Siirry sisältöön

Lisääntymisterveydelle vaarallinen työ huomioitava

Työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajan huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Laki huomioi myös syntymättömän lapsen turvallisuuden. Työnantajan on arvioitava työpaikan vaarat ja riskit, jotka voivat vaikuttaa raskaana olevan työntekijän ja syntymättömän lapsen terveyteen.

Puolustusvoimat on laatinut työturvallisuuslakia noudattavan määräyksen lisääntymisterveydelle vaarallisen työn huomioimisen Puolustusvoimien henkilöstön työtehtävissä. Työturvallisuuslaissa on soveltamisrajoitus, jonka mukaan lakia ei sovelleta sotilaalliseen koulutukseen tai harjoitteluun. Puolustusvoimat on kuitenkin vastuussa henkilöstönsä työ- ja palvelusturvallisuudesta myös sotilaallisessa harjoituksessa.

Raskauden ensimmäinen kolmannes on sikiön kehityksen kannalta herkintä aikaa. Sen takia ennakkotoimenpiteet ovat tärkeitä raskaudenaikaisten työolojen turvallisuudessa. Työssä altistumisen vähentäminen on kaikkien työntekijöiden terveyden kannalta tärkeää, mutta erityisesti raskaana olevan työaltistuminen on aina pyrittävä minimoimaan.

Lisääntymisterveyden riskit eivät ole pelkästään naisten työturvallisuuteen vaikuttavia asioita. Miehillä esimerkiksi erilaiset kemikaalialtistukset heikentävät lisääntymisterveyttä.

Mahdollisuus turvallisempiin työtehtäviin

Työnantajan on tarvittaessa tehtävä muutoksia työolosuhteisiin tai työtehtäviin, jotta ne eivät vaaranna raskaana olevan työntekijän tai syntymättömän lapsen turvallisuutta. Työterveyshuolto on loistava yhteistyökumppani lisääntymisterveyden kysymyksissä. Heidän asiantuntemustansa käytetään arvioidessa ja toteuttaessa tarvittavia työtehtäviin liittyviä toimenpiteitä. Tämä voi sisältää esimerkiksi työtehtävien keventämistä tai siirtämistä turvallisempiin tehtäviin raskauden ajaksi.

Vuorotyöhön, erityisesti yötyöhön, on tutkimuksissa liitetty suurentunut keskenmenon, ennenaikaisen synnytyksen ja sikiön kasvun hidastumisen riski. EU:n raskaana olevien työntekijöiden turvallisuutta koskevan direktiivin mukaan raskauden aikana ei voi velvoittaa tekemään yötyötä, jos se lääkärin arvion mukaan on terveydelle haitallista. Puolustusvoimissa vuorotyötä tekee kohtuullinen määrä henkilöstöä erilaisissa tehtävissä.

Työnantajan on tarvittaessa tehtävä muutoksia työolosuhteisiin tai työtehtäviin, jotta ne eivät vaaranna raskaana olevan työntekijän tai syntymättömän lapsen turvallisuutta.

Melua, tärinää, pakokaasua ja paineeseen liittyviä elementtejä tarjoavat muun muassa aluspalvelu ja sukellustoiminta. Nämä altistukset voivat vaarantaa raskaana olevan ja sikiön terveyden. Samoja elementtejä löytyy myös sotilaallisessa harjoituksessa ja vuoden ajan mukaan myös altistukset kuumalle ja kylmälle ovat olemassa. Kylmässä työskentely asianmukaisessa varustuksessa ei vaaranna sikiön terveyttä.

Lähes jokaisella aliupseerin toimialalla on työolosuhteisiin liittyviä haittavaikutuksia raskaana oleville. Esimerkkinä kouluttaja-aliupseeri. Työ koostuu ammunnoista, sotilaallisista harjoituksista, räjähdekemikaaleista ja fyysistä ponnisteluista. Ammuntojen suhteen varomääräykset kieltävät ampumisen ja ammuntojen johtamisen raskaana olevilta meluhaittojen takia.

Ilmavoimallinen ympäristö on valtaosaltaan lentotekninen ja tämäkin toimiala sisältää lukuisan määrän huomioitavia asioita lisääntymisterveydelle. Niin raskaana oleville naisille kuin sukukypsille miehille. Erilaiset liuottimet, joista osa on syöpävaarallisia, sekä polttoaineet vaativat erityishuomion muutenkin. Melu, pakokaasut, kylmä, kuuma, magneettisäteily, liukastumiset sekä fyysiset ponnistelut erilaisten taakkojen kanssa ovat arkipäivää.

Ilmoita työnantajalle ja työterveyshuoltoon

 Valtioneuvoston asetuksen (143/2024, 3.1 §) mukaan raskaana olevien, äskettäin synnyttäneiden ja imettävien työntekijöiden on tärkeää ilmoittaa tilastaan työnantajalle. Työnantajan on tärkeää tietää, mikäli työntekijä on altistunut tekijöille, jotka voivat aiheuttaa vaaraa sikiön kehitykselle ja raskaudelle. Työntekijän tulee ottaa yhteys esimieheen ja/tai työterveyshuoltoon neuvontaa ja mahdollisia toimenpiteitä varten viimeistään raskauden alettua.

Raskaana olevalla on oikeus erityisraskausrahaan, jos hänen työtehtäviinsä tai työoloihinsa liittyvä kemiallinen aine, säteily tai tarttuva tauti taikka muu vastaava seikka vaarantaa hänen tai sikiön terveyden. Työn raskaus ja tapaturmariski eivät sen sijaan ole erityisrahan myöntämisen perusteita. Fysikaaliset kuormitustekijät huomioidaan töiden uudelleen järjestelyissä, mikäli se vaan on mahdollista.

Puolustusvoimat on vastuussa henkilöstönsä työ- ja palvelusturvallisuudesta myös sotilaallisessa harjoituksessa.

Erityisäitiysvapaan edellytyksenä on, että vaaratekijää ei voida poistaa työolosuhteista eikä raskaana olevalle voida järjestää muuta työtä ja hän joutuu tämän vuoksi olemaan poissa työstä.  Silloin hänellä on oikeus saada palkatonta erityisraskausvapaata, jolta hänelle ei suoriteta erityisraskausrahaa.

Lisätietoa raskausrahan hakemisesta, määrästä ja maksamisesta saa Kelan internetsivuilta sekä työterveyshuollosta. Työterveyshuolto arvioi, täyttyvätkö erityisraskausrahan kriteerit. Lopullisen päätöksen tekee Kela.

Teksti: Terho Eironen

Valtakunnallinen pääluottamusmies

  • Aliupseerien tehtävä- ja koulutuspolku

    Aliupseerit tekevät monipuolista työtä oman erityisosaamisensa mukaisissa tehtävissä. Perusta omalle osaamiselle on hankittu ensimmäisen ja toiseen asteen koulutuksessa, varusmiespalveluksessa Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa sekä mahdollisesti sopimussotilaana hankitulla kokemuksella.

  • Ammattisotilaan käyttäytymisestä säädetään lailla

    Ammattisotilasta velvoittava käyttäytymis- ja nuhteettomuusvelvoite ulottuu yllättäviinkin yhteyksiin. Joskus virkamies- ja rikosoikeudelliseen prosessiin päätymiseen riittää pelkästään saapuminen työpaikalle tai sitten huono tuuri tai seura vapaa-ajalla.

  • Fyysisen toimintakyvyn arviointi muuttuu

    Sotilaiden fyysisen toimintakyvyn valtakunnalliset tavoitteet muuttuivat vuoden 2020 alussa. Samalla toimintakykyä mittaavat testit muuttuivat. Jatkossa kaikilla sotilailla on tehtäväkohtaiset toimintakykytavoitteet, iästä ja sukupuolesta riippumatta.