Siirry sisältöön

Vahvistetusta lomasuunnitelmasta poikkeaminen

Vahvistetusta lomasuunnitelmasta voidaan poiketa vain sopimalla virkamiehen ja työnantajan välillä, ellei kysymyksessä ole erittäin painava syy. Aloitteen keskeyttämiseen voi tehdä myös siis virkamies tai työntekijä itse.

Kuva: Asta Ruuskanen

Valtion henkilöstön vuosilomista on sovittu valtion virka- ja työehtosopimuksella. Virkamiesten ja työntekijöiden lomiin sovelletaan myös vuosilomalakia. Työnantaja määrää vuosiloman ajankohdan, noudattaen tasapuolisuutta henkilöstön lomien sijoittelussa, kuultuaan ensin virkamiestä. Hallintoyksikön työnantajavirkamies vahvistaa vuosilomasuunnitelman kirjallisesti viimeistään lomavuoden huhtikuun loppuun mennessä.

Virkamiehen vuosilomaa voidaan siirtää tai loma keskeyttää julkisen vallan käyttöön liittyvistä painavasta syystä, terveyteen tai turvallisuuteen liittyvien tehtävien hoitamiseksi. Työnantajan on ilmoitettava asiasta viimeistään kolme päivää ennen vuosiloman keskeyttämistä tai loman alkamista. Virkamiehellä on oikeus saada korvausta, mikäli vahvistetun vuosiloman siirtämisestä tai keskeyttämisestä aiheutuu hänelle taloudellista vahinkoa. Syntynyt kulu on aina pystyttävä osoittamaan tositteilla. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi matkalippujen tai majoituksen peruuttamisesta syntyneet kulut.

Mikäli olet sairaana vuosiloman alkaessa tai sairastut kesken vuosiloman, ilmoita siitä heti hallintoyksikkösi ohjeiden mukaisesti. Työkyvyttömyyden perusteella virkamiehellä on oikeus vuosiloman perumiseen, keskeyttämiseen tai siirtämiseen. Tuolloin virkamiehen tulee toimittaa lääkärin todistus työnantajalle viivytyksettä työkyvyttömyyden toteamisen jälkeen. Nopealla toiminnalla virkamies ei menetä ansaittuja lomapäiviä, vaan ne saa säästettyä pidettäväksi myöhemmin.

Jos sairastut vuosilomalla

1. Ilmoita työpaikalle sairastumisestasi heti joukko-osastosi ohjeistuksen mukaisesti. Jos et tiedä, miten toimia, ota yhteyttä esimieheesi.
2. Tee kirjallinen pyyntö työkyvyttömyyden takia siirrettävistä lomapäivistä.
3. Toimita lääkärintodistus työpaikalle.

Sinun etujasi valvovat

Oma, paikallinen luottamusmiehesi auttaa sinua työelämän ongelmatilanteissa. Hän valvoo, että työpaikalla noudatetaan sopimuksia sekä muita työelämän pelisääntöjä. Ongelmatilanteissa, ota aina yhteyttä omaan luottamusmieheesi.

Yhteistoiminnalla vaikutetaan sinun työhösi ja työoloihisi vaikuttaviin asioihin. Yhteistoiminnalla vaikutetaan asioihin, joista ei ole sovittu sopimuksilla.

Työpaikalla on työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelutoimikunta. Heidän tehtävänään on turvata työpaikan työ- ja palvelusturvallisuus ja tehdä esityksiä työpaikan työolojen parantamiseksi.

Teksti: Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Osallistu vuosikokoukseen

    Vuosikokouksessa yhdistyksen jäsenillä on mahdollisuus osallistua oman yhdistyksensä päätöksentekoon. Jokaisella jäsenellä on yksi ääni. Tämä ääni kannattaa käyttää yhdistyksen toiminnan kehittämiseen.

  • Monipuolisia kansainvälisiä tehtäviä

    Kansainväliset tehtävät ovat osa aliupseerin uraa. Nato-jäsenyyden myötä Puolustusvoimista on tullut olennainen ja tärkeä osa monikansallista turvallisuuden yhteisöä.

  • Aliupseerin virkaan nimittäminen

    Aliupseerin virka voidaan täyttää julkisella haulla tai henkilöstösuunnittelun toimenpiteillä. Henkilöstösuunnittelun toimenpiteitä ovat keskitetty tehtävä- ja seuraajasuunnittelu (AUKES) sekä sisäinen liikkuvuus.