky on ympärivuotista, ei ainoastaan yksi tai kaksi kertaa kuukaudessa. Fyysisen toimintakyvyn ylläpitäminen on itselleni tärkeää, jotta pystyn suoriutuman arjen tehtävistä ja säilyttämään hyvän elämänlaadun.
Fyysisen suorituskyvyn testi on tärkeä osa ammattisotilaiden toimintakyvyn arviointia ja ylläpitoa. Sotilaille on määritelty tehtäväkohtaiset toimintakykytavoitteet, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Testien tulokset määrittävät sotilaan fyysisen toimintakyvyn ja auttavat tunnistamaan mahdolliset kehityskohteet.
Sotilaille on määritelty tehtäväkohtaiset toimintakykytavoitteet, iästä ja sukupuolesta riippumatta.
Jos sotilaan kunto ei vastaa tehtävän vaatimuksia, hänelle voidaan laatia ohjelma kunnon kohottamiseksi. Ammattisotilailta vaadittavat testit ovat Puolustusministeriön asetuksella määrätty testattavaksi kaikilta sotilailta vuosittain. Virkavapaa tai lääkärin määräys vapauttaa sotilaan testeistä, mutta silloin hän ei ole kenttäkelpoinen. Kun sotilas on kenttäkelpoinen, hän on ylenemiskelpoinen, sotaharjoitus- ja merikelpoinen. Häntä voi myös esittää vaativampaan tehtävään.
Nykyisen työtahdin ja työnkuormituksen tunteet voivat pahimmillaan aiheuttaa sen olotilan, ettei kalenterissa löydy aikarakoa testeihin. Mieluummin sen jättäisi tuonnemmaksi, odottelemaan parempaa aikaa. Jokaisesta hallintoyksiköstä pitäisi löytyä suunnitelma erilaisten liikuntatapahtumien sekä fyysisen toimintakyvyn testauksien aikataulut. Suunnitelmiin perehtymällä löydät itsellesi varmasti järkevämmän ajankohdan testien suorittamiseen kuin lokakuun lopun.
Näin alkuvuodesta on mitä sopivin hetki suorittaa lihaskuntotestit pois jaloista Ja kyllä se vaan on kestävyystestiin mukavampi mennä alku- tai loppukesän auringon lämmittäessä juoksualustaa. Tai roudan ja rospuuton aikaan sisähalliin.
Saatat olla kiinnostunut myös näistä
-
Helvettiin ja takaisin
Palautuminen on työelämätaito. Tilanteesta kuin tilanteesta on mahdollista selvitä, vaikka joutuisi käymään läpi helvetin. On tärkeää tunnistaa oma ylikuormitustila ja reagoida ajoissa.
-
Nuuskaus, riippuvuus ja lopettamisen tuki
Nuuskaatko? Mitä itse ajattelet asiasta? Oletko pohtinut vaikutuksia omaan terveyteesi tai toimintakykyysi? Kiinnostaako lopettaminen? Puolustusvoimat tukee henkilökunnan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämistä ja lopettamista. Käänny oman työterveyshuoltosi puoleen, saat sieltä neuvontaa, ohjausta ja tukea.
-
Seksuaaliselle häirinnälle nollatoleranssi
Sosiaalisessa mediassa alkanut #Metoo-kampanja on saanut suomalaiset avautumaan kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä. Seksuaalista häirintää työpaikalla ei pidä hyväksyä missään muodossa, vaan sille pitää asettaa nollatoleranssi kuten muullekin epäasialliselle kohtelulle.